doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Bij de politierechter: 'Strooptocht in badpak'

De een knipte de stroken aluminiumfolie op maat, de ander trok zijn badpak aan. Kortom: Mihai en Petru gingen weer eens lekker een dagje winkelen.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
@media (max-width: 679px){#fig-63d6943cc6a80 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-63d6943cc6a80 img{#fig-63d6943cc6a80 img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-63d6943cc6a80 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-63d6943cc6a80 img{#fig-63d6943cc6a80 img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-63d6943cc6a80 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-63d6943cc6a80 img{#fig-63d6943cc6a80 img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-63d6943cc6a80 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-63d6943cc6a80 img{#fig-63d6943cc6a80 img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}Bij de politierechter: 'Strooptocht in badpak'

De Roemenen Mihai* (22) en Petru (23) laten zich door de parketpolitie gewillig de zaal binnenleiden en op een stoel neerzetten. De een links van de tolk, de anders rechts van hem. Zestien dagen zit het tweetal nu al in voorarrest. Het huis van bewaring-tenue voelt voor Mihai zelfs al zo vertrouwd dat hij niet de moeite heeft genomen om voor deze snelrechtzitting iets anders aan te trekken. In een grijs joggingpak en een paar badslippers wacht hij ontspannen onderuitgezakt op wat komen gaat.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Het is half drie ’s middags wanneer agenten in de binnenstad van Amersfoort het tweetal uit een dichtbegroeid stadsplantsoen zien stappen. Ze vertrouwen het niet en besluiten de twee jonge Roemenen aan de tand te voelen. In de plastic tas die Mihai hen overhandigt zitten twee paar nieuwe, ongedragen sportschoenen van het merk Puma. Een bonnetje hebben de jongens niet. Ook de winterjassen die ze aan hebben lijken opvallend nieuw. Maar pas wanneer een van de agenten Petru fouilleert gaan de alarmbellen af. Uit zijn jaszakken komen acht zorgvuldig opgevouwen stroken aluminiumfolie tevoorschijn van elk precies 15 bij 6 centimeter groot. Waarschijnlijk bedoeld om alarmsystemen mee te omzeilen. Onder zijn trui zit bovendien een splinternieuwe rugzak verborgen met in het voorvak een deel van een onklaar gemaakt antidiefstal-systeem.

Rugproblemen

Wanneer de agent eindelijk alle lagen van zijn kleding doorzocht heeft, doet hij nog een opmerkelijke ontdekking. Petru draagt een badpak.

“Waarom droeg u een badpak?” stelt de rechter maar gelijk de meest prangende vraag.

“Het was koud,” zegt Petru.

“En dan draagt u een badpak?” vraagt de rechter gefascineerd.

“En ik heb rugproblemen,” vult Petru aan.

“Helpt een badpak daartegen?” informeert de rechter.

“Bij mij wel,” zegt Petru.

“Draagt u nu ook een badpak?”

“Nee, nu niet,” bekent Petru.

Na de fouillering reconstrueren de agenten de strooptocht. Het duo blijkt bij vier winkels te hebben toegeslagen. De buit: twee paar Puma’s bij Scapino, een paar Nike’s bij Van Haren, een Adidasrugzak bij Bristol en twee jassen bij The Sting. Geen van de winkeliers heeft iets van de diefstallen gemerkt. Pas als de politie bij hen de camerabeelden opvraagt en ze naar aanleiding daarvan hun voorraden controleren, komen ze erachter dat er inderdaad spullen missen. Bij The Sting hebben ze er wel iets voor terug gekregen. Aan een haakje in een van de pashokjes vindt een medewerker twee oude jassen.

Het strafblad van Petru en Mihai liegt er niet om. Petru werd alleen al in 2017 vier keer veroordeeld voor winkeldiefstal. Mihai twee keer. Beide wonen tijdelijk bij vrienden in Amsterdam. Op de vraag hoe ze hun toekomst zien, haalt Mihai mismoedig zijn schouders op. De advocaat van Petru laat weten dat haar cliënt het liefst in Nederland zou blijven om te winkelen.

“Herstel, om te werken,” probeert ze haar ongelukkige verspreking nog ongedaan te maken.

Wat de toekomst hen ook brengen zal, de komende tijd blijven de twee Roemeense vrienden sowieso in Nederland. Mihai gaat acht weken de cel in, Petru tien.

*Alle namen in deze rubriek zijn om privacy-redenen gefingeerd.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws