doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

'In eerste instantie dacht ik: knikkeren?!'

In het gloednieuwe SBS 6-programma Marble Mania, waarin BN’ers een potje tegen elkaar knikkeren, geeft niemand minder dan Jack van Gelder het commentaar. Logisch natuurlijk: hij is immers op zijn best als het om de knikkers gaat.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
@media (max-width: 679px){#fig-61e4f8d8aaca5 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-61e4f8d8aaca5 img{#fig-61e4f8d8aaca5 img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-61e4f8d8aaca5 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-61e4f8d8aaca5 img{#fig-61e4f8d8aaca5 img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-61e4f8d8aaca5 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-61e4f8d8aaca5 img{#fig-61e4f8d8aaca5 img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-61e4f8d8aaca5 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-61e4f8d8aaca5 img{#fig-61e4f8d8aaca5 img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}'In eerste instantie dacht ik: knikkeren?!'

Jack! Heb je al vaak moeten horen dat je bent uitgezocht op je kapsel?

“Ha, die grap is natuurlijk al een aantal keer gemaakt. Vooral door Winston Gerschtanowitz, die het programma presenteert. Mocht het in aflevering 4 opvallen dat hij geen voortanden meer heeft, dan weet je nu hoe het komt, haha. Nee hoor, ik kan er heel goed tegen als ik kale knikker word genoemd.”

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Je hebt in je leven van een hoop verslag gedaan, maar ook van knikkeren?

“Nee, nog nooit. Ik was eerlijk gezegd ook verrast toen John de Mol me belde. Hij zei: we gaan iets nieuws doen en ik wil jou vragen om het van commentaar te voorzien. In eerste instantie dacht ik: knikkeren?! Maar nadat ik bij John langs was geweest, de eerste beelden had gezien en het programma steeds meer vorm kreeg, werd ik steeds enthousiaster.”

Wat krijgen we te zien?

“In iedere aflevering strijden drie verschillende BN’ers tegen elkaar met ieder een eigen kleur: rood, blauw of geel. Ze beginnen met een behendigheidsspel. Dat kan van alles zijn, zolang het maar met knikkers is. Bowlen bijvoorbeeld, of midgetgolf, of curling. Degene die het behendigheidsspel wint, heeft voordeel bij de volgende ronde: de geluksbaan. Dat zijn onvoorstelbaar spectaculaire banen met ieder een eigen thema. Knikkers die door een supermarkt rollen en langs allerlei hindernissen bij de kassa moeten zien te komen. Knikkers die in een soort ruimteschip de aarde verlaten en richting de maan gaan. Knikkers die zich een weg moeten banen door een tropisch regenwoud. Echt, je weet niet wat je ziet. En dat allemaal voor volle tribunes met daarop 24.000 poppetjes. Allemaal gemaakt van knikkers. Nou, na al die rondes ontstaat er een totaalklassement. Dat bepaalt welke deelnemer de meeste knikkers krijgt in het slotstuk: de finalebaan. Daarin rollen tegelijkertijd zesduizend knikkers naar beneden.”

Zesduizend?!

“Ja, het is schitterend. De nummer één van het klassement krijgt 3000 knikkers, de nummer twee 2000 knikkers en de nummer drie 1000 knikkers. Het komt erop neer dat de winnaar degene is die als eerste een knikker beneden heeft. Degene met 3000 knikkers maakt daar natuurlijk de meeste kans op, maar omdat er allerlei hindernissen zijn, kan er ook zomaar iemand anders winnen. Sterker nog, dat gebeurt regelmatig.”

Duidelijk iets anders dus dan knikkeren met zo’n gat in de grond.

“Absoluut. Dat maakt het ook zo leuk om het te becommentariëren. Aan de ene kant is het niet anders dan verslag doen van een voetbalwedstrijd: je vertelt wat je ziet. Aan de andere kant is het amusement en probeer je de boel te enthousiasmeren. Dat is niet zo moeilijk met al die fanatieke BN’ers. Kandidaten zijn onder meer Nick & Simon, Wesley Sneijder, Giovanni van Bronckhorst, Hélène Hendriks, Hans Kraay jr. en Toine van Peperstraten. Allemaal hebben ze één ding gemeen. Ze willen winnen.

In één van de afleveringen probeert één van de kandidaten de knikkers zelfs een handje te helpen door ze vooruit te blazen. Wat ook weleens gebeurt, is dat iemand alvast met zijn handen in de lucht zegevierend om zich heen staat te kijken omdat hij zó ver voor ligt, maar er op het laatste moment opeens nog een brug opengaat of zo. Dan schuift het hele veld weer in elkaar en kan er zomaar iemand anders winnen.”

Zit er een Dennis Bergkampmoment in?

“Nee, dat niet. Mensen vragen me weleens of ik dat moment kan nadoen. Natuurlijk kan ik dat niet. Ik ben geen toneelspeler. Zoiets moet spontaan gebeuren. Maar op het moment dat er in de finalebaan iets onverwachts gebeurt, ga ik natuurlijk wel uit mijn dak. Het is ook echt een leuk spel. Ik begreep zelfs dat RTL Duitsland het format al heeft gekocht terwijl er hier nog geen aflevering is uitgezonden.”

Hoe is je Duits?

“Dat vroeg John de Mol ook al. Maar om heel eerlijk te zijn: daarvoor kan hij beter zijn zus vragen.”

Marble Mania is vanaf vanavond wekelijks te zien om 20.30 op SBS6.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws