doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

OMT maakt zich alvast zorgen over verkiezingen tijdens corona

Het Outbreak Management Team maakt zich alvast zorgen over het risico van het houden van verkiezingen tijdens de derde golf van het coronavirus. En dat terwijl ze zelf toch echt toegeven vaak niet verder dan een maand vooruit te kijken.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
OMT maakt zich alvast zorgen over verkiezingen tijdens corona

Tot nu toe zegt het kabinet dat ze de verkiezingen van 15 tot 17 met het één en ander aan maatregelen rustig door kunnen laten gaan. Wie weet komt daar nu toch verandering in, want vorige week vroeg een aantal burgemeesters al om uitstel en Mark Rutte bereidde zich stiekempjes ook alvast voor op een paar extra weken als premier. Hij zei dat de verkiezingen in principe door kunnen gaan, maar: “Als het epidemiologisch nodig is, moet je er opnieuw naar kijken.”

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

En nu komt het OMT ook nog eens olie op het vuur gooien. Hoewel OMT-lid Marc Bonten in het NRC eerlijk toegeeft dat ze niet vaak meer dan een maand vooruit kijken, meldden zijn collega’s zoals Diederik Gommers alvast dat het houden van de verkiezingen een risico kan zijn. “Wij maken ons zorgen of we op de IC de zorg kunnen blijven leveren”, sprak Gommers over de toestand in de zorgwereld als er sprake is van exponentiële groei in het aantal besmettingen.

Maatregelen

Bonten en een ander OMT-lid, Jan Kluytmans, geven aan dat de verkiezingen met aanpassingen misschien makkelijker door kunnen gaan. Bonten oppert het idee om mensen een tijdslot te geven en Kluytmans ziet wel iets in stemmen zonder het stembureau. Zo mogen 70-plussers nu bijvoorbeeld via de post stemmen. Als die maatregel ook voor mensen boven de 60 ingevoerd wordt, kan alles een stuk veiliger verlopen.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws