Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Sportcolumn: 'Helden op afgezakte sokken'

Iedere week schrijven onze Panorama-verslaggevers samen een column over wat hen opvalt in de sportwereld. Deze week: hoe draag jij je voetbalsokken?

Sportcolumn: 'Helden op afgezakte sokken'

Mario Wisse

Trek je voetbalkousen op tot boven de knie, tot net onder de knie of parkeer je ze nonchalant ergens halverwege de schenen? Aanhangers van de laatste variant winnen sinds kort terrein. Met andere woorden: de afzakkende kousen zijn bezig met een comeback. Een terugkeer die ik hartstochtelijk toejuich.

De afgelopen twintig jaar waren namelijk een hel op voetbalkousgebied. Spelers trokken hun kousen met het seizoen hoger op. Types als Mateja Kezman – hij begon er volgens mij ooit mee –en later Neymar probeerden hun exemplaren tot net iets onder hun kin te hijsen. Soms leek het alsof ze erin wilden verdwijnen. Alleen het fortuin dat ze aan hun knettergekke kapsels en oorbelletjes hadden uitgegeven weerhield ze daar nog van.

Weet je waar mijn liefde voor de afgezakte voetbalkousen vandaan komt? Als kind was ik fan van Sören Lerby, dat brok Deens dynamiet op het middenveld van Ajax en PSV. Bij hem was het kousen op half zeven en bikkelen maar. Later kwam ik erachter dat voetballers die met afgezakte kousen speelden eigenzinnige figuren waren. Ook Willem van Hanegem, Stan Valckx en de Duitse diesel Hans-Peter Briegel lieten hun respectievelijk kromme, bruinverbrande en bonkige benen zien. Wat nou scheenbeschermers! Wat nou regels! Ook oproerkraaiers als Hans Kraay jr. en Johan Derksen weigerden hun kousen op te trekken. Maar dat duo in eerdergenoemd rijtje plaatsen gaat te ver natuurlijk.

Als tegenwoordige afgezaktekousendrager noemde ik een paar weken terug Jack Grealish van Aston Villa al even. Gelukkig duiken de afgezakte kousen nu ook in de Nederlandse competitie op. Ken je Kees de Boer van ADO Den Haag? Dat is een uitstekende spelverdeler waar je nog veel van gaat horen. Niet in de laatste plaats vanwege zijn half afgezakte kousen.

De kousen zo ver laten zakken als Lerby vroeger deed mag niet meer sinds de scheenbeschermer verplicht is. Daarom dragen de afgezaktekousenhelden van nu zo klein mogelijke scheenbeschermers. Dat voelt misschien een beetje als stiekem een Radler citroen naar binnen gieten terwijl je je vrouw had beloofd mee te doen aan Dry January, maar als we het afgelopen jaar íets geleerd hebben, dan is het dat we ons moeten vastklampen aan lichtpuntjes. Wat vind jij, Jacobs?

Micha Jacobs

Wat een ongelooflijke weelde moet het zijn om je in tijden als deze aan dit soort lichtpuntjes te kunnen vastklampen en om nog een beetje romantiek in dit platgeslagen leven te zien. Ik bedoel: als je tegenwoordig in staat bent om naar een voetbalwedstrijd te kijken (wat ik al een prestatie op zich vind) en je vooral te focussen op de kousen van de spelers, dan wek je niet de indruk dat het slecht met je gaat. Of juist wel misschien.

Maar door jou zie ik opeens wel allemaal voetbalkuiten voor me.

Dik ingepakte voetbalkuiten vooral. Want je hebt gelijk: hoe vaak per wedstrijd zie je nou eigenlijk zo’n spierbal in het onderbeen? In het wielerpeloton een stuk of 400, twee keer 200 zeg maar, al is de lange sok daar juist aan een opmars bezig. Maar in het voetbal? Ik denk dat het te maken heeft met een bepaalde oerdrift: niet alleen laten zien dat je onverschrokken hebt, maar ook wat je in huis hebt. Dikke poten met buskruit erin, poten die de bal zo hard raken dat het net erdoor schroeit. Ik keek even of Ronald Koeman afgezakte kousen had toen hij op Wembley aanlegde voor de winnende tegen Sampdoria. Niet dus. Een grote teleurstelling overigens: als ik iemand ervan verdacht om geen scheenbeschermers te dragen, dan was hij het wel. Ruud Gullit vond ik daar ook wel het type voor, maar dan had hij na een halve wedstrijd in de Serie A nooit meer kunnen lopen. Het ene heeft natuurlijk met het andere te maken: omdat je door de VAR tegenwoordig al een rode kaart krijgt als je als verdediger over het been van je tegenstander blaast, zijn slagers van verdedigers een uitstervend ras. En omdat er nauwelijks nog een doodschop wordt uitgedeeld, is het nogal logisch dat de afgezakte kous terug van weggeweest is. Vraag is alleen of Jack Grealish net zo’n held is als Sören Lerby. Die laatste riskeerde tenminste zijn ledematen, Grealish doet het waarschijnlijk alleen voor de show. Afgezakte kousen zijn in deze tijd sowieso iets voor showpony’s, zoals hopeloze ijdeltuiten tegenwoordig genoemd worden. Ik zou er dus best een schorsing van vijf wedstrijden voor over hebben om zo’n scheen met mijn noppen te aaien. Zulke protserige schenen en kuiten kun je missen als kiespijn. Wiens kuiten ik de komende tijd wel ga missen?

Die van Tom Dumoulin.

Sport
  • Mario Wisse en Micha Jacobs
  • ProShots