doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Sportcolumn: 'Onanavolgbaar'

Iedere week schrijven onze Panorama-verslaggevers samen een column over wat hen opvalt in de sportwereld. Deze week: smoesjes, doping en het beleid van Ajax.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
Sportcolumn: 'Onanavolgbaar'

Mario Wisse

Goed verhaal weer: André Onona die beweert dat hij een aspirine wilde nemen omdat hij zich niet lekker voelde en toen per ongeluk een pilletje van zijn vrouw pakte, voorgeschreven omdat ze na haar zwangerschap vocht vasthoudt. Van voetballers zijn we geneigd het nog te geloven ook. Wanneer een wielrenner het zegt, begint iedereen meteen te lachen.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Ik moest meteen aan de betreurde Belgische godenzoon Frank Vandenbroucke denken. Die verklaarde nadat er een halve apotheek in zijn garage was aangetroffen dat het om de medicijnvoorraad van zijn zieke hond ging. Na zijn verklaring kreeg Frank naar verluidt de slappe lach.

Zijn hond knapte zienderogen op en won een week later Luik- Bastenaken-Luik.

Kan jij je Gianni Bugno nog herinneren? Die ‘bekende’ toen na een Italiaanse klassieker een astronomische hoeveelheid cafeïne in zijn bloed was vastgesteld die koersdag een paar kopjes thee bij het ontbijt, vier of vijf espressootjes voor de start en tijdens de wedstrijd drie liter cola en een sloot ice tea achterover te hebben geslagen. “Het was dorstig weer,” aldus de tweevoudig wereldkampioen fijntjes. Maar het mooiste excuus ooit kwam nog van de Vlaamse coureur Björn Leukemans. Die had naar eigen zeggen wilde seks met zijn vrouw toen de dopingcontroleurs aanbelden, vandaar die torenhoge testosteronspiegel.

Vroeger op de middelbare school zat ik bij een jongen in de klas die op de vraag van de docent waarom hij zijn boek voor de zoveelste keer niet bij zich had met een uitgestreken gezicht liet weten dat zijn hond dat had opgegeten. Iedereen op de grond van het lachen natuurlijk. Nu denk ik ineens: misschien vertelde hij de waarheid! Wellicht had hij ook een zieke hond en verslond die, scheel van de medicatie, per ongeluk het basisboek wiskunde van zijn baasje, in plaats van de hondenbrokken die een meter verderop voor hem klaarstonden.

Het middel dat in Onana’s bloed is aangetroffen is vochtafdrijvend en kan volgens experts worden gebruikt om gebruik van andere middelen te maskeren. Maar toch gelooft, op Jack van Gelder na, bijna niemand dat Onana aan de doping zit. Ook ik ben sterk geneigd André te geloven. Misschien had hij zijn keepershandschoenen nog aan toen hij probeerde zo’n klein pilletje uit het medicijnkastje te grabbelen? Wat denk jij, Jacobs?

Micha Jacobs

Ik denk zoveel dat ik niet weet waar ik moet beginnen, maar wat ik toch wel het meest merkwaardige vind is: waarom zou een keeper doping gebruiken? Zeker een keeper van Ajax?

Ik bedoel: keepers staan al 95 procent van de tijd stil, maar een Ajax-keeper staat al helemaal uit zijn neus te vreten als hij tegen FC Emmen of RKC speelt. Waarom zou je dan prestatie bevorderende middelen gebruiken als je nauwelijks een prestatie hoeft te leveren?

Wel lastig trouwens, uit je neus vreten met keepershandschoenen aan, maar dat geheel terzijde.

Wat ik ook niet helemaal kan rijmen: Ajax schijnt al een tijdje te weten dat Onana positief werd getest op doping. Ver voor het verstrijken van de winterse transferdeadline in ieder geval. Waarom trek je dan geen andere keeper aan als je weet dat je eerste keeper een schorsing van twaalf maanden boven het hoofd hangt? Edwin van der Sar hoopte op een voorwaardelijke schorsing van Onana, zei hij: een arrogante houding die door de UEFA meteen werd afgestraft. Zou dat het zijn? Misschien heeft Ajax gewoon veel vertrouwen in zijn reservekeepers Maarten Stekelenburg en Kjell Scherpen, wat ik mij nauwelijks kan voorstellen.

Zou er dus meer spelen? Dat het probleem een ‘interne aangelegenheid’ is, dat de clubarts ‘per ongeluk’ een verboden middel aan zijn spelers geeft? Het zou wel in de clusterf*ck passen die de Johan Cruijff Arena momenteel teistert. Je duurste aankoop aller tijden niet inschrijven voor de Europa League, een speler binnen de selectie die verdacht wordt van betrokkenheid bij een steekpartij, een nare rechtszaak met de familie van Abdelhak Nouri, nu dit: zouden Edwin van der Sar en Marc Overmars uit frustratie al gaten in de muur hebben geslagen? Van der Sar deed nog een poging om het zooitje in de Arena enigszins te camoufleren door te zeggen dat er bij Ajax ‘goed en professioneel wordt gewerkt’. Nou, poging mislukt. Los van of Onana schuldig is of niet: professioneel is het allerminst wat er momenteel in Amsterdam gebeurt. Ondertussen flirt Erik ten Hag met clubs uit de Bundesliga, wordt de lokroep naar Overmars vanuit de Premier League steeds luider en draait Johan Cruijff zich om in zijn graf. Tijd om schoon schip te maken voordat de club vaker voor de rechter staat dan voor de goal van de tegenstander.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws