doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Hugo de Jonge leert rekenen en OMT wordt onderzocht

Dit weekend waren er twee bijzonderheden in coronaland. Ten eerste: Er zijn een stuk meer mensen gevaccineerd dan we dachten. En ten tweede: het lekkende OMT wordt onderzocht door de Rijksrecherche.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
Hugo de Jonge leert rekenen en OMT wordt onderzocht

Het coronanieuws van het weekend begint met een ‘lichtpuntje’. Opeens waren er anderhalf keer zoveel mensen gevaccineerd als we in eerste instantie in de gaten hadden. Want wat blijkt? Het tellen van de hoeveelheid geprikte personen liep nog niet helemaal lekker, waardoor ons teleurstellende vaccinatiecijfer lager leek dan het in werkelijkheid was.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

In plaats van tellen hoeveel mensen er gevaccineerd zijn, maakt het ministerie van VWS nu gewoon een schatting van de totale toegediende prikken. Daarmee stond de teller zondag opeens op 346.790. Dat is 120.000 meer dan het aantal dat daarvoor verwacht werd. Heel revolutionair is het hogere aantal alleen niet, want nu 2% van de bevolking waarschijnlijk een prik heeft gehad, zitten we nog steeds onder het gemiddelde van de EU (2,7%), wat op zichzelf al niet zo spectaculair is. De VS en het VK zitten immers al rond de 10% en uitblinker Israël is al over de helft.

OMT

Toch is zo’n stijging in het aantal vaccinaties nuttig om mee te nemen in het advies voor de coronamaatregelen. Daar was alleen geen sprake van, want blijkbaar had het OMT hun advies al een tijd paraat. Ze lekten het namelijk naar de media voordat het advies überhaupt aan het kabinet gegeven was.

Daarom is de Rijksrecherche door Justitie en Veiligheid ingeschakeld om onderzoek te gaan doen naar het lekkende OMT-advies. Hoe nuttig het OMT nog is, moet maar blijken, want ondertussen is wel bekend dat het het praktisch bezwijkt onder de druk van de overheid.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws