doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Overheid kan burgers gedwongen isoleren vanwege ‘vermoedelijke besmetting’

Als de kans bestaat dat je corona hebt en je zelf geen zin hebt om in isolatie te gaan, kan de overheid je gedwongen in het ziekenhuis opsluiten. Deze nieuwe coronamaatregel, die niet bij de persconferentie werd genoemd, is inmiddels in het wetboek opgenomen.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
Overheid kan burgers gedwongen isoleren vanwege ‘vermoedelijke besmetting’

Een bijzonder nieuwtje uit Den Haag, waar demissionair minister Hugo de Jonge geprobeerd heeft om stiekem een wetje langs de Kamer te krijgen. De overheid heeft de macht gekregen om mensen in isolatie te zetten en daarvoor is alleen een vermoedelijke besmetting met corona nodig. Een test hoeft dus niet eens uitgevoerd te worden.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Isolatie

Als de overheid je wil isoleren, moet duidelijk zijn dat je ‘een gevaar vormt voor de omgeving’. Is dat het geval, dan word je opgesloten in het UMCG: “Het Universitair Medisch Centrum Groningen wordt aangewezen als ziekenhuis waar gedwongen isolatie van (vermoedelijke) patiënten met covid-19 (geïnfecteerd met SARS-CoV-2-virus) plaatsvindt als bedoeld in artikel 31 Wpg.”

Ophef

De wet werd in eerste instantie opgemerkt door Henk Krol, die zijn verontwaardiging liet horen op Twitter. Ook het feit dat De Jonge zonder overleg met het kabinet gekozen heeft om het UMCG hiervoor aan te wijzen, verbaast hem.

Op Twitter is meteen veel ophef ontstaan over de strenge wet. Vooral het feit dat er op persconferenties geen aandacht aan is besteed, zorgt voor geschokte reacties.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws