doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Wolter Kroes: 'Ons vak is half overleden'

Optredens waren er al niet en het schnabbelcircuit ligt ook al een tijdje op zijn gat, maar nu is deze winter ook nog eens het après-skiseizoen afgelast. En tóch blijft de koning van de betere feesten en partijen positief.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
Wolter Kroes: 'Ons vak is half overleden'

“Met Wolter Kroes!”

Wolter! Hou je het nog een beetje vol?

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

“O jawel, hoor. Dat alles op zijn gat ligt, betekent natuurlijk niet dat we helemaal niks kunnen doen. Ik heb als ambassadeur van de Vriendenloterij net een maand met veel tv-werk achter de rug en ik treed zo nu en dan ook online op. Maar het zijn wel vreselijke tijden, ja.”

Je treedt online op?

“Absoluut. Gewoon een half uurtje met vier of vijf nummers die ik dan zing voor jubilarissen in een bedrijf of voor iemand die jarig is. Dan sta ik voor zo’n groot scherm en heb ik via een Zoom-verbinding contact met de mensen. Heel interactief, zeg maar. Als ik zeg dat de glazen omhoog moeten, dan gaan de glazen gewoon omhoog, hoor. Weliswaar met een seconde vertraging, maar ja: toch leuk.”

Wat minder leuk is: geen wintersport dit jaar. Mis je de après-skibar al?

“Het kan gewoon niet hè, met zijn allen op elkaar gepropt. Ik ga er dan ook echt niet naartoe, ook al gaan de skipistes open. De cafés en restaurants blijven ook daar gewoon dicht. Sta je daarboven op een berg terwijl je nergens een drankje kunt drinken. Mij niet gezien. Ik kan het mij ook echt niet veroorloven om corona te krijgen.”

Niemand, toch?

“Klopt, maar artiesten zeker niet. Ik heb het vorig jaar bij René Karst (van de hit Liever te dik in de kist, red.) gezien.

Hij was in het voorjaar al besmet met het coronavirus en het heeft daarna nog maanden geduurd voordat hij weer een beetje lucht kreeg. En lucht is natuurlijk alles voor een zanger. Mijn luchtwegen zijn al een beetje aangetast. Niet door corona, maak je geen zorgen: ik ben geboren met bronchitis en heb in de afgelopen dertig jaar zo vaak in rokerige kroegen gestaan dat ik nu ook lichte astma heb. En ik ben heus niet de enige, hoor. Gordon, Gerard Joling, René Froger: ze hebben het allemaal. Niet heel erg, gewoon effe puffen en klaar. Maar daar kan ik echt geen corona bij krijgen.”

Dan maar online optreden.

Even eerlijk: dat is toch een verschrikking?

“Ik bekijk het liever positief. Het is het beste wat we op dit moment kunnen doen. Vergis je niet: ons vak is half overleden. Je moet juist nu creatief zijn en innoveren. Maar ik mis wel het échte contact met mensen. Ik ben een mensenmens: ik hou van knuffelen en van een arm om iemand heen slaan. Ik vind het prettig om dicht bij de mensen te staan tijdens een optreden. Dat is er nu wel vanaf en ik zie het ook niet zo snel terugkomen. Ik denk dat we op z’n vroegst pas in de zomer weer los kunnen gaan, maar dan gaan we ook echt vol gas. Maar dan wel voor een kleine groep mensen, hooguit een man of honderd, misschien iets meer. Het lullige is: ik werd laatst al geboekt voor een optreden in november, voor achtduizend man in een spiegeltent, maar dat heb ik gecanceld. Nu al.

Voor zoveel mensen optreden, dit jaar nog, dat gaat echt niet gebeuren. Maar hoelang we ook moeten wachten: ik sta in de startblokken.”

Wat heerlijk positief!

“Het voordeel van mij is dat ik met een tape kan optreden en dat ik dus niet afhankelijk ben van een band.

Dat scheelt enorm, zeker qua logistiek: ik sta immers alleen op het podium in plaats van met een man of zes. Maar het is wel even schakelen, ook in mijn hoofd. Tijdens de eerste coronagolf was het lekker weer en vond ik het prima om even niet op te treden. Ik was altijd al van plan om een sabbatical van een jaartje te nemen, dus ik dacht: dan is 2020 gewoon mijn sabbatical. Maar een jaartje vind ik meer dan genoeg. Ik hoop niet dat mijn sabbatical heel 2021 voortduurt. Ik kan het mij eigenlijk ook niet voorstellen.”

Want?

“Muziek kun je niet uitbannen. Daar zal altijd behoefte naar blijven, of we nu thuiszitten of niet. Geloof mij: het komt echt allemaal weer goed.

Maar wanneer, dat weet ik ook niet.”

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws