doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Maurice de Hond: ‘Kuipers manipuleert burgers en media met foute informatie’

Opiniepeiler Maurice de Hond doet niets liever dan rekensommen maken en grafieken bestuderen. Hij heeft ondertussen heel wat ervaring in de wereld van de statistiek, dus Maurice heeft een oog voor misinformatie. Toen hij twee volgens hem misleidende grafieken van Kuipers en Van Dissel langs zag komen, besloot hij daarom in te grijpen.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
Maurice de Hond: ‘Kuipers manipuleert burgers en media met foute informatie’

Dinsdagavond kwam Ernst Kuipers langs bij Op1, waar hij een grafiek met het aantal coronabesmettingen liet zien die volgens Maurice de Hond vol met fouten zit. Het effect van de Britse variant zou overschat worden en Kuipers zou gelogen hebben over het aantal patiënten op de IC. In de grafiek staat dat er op het moment van de presentatie ongeveer 1200 mensen op de IC liggen, terwijl het er volgens de cijfers van het LCPS slechts 685 zijn.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Ook Van Dissel, die volgens Maurice de Hond een betrouwbaardere grafiek liet zien, ging nog steeds de fout in. Hij hield volgens De Hond geen rekening met de verbeterde weersomstandigheden, die ook voor minder besmettingen moeten zorgen. Daardoor kwam ook Van Dissel met een te pessimistische voorspelling van het aantal IC-patiënten.

Angstgevoel

Op zo’n manier hoor je volgens Maurice de Hond geen beslissingen te nemen. Met de cijfers zouden Kuipers en Van Dissel voor onnodige angst bij politici en burgers zorgen. Daarnaast zou de situatie in Londen en Ierland, die vaak aangehaald wordt als voorbeeld van het gevaar van de Britse variant, ook niet representatief zijn voor de situatie in Nederland. In het Verenigd Koninkrijk werden de maatregelen vlak voor Kerst versoepeld, wat tot extra besmettingen heeft geleid. Hier werd juist strenger opgetreden.

Het zorgt volgens De Hond voor onnodig angstgevoel. “Kuipers, Van Dissel en de OMT-leden halen letterlijk alles uit de kast, om het angstgevoel bij burgers en politici verder op te voeren, waardoor er onverantwoorde beslissingen worden genomen, zonder dat men aandacht schenkt aan de grote nevenschades”, besluit Maurice de Hond: “Zo neem je geen ingrijpende beslissingen.”

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws