Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Nederlandse ambtenaren zijn zo sloom dat ze regels overtreden

De Nederlandse overheid staat niet bekend om hoge handelingssnelheid, maar uit een reportage van RTL Nieuws blijkt dat er soms wel heel weinig vaart in hun werk zit.

Nederlandse ambtenaren zijn zo sloom dat ze regels overtreden

Als je dacht dat de toeslagenaffaire de enige mislukte actie van de overheid was, dan zit je er flink naast. Uit een rapport van RTL Nieuws blijkt dat allerlei overheidsinstanties constant hun eigen regels overtreden als het om het vrijgeven van documenten gaat.

Wob-verzoeken

Een hoogtepunt van het onderzoek is de wijze waarop onze overheid omgaat met Wob-verzoeken. Daarmee kunnen burgers informatie opvragen uit vergaderingen, rapporten etc. Als een burger aan de bel trekt en zon verzoek doet, moet de overheid binnen 8 weken (14, in sommige gevallen) een beslissing maken. Dat loopt alleen niet helemaal lekker.

In 2020 was onze overheid namelijk in 67% van de gevallen te laat. Van de 829 Wob-verzoeken, werden er 564 te laat of in talloze gevallen zelfs veel te laat geleverd. Sommige ministeries zijn nog luier dan de anderen. Vooral het ministerie van Justitie & Veiligheid, onder leiding van onze geliefde Grapperhaus, doet nauwelijks moeite om op tijd te zijn. Zij waren in 87% van de gevallen te laat met het maken van een besluit.

Onjuist en onvolledig

Als die documenten dan eindelijk verstrekt worden, zitten ze alsnog vol met fouten. In 58% van de gevallen is de informatie onjuist of onvolledig. Dat betekent dat de burger weer een nieuw verzoek mag doen, om vervolgens weer weken te wachten op een antwoord.

Nieuws
  • rtlnieuws.nl
  • ProShots