Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

'Die rellen in Eindhoven komen voort uit hoe wij met de natuur omgaan'

Altijd al willen weten wat de stilste plek van Nederland is? Of waarom uitgerekend exotische muggen ons lekprikken in de zomer? Doe aanstaande zondag (7 februari) dan mee met de Survival of the Fit-Test van BNNVARA. Even bellen met presentator Menno Bentveld!

'Die rellen in Eindhoven komen voort uit hoe wij met de natuur omgaan'

Survival of the Fit-Test: Charles Darwin zou trots zijn op deze woordgrap!

“Die titel is volgens mij bedacht door een redactrice van Vroege Vogels, het programma dat ik presenteer, dus ik zal het doorgeven. Het is een test zoals we die bij BNNVARA vaker doen, in de stijl van de Spuiten en Slikken Sekstest of onlangs de Nationale 2020 Test, alleen dan zonder de vakken met ‘blondjes’, ‘bouwvakkers’ of andere groepen in de studio. Dat kan nu niet met alle coronamaatregelen. Wel hebben we zes BN’ers in de studio – Martijn Fischer, Dieuwertje Blok, influencer Vonneke Bonneke, rapper Donnie, boer Ayoub en rapper Sjaak –die aan de hand van 25 meerkeuzevragen hun kennis over de natuur testen en kijken of ze het beter doen dan mensen die inbellen via een Zoom-verbinding. Maar via een app kun je thuis ook meedoen. En iets winnen uiteraard.”

Zoals?

“Een appelboom.”

Pardon?

“Als je ’m niet kwijt kunt in je tuin, dan mag je er eentje adopteren bij een tuinder in de buurt. Gegarandeerd acht kilo oogst per jaar. Met een beetje mazzel kun je je hele leven lang appeltaarten bakken. Maar daar gaat het natuurlijk niet om: behalve dat er wonderlijke en bizarre natuurfeitjes langskomen, stellen we vragen over duurzaamheid, stikstofproblematiek, zwerfafval en hoe de natuur dat verwerkt. Zaken die ons allemaal aangaan.”

Moeten we het in tijden van lockdown, avondklok en rellen eigenlijk wel over de natuur hebben?

“Absoluut. Het is misschien een absurde link, maar de rellen in onder andere Eindhoven hebben indirect te maken met hoe wij met de natuur omgaan. Ik bedoel: die rellen zijn een reactie op alle coronamaatregelen die nodig zijn om het coronavirus te bestrijden. Dat virus komt weer voort uit een dierziekte die is ontstaan door de manier waarop wij met dieren omgaan. Dus met de natuur. Andersom beredeneerd: zonder virus geen maatregelen en dus ook geen rellen. Althans, die kans is klein. Dat mogen wij ons best beseffen, zonder dat ik daar heel moralistisch over wil doen. Maar veel mensen zijn hier allang mee bezig, hoor. En dat zijn echt niet alleen grijze mannen met baarden en verrekijkers. Juist in coronatijd zijn ook jongeren de natuur veel meer gaan waarderen.

Kijk eens hoeveel mensen tegenwoordig een ‘corona-ommetje’ maken om even tot rust te komen.”

Dat zien we inderdaad in al die natuurgebieden die in het weekend worden overspoeld door wandelaars.

“Het is heel dubbel: het is hartstikke positief dat we niet meer massaal het vliegtuig in stappen om naar de Alpen of de Middellandse Zee te vliegen en dat we daardoor de natuur in Nederland aan het herontdekken zijn. Maar tegelijkertijd staan we op een zondag wel te dringen in de duinen, wat de natuur weer niet ten goede komt. Toch is het onder de streep alleen maar toe te juichen dat we steeds meer oog krijgen voor groen. En ik hoop ook dat dat zo blijft, ook als corona naar de achtergrond is verdreven.”

IJdele hoop?

“Misschien. Ook ik vrees dat we ons straks weer massaal in vliegtuigen van prijsvechters proppen om voor een paar cent door heel Europa te reizen. Die reisbewegingen, van mens én dier, zijn funest voor de natuur, dat blijkt nu wel in coronatijd. Maar ik hoop ook dat we leren van deze tijd en dat er, zoals ik ze noem, morele spin-offs zullen zijn van de huidige herwaardering van de natuur. Ja, de natuur is hot; kijk naar Sir David Attenborough die vorig jaar een Netflix-hit had met zijn laatste natuurdocumentaire en daarna razend populair werd op Instagram. Ook Vroege Vogels, dat al 40 jaar bestaat, wordt elke week ontzettend goed beluisterd op Radio 1, zelfs zo vroeg op de ochtend in het weekend. Ook op tv wordt het goed bekeken. We hebben echt een schat aan natuurbeelden die we ook bij de Survival of the Fit-Test gebruiken.”

‘Voor vogelaars en mierenneukers’ lezen we in de aankondiging.

“Precies: voor iedereen dus. Je kunt het zo gewichtig maken als je zelf wilt, maar dit is gewoon een laagdrempelige manier om iets over de natuur te leren. En de ideale manier natuurlijk om te testen of je ook iets tijdens dat corona-ommetje hebt opgestoken.”

Survival of the fit-test, gepresenteerd door Menno Bentveld en Jurre Geluk, is aanstaande zondag (7 februari) om 20.00 te zien bij BNNVARA op NPO3.

Entertainment
  • BrunoPress