Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Man in rolstoel, paparazzifotograaf, worstelkampioen en ex-soldaat ontvoeren zakenvrouw

Het klinkt als het begin van een flauwe grap of de beschrijving van een bizarre film, maar het is toch echt waargebeurd. Een ontvoering door zo’n bonte collectie criminelen als bij deze rechtszaak zullen we waarschijnlijk nooit meer zien. Een dertiental mannen, waaronder een vent in een rolstoel, een Britse ex-soldaat met één been, een Tsjetsjeense worstelkampioen, een Franse paparazzifotograaf die later privédetective werd en een Italiaanse restauranthouder spanden samen om een steenrijke zakenvrouw te ontvoeren.

Man in rolstoel, paparazzifotograaf, worstelkampioen en ex-soldaat ontvoeren zakenvrouw

De inmiddels 80-jarige weduwe Jacqueline Veyrac (geschat vermogen van een kleine 150 miljoen) werd in 2016 plotseling ontvoerd door twee gemaskerde mannen. Ze smeten haar achterin een Renault Kangoo, waar ze dagenlang op een matras moest blijven liggen. Ze weigerde te eten, slapen deed ze nauwelijks en een toilet kreeg ze niet aangeboden.

Twee dagen na het begin van de ontvoering, toen Veyrac een moment alleengelaten werd, lukte het haar te ontsnappen. Door een hoop lawaai te maken en met haar benen tegen de wanden van de wagen te trappen, trok ze de aandacht van een wandelaar, die na het openen van de achterdeuren van de auto vol verbazing toekeek hoe de weduwe koeltjes wegwandelde.

Dertien verdachten

Na haar ontsnapping werd al snel duidelijk wie de hoofdverdachte was: Giuseppe Serena, een Italiaans restauranthouder en oud-politicus, die eerder samen met Veyrac in zee ging. Serena was uitbater in het restaurant van de Française, maar bouwde daar een enorme stapel schulden op, waarna de zakenvrouw hem de tent uit schopte. Uit wraak, en om zijn schulden af te betalen, besloot Serena de ontvoering te organiseren.

Daarbij schakelde hij de hulp in van een hele rits bijzondere figuren. In totaal moeten er dertien mensen voor de rechter verschijnen in een proces dat minstens vier weken in beslag gaat nemen. De maximale straf die ze kunnen krijgen voor de ontvoering is levenslang.

Bizar
  • ad.nl
  • ProShots