doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

'Fascinered, een crystal meth-lab in Drenthe'

Samen met zijn vaste maatje Frank Evenblij duikt Erik Dijkstra vanaf aanstaande zondag (10 januari) de provincie in voor het programma Dijkstra en Evenblij ter plekke. Klinkt interessant, op één punt na: het komt op de radio.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
'Fascinered, een crystal meth-lab in Drenthe'

Wat maak je ons nou, Erik?

“Hoezo?”

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Zondagavond kijken wij altijd naar de late wedstrijd van de eredivisie of anders naar Rondo. Moeten we nu opeens de radio aan gaan zetten?

“Haha, gelukkig duurt onze uitzending van 20.00 uur tot 22.00 uur. Je kunt dus eerst naar Studio Sport kijken en daarna de radio aanslingeren. Mocht er een avondwedstrijd worden gespeeld, dan zenden we daar waarschijnlijk flitsen van uit. Dáárvoor hoef je het dus niet te laten.”

Maar wie luistert er nog naar de radio?

“Heel veel mensen! Frank en ik maken nu al een jaar of vier, vijf Bureau Sport op NPO Radio 1, op vrijdagmiddag. Je wilt niet weten hoeveel reacties we daar iedere week op krijgen. Ik merk het zelf ook als ik in de auto zit. Onderweg staat altijd de radio aan.”

Wat is er zo mooi aan radiomaken?

“Radio is veel compacter, intiemer en spontaner dan tv. Als je ter plekke bedenkt dat je iemand wilt spreken, dan bel je die persoon gewoon. Zie dat live op tv maar eens voor elkaar te krijgen. Dat gaat niet. Maar bij Bureau Sport hebben we op die manier al eindeloos veel mensen in de radio-uitzending gehaald. Ik herinner me nog dat er een gerucht was dat Assen de Formule 1-GP zou mogen organiseren. Zodra wij zoiets horen, bellen we meteen twintig winkeliers in Assen om te vragen of zij een week lang hun deuren willen sluiten in verband met werkzaamheden voor die grand prix. Je kunt veel meer fucken op de radio.”

Jullie nieuwe programma presenteren jullie elke week vanaf een andere locatie ergens in Nederland die in het nieuws is geweest, toch?

“Klopt. Dat was niet alleen een wens van de NPO, maar ook een wens van mezelf. Ik ben een jongen uit de regio. Inmiddels woon ik dan wel in Amsterdam, maar ik kom uit Twente. Ik herken de pijn van mensen uit de provincie die vinden dat de televisie voor een te groot deel om de Randstad draait. Wat wij dus gaan doen, is iedere week een uitzending maken op een plek ergens in de provincie. In Helmond of zo. Ik noem maar wat. Of een tijd geleden is er een crystal meth-lab ontmanteld in Drenthe. Dat fascineert me enorm. In Drenthe! Dat er dus een of ander Mexicaans drugskartel de hele dag crystal meth moet hebben verkocht in een schuurtje op het Drentse platteland. Dat was een perfect onderwerp geweest. Als het nu was gebeurd, hadden we twee uur lang een liveuitzending gemaakt vanuit dat dorpje. Met de burgemeester, met de politie en met een buurman die elke dag drie Mexicanen met een sombrero uit dat schuurtje zag komen.”

Ben je nu met die lockdown niet bang dat er de eerste weken nog niets te beleven valt?

“We hebben inderdaad getwijfeld of we niet een maand later moesten beginnen. Maar het is zó moeilijk in te schatten wanneer die fucking corona voorbij is. Bovendien zorgt de lockdown juist ook voor een hoop problemen die op regionaal niveau spelen. Jongeren op Urk en in Veen die van gekkigheid niet meer weten wat ze moeten doen. Gelovigen in de Biblebelt die massaal naar de kerk blijven gaan. Ik ben benieuwd naar de verhalen daarachter.”

Is het alleen maar zware kost of valt er ook nog wat te lachen?

“Natuurlijk zit er ook een boel gekkigheid in. Frank en ik presenteren het, dus dat komt wel goed. Voordat wij een jaar of twaalf geleden voor het eerst samen televisie gingen maken, vormden wij aan de bar ook al een duo. Wij kunnen lezen en schrijven met elkaar. Dat is niet veel duo’s gegeven. Ja, Barend en Van Dorp, Pauw en Witteman, maar dan ben je er wel. Ik heb zelf bij Op1 ook ervaren hoe lastig het is om met z’n tweeën een programma te presenteren.

Maar ik geloof wel dat Frank en ik een goed duo zijn.”

Je hebt Bassie en Adriaan, je hebt Peppi en Kokki en je hebt Frank en Erik.

“Kijk, dat vind ik een prachtig rijtje om in te staan.”

Dijkstra en Evenblij ter plekke is vanaf zondag (10 januari) wekelijks te beluisteren van 20.00 uur tot 22.00 uur bij BNNVARA op NPO Radio 1.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws