doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Deze voetballers gaan dit jaar de meeste miljoenen opleveren

Jaarlijks wordt er een onmeetbaar aantal statistieken opgevist, met talloze trainers gebeld en heel wat met de hersenen gekraakt bij onderzoeksbureau CIES Football Observatory. Het resultaat van al dat rekenwerk is een lijst met prijskaartjes voor alle voetballers. Dit zijn de duurste:
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
Deze voetballers gaan dit jaar de meeste miljoenen opleveren

Voetbal is data, lijkt de nieuwe regel. Vroeger kreeg je bij de uitslag alleen het aantal doelpunten te zien, met als bonus misschien nog balbezit. Tegenwoordig vliegen de statistieken je om de oren. Aantal gecreëerde kansen, percentage van nauwkeurigheid passes, dribbels die eindigen in een doelpunt, noem maar op.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

De denkers van CIES menen dat ze met al die data bij elkaar heel wat kunnen voorspellen over de spelers. Het hoogtepunt van al hun denkwerk is de lijst met de duurste voetballers van het jaar.

Wie is de winnaar?

Vorig jaar was het Kylian Mbappe die de prijzen pakte, maar dit keer moest de Franse superster zijn plaats afstaan aan een onverwachte winnaar. Marcus Rashford pakt de eerste plaats met een prijs van 165,5 miljoen euro. Blijkbaar kan goede doelen steunen toch heel lucratief zijn voor de eigen portemonnee. Ook monsterspits Erling Braut Haaland, de Noor die uit het niets kwam, eindigt voor Mbappe met een waarde van 152 miljoen. De derde plaats wordt gepakt door Trent Alexander-Arnold, die tegenwoordig 151,6 miljoen mag kosten.

De GOAT

Geen lijstje is compleet zonder Messi en Ronaldo, maar alleen Messi heeft een plek in de top 100 gekregen. De Argentijnse superster gaat met een waarde van 54 miljoen met zijn hakken over de sloot. Hij staat op de 97e plaats. Ronaldo komt met een prijskaart van 47 miljoen op plek 131. Het zal hem wel weer kwaad maken, maar dat betekent waarschijnlijk dat de huidige topscoorder van de Serie A er volgende wedstrijd gewoon weer een stuk of drie in het doel knalt om toch even het tegendeel te bewijzen.

Hollandse hoogte

Nederland moet het met minder doen dan vorig jaar. Dat komt vooral door de ingezakte waarde van Virgil van Dijk, die door zijn zware blessure helaas heel wat miljoenen misloopt. Toch mogen we niet klagen, want met Frenkie de Jong en Matthijs de Ligt hebben we toch nog twee spelers die boven de 100 miljoen uitkomen. De prijs van Matthijs is 104,1 miljoen en voor de duurste Nederlander, Frenkie, moet je 105,7 miljoen neerleggen. Daarmee staat hij op plek nummer 20 in de lijst.

Ook Premier-league players Steven Bergwijn (57.2 mijoen) en Donny van de Beek (66.1 miljoen) staan samen in de top 100. De spelers van Tottenham en Manchester United staan nog wel in de schaduw van Virgil van Dijk, die ondanks zijn blessure toch de duurste Nederlander in de premier league is (83 miljoen).

De volledige lijst vind je hier.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws