doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Lange Frans na een dag weer van YouTube geschopt

Rapper en ‘kritisch denker’ Lange Frans werd eerder dit jaar van YouTube verbannen, maar deed deze week weer een poging om het platform te gebruiken. Erg succesvol was dat niet, want na een kleine 30 uur was hij zijn kanaal alweer kwijt.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
Lange Frans na een dag weer van YouTube geschopt

In oktober werd het YouTube-kanaal van de rapper voor het eerst verwijderd. De reden van het techbedrijf: ’herhaalde of ernstige schendingen van onze communityrichtlijnen’. Waarom zijn nieuwe kanaal ook verwijderd is, is niet duidelijk.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Zondag met Lubach

Arjen Lubach besteedde in oktober in een uitzending van Zondag met Lubach aandacht aan de video’s van Lange Frans. Hij noemde de rapper een ‘complotdenker’ en speelde twee fragmenten uit video’s van Lange Frans af. Kort daarna werd het account van de rapper in het geheel verwijderd, inclusief alle muziek die daarop te vinden was. Veel mensen trokken een link tussen de uitzending en het verwijderen van het account, maar volgens een woordvoerder van YouTube was dat verband er niet: "YouTube heeft strenge regels op het gebied van bijvoorbeeld haat, intimidatie en (medische) misinformatie. Vorige week hebben we die regels wereldwijd aangescherpt. Dat is de werkelijke reden voor de timing van deze verwijdering”.

Misinformatie

YouTube haalt sinds oktober vorig jaar inderdaad uit naar video’s waarin volgens hen ‘misinformatie’ over het coronavirus en vaccinatie wordt verspreid. Dat meldden zij destijds in een persbericht. Video’s met zulke inhoud zouden volgens de tech-gigant verwijderd worden. In het geval van Lange Frans werd echter zijn gehele account verwijderd. Ook zijn nieuwe kanaal werd in het geheel verwijderd.

Of er al content op het nieuwe account van Lange Frans stond, is nog niet duidelijk. Mogelijk werd het opnieuw door YouTube verwijderd uit angst voor de verspreiding van informatie die zij als incorrect hebben bestempeld. In een tweet laat de rapper weten dat YouTube volgens hem in ieder geval 'vol censuur' zit.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws