Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Slachtoffers toeslagenaffaire doen aangifte tegen ministers

Twintig gedupeerden hebben via een advocaat een aanklacht ingediend vanwege de toeslagenaffaire. Want nu blijkt dat de belastingdienst niet strafrechtelijk vervolgd wordt, moeten de ministers maar voor de rechtbank verschijnen.

Slachtoffers toeslagenaffaire doen aangifte tegen ministers

Eric Wiebes, Tamara van Ark, Wopke hoekstra, Menno Snel en Lodewijk Ascher hebben met zijn allen een aangifte aan de broek hangen. Dat laat advocaat Vasco Groeneveld weten. Hij representeert twintig gedupeerden van de toeslagenaffaire. Volgens Groeneveld hadden de aangeklaagde politici moeten voorkomen dat de belastingdienst zo’n fiasco van de affaire maakte. Ze zouden zich daarom schuldig maken aan knevelarij en beroepsmatige discriminatie.

Het Openbaar Ministerie kwam eerder al met nieuws over de toeslagenaffaire. Zij maakten bekend dat de belastingdienst niet vervolgd gaat worden. Dat schoot bij veel ouders in het verkeerde keelgat, waardoor mensen opnieuw procedures aanspanden. Nu worden ook de ministers en staatssecretarissen bij het proces betrokken.

Rampzalige gevolgen

De advocaat van het twintigtal vindt strafrechtelijke vervolging noodzakelijk. Dat komt omdat er sprake is van rampzalige gevolgen voor de slachtoffers. Groeneveld noemt ‘armoede, depressie, relatiebreuk, dakloosheid en een diep wantrouwen naar de overheid’ als een aantal van de voorbeelden in een interview met RTL Nieuws. Het is volgens hem vanzelfsprekend dat zoiets een gevolg krijgt in de rechtszaal: "De norm moet bevestigd worden en het vertrouwen hersteld."

Nieuws
  • rtlnieuws.nl
  • ProShots