doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Programmeur heeft nog twee kansen om wachtwoord voor 195 miljoen te raden

Een Duitse computerprogrammeur speelt een soort ultieme escape-room. Hij heeft een harde schijf in handen met daarop 195 miljoen euro aan bitcoins. Eén probleem: hij weet het wachtwoord niet meer.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
Programmeur heeft nog twee kansen om wachtwoord voor 195 miljoen te raden

Instructievideo

De Duitse Stefan Thomas werkt als programmeur in San Francisco. Tien jaar geleden raakte hij geïnteresseerd in cryptocurrency en maakte hij een video waarin hij uitlegde hoe zo’n systeem precies werkt. Als beloning daarvoor kreeg Thomas 7.002 bitcoins cadeau. Die waren toen al zo’n 1,5 tot 5 euro waard. Een mooi bedrag voor zo’n video dus.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Beveiliging

Helaas waren er op dat moment nog weinig mogelijkheden om je munten te gebruiken, dus plaatste Thomas zijn bitcoins in een online portemonnee die hij met een wachtwoord versleutelde. Hij koos voor een zogenaamde IronKey, met een extra beveiligingssysteem: Na tien mislukte pogingen om het wachtwoord in te voeren, gaat de harde schijf voor eeuwig op slot.

Vergeten

Ondertussen zijn de bitcoins zo’n 30.000 euro per stuk waard geworden, wat Thomas met gemak multimiljonair maakt. Er is alleen een klein probleempje: meneer is zijn wachtwoord vergeten en heeft al 8 mislukte pogingen gedaan om het te raden. Nog 2 kansen om te gokken en hij is al zijn geld kwijt. “Ik ga gewoon op mijn bed liggen om eraan te denken”, vertelde hij in een interview aan de New York Times. “Dan ga ik naar mijn computer met een nieuwe tactiek, die niet werkt en mij opnieuw wanhopig maakt.”

Verschillende mensen hebben al aangeboden om Thomas te helpen. Voor tien procent willen de beste hackers best proberen om een handje te helpen. Dan zou de programmeur zo’n 180 miljoen overhouden. Geen verkeerde deal, toch?

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws