doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Hostelbrand: vijftienvoudig moordenaar Robert Paul Long vraagt om vrijlating

Tijdens de nacht van 22 op 23 juni 2000 zorgde Robert Paul Long voor de dood van vijftien backpackers in het Australische dorp Childers. Onder de slachtoffers waren twee Nederlanders. Long kan sinds vorig jaar om vervroegde vrijlating vragen.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
Hostelbrand: vijftienvoudig moordenaar Robert Paul Long vraagt om vrijlating

Long was een fruitplukker die geruime tijd verbleef in het Palace Backpackers Hotel in Childers. In het hostel verbleven veel backpackers, die tijdens hun reis door Australië in de buurt van het dorp bijverdienden op de lokale boerderijen. Van Long was al langer bekend dat hij een hekel aan de reizigers had.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Brandstichting

Kort voor de nacht van 22 op 23 juni werd Long uit het hostel gezet vanwege achterstallige betalingen. De 22e keerde hij echter weer terug, maar hij werd door aanwezigen niet binnengelaten. Een gast vertelde dat hij Long om half één ’s nachts aantrof naast een brandende prullenbak. De getuige bluste het brandje, waarna hij naar zijn slaapplek terugkeerde.

Een uur later werd hij wakker door luid geschreeuw, gebons op de deur van zijn kamer en zwarte rook. Het houten Palace Hotel, met daarin meer dan 80 slapende gasten, was door Long in brand gestoken. De getuige vertelde later dat hij probeerde zoveel mogelijk mensen wakker te maken, waarna hij het gebouw uit vluchtte.

Nasleep

In totaal kwamen vijftien mensen om het leven door de brand, maar Long werd slechts voor twee moorden schuldig bevonden. Daar werd bewust voor gekozen, om te zorgen dat het proces sneller kon verlopen. Long kreeg een levenslange gevangenisstraf, maar komt sinds juni vorig jaar in aanmerking voor parool

Afwijzing

Sindsdien kan hij elk jaar om zijn vrijlating vragen, waarvoor hij in juni 2020 zijn eerste poging deed. Het werd afgewezen, nadat meer dan 20.000 mensen een petitie tekenden om hem gevangen te houden. De verwachting is dat Long volgend jaar opnieuw een verzoek zal gaan doen.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws