Urker Teun Föhn twijfelt aan tolerantie in Amsterdam

Urker Teun Föhn twijfelt aan tolerantie in Amsterdam

Afgelopen maandag begon het derde seizoen van SBS6-programma Urk! Ook Teun Föhn, eigenaar van de bekende beautysalon van het dorp, maakte zijn rentree. Net als de rest van Nederland wordt zijn leven omgespit door het coronavirus, waardoor Teun zijn aandacht op hele andere dingen dan zijn salon moet richten. Wij waren wel benieuwd hoe het er daar aan toe gaat. Hoog tijd voor een telefoontje met Teun dus!

“Goedemiddag!”

Hé Teun! Voor de mensen die jou niet kennen: Jij opende als man een kapperszaak op Urk. Ik kan me voorstellen dat veel mensen zoiets vreemd vinden.

“Ja, mijn bedrijf bestaat al 25 jaar ondertussen! Maar ik heb het nooit als vreemd ervaren hoor. Ik ben opgegroeid op Urk en ik merk: als je gewoon respectvol naar de mensen bent, dan is iedereen dat ook voor jou.”

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Nooit aan vertrekken gedacht?

“Nou, ik heb wel als freelancer in Amsterdam en Laren gewerkt. Ik heb een tweede zaak gehad in Laren. Ik heb in het team gezeten van een internationale kappersorganisatie waarvoor ik constant van huis was, dus ik heb mijn vleugels wel uitgeslagen, daarom komen er bij mij ook mensen uit heel Nederland.”

Ook Marijke Helwegen?

"Nou, Ik heb haar eerder ontmoet tijdens een compagnonschap. Het klikte eigenlijk meteen. Marijke is natuurlijk ook een kleurrijk paradijsvogeltje in calvinistisch Nederland. Zodoende zijn wij bevriend geraakt. Dat is ondertussen wel twintig jaar geleden, denk ik, maar ik zie haar nog steeds elke week. Tenminste, tegenwoordig bel ik haar natuurlijk vaak vanwege covid.”

Je bedrijf ligt ook stil vanwege het virus. Hoe houd jij jezelf nu bezig?

“Ik wil graag nog verder met interieur. Dat wil ik dan combineren met achttiende-eeuws antiek. Ik moet er nog een vorm aan geven voor de manier waarop ik dat ga doen, maar dat gaat ook langzaam door covid. En ik ben natuurlijk nog steeds verantwoordelijk voor mijn salon.”

Nog geen andere programma’s op de planning?

“Nou, ik zou het heel leuk vinden als ik een eigen format zou krijgen, maar dan moet ik natuurlijk genoeg draagvlak hebben met deze serie. Dat is nog even spannend. Ik heb ook heel veel plezier met Urk! Ik hoop dus dat ik hierna nog verder kan.”

Eén van de redenen waarom je meedeed aan Urk! was om een beter beeld van het dorp te geven. Kun je zeggen dat je plan geslaagd is?

“Ja, ik denk dat veel mensen nu wel anders over zulke dorpen denken. Het hoeft geen probleem te zijn als je anders bent, ook niet in een klein dorp. Als je in een kleine gemeenschap woont en mensen hebben de tijd om aan het idee te wennen, dan bereik je daar heel veel mee. Als je dicht bij jezelf blijft, dan kun je ook in de meest calvinistische gebieden gewoon zijn wie je bent.

Natuurlijk kom je overal in je leven weleens hobbels tegen waar je overheen moet, maar dat heb ik ook als ik in Amsterdam kom. Vroeger kon ik daar met mijn vaste relatie hand in hand lopen, maar zoiets haal ik nu niet in mijn hoofd. Gewoon wegvluchten naar de stad is niet de oplossing. Ik ken heel veel jongens en meiden van mijn leeftijd die anders geaard zijn en daarom naar Amsterdam gegaan zijn, maar als je naar de stad vlucht, moet je het daar wel aankunnen.

Anders is de stad de baas over jou.”

Urk! is elke maandag om 21.30 te zien op SBS6. Vanavond wordt de derde aflevering van het seizoen uitgezonden.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws