doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Jacques Nieuwlaat: 'Van mij mag Gerwyn Price het WK winnen!'

Het PDC WK Darts is weer begonnen, als vanouds in Alexandra Palace in Londen en met 1000 man publiek per sessie. Mastercaller en dartscommentator van het eerste uur Jacques Nieuwlaat hoopt dat oude tijden herleven.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
Jacques Nieuwlaat: 'Van mij mag Gerwyn Price het WK winnen!'

Vind je het nog wel leuk, darts op tv in coronatijd?

“Eerlijk? Het is net als bij het voetbal sfeerloos, vind je niet? In het begin zat er nog een handvol mensen in de zaal tijdens een tv-toernooi, allemaal met een mondkapje op. Toen dacht ik nog: het valt allemaal wel mee. Komt ook omdat er gewoon goed werd gegooid op het podium. Maar hoe langer het duurt, hoe meer ik het publiek mis. Daarom ben ik ook blij dat er tóch nog 1000 man per sessie naar binnen mogen tijdens dit WK. Het is eigenlijk zoals vroeger tijdens de Embassy (het WK van dartsbond BDO, red.): kaartjes worden per tafel verkocht, vier per tafel en alleen binnen het eigen gezin. Heerlijk ouderwets. Nostalgisch bijna.”

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Een voordeel van corona?

“Dan bekijk je het wel héél positief, maar waarom niet? Er zitten alleen maar Britten in de zaal, niet verkleed en ook niet dronken, dus het is net alsof je terug in de tijd gaat. Ik hou daar wel van.”

Wat heet: je hebt samen met Koert Westerman in coronatijd een boek geschreven over de geschiedenis van het darts: Dikke van Darte.

“Dat was heel toevallig. Als mastercaller en commentator ben ik vaak op locatie, maar door corona stopte zo goed als al mijn werkzaamheden. Een mooi moment om wat achterstal- lig werk aan mijn website te doen, dacht ik. Ik schrijf graag stukjes over historische WK’s, dus toen ik in het archief van de World Darts Federation (WDF) dook en weer een paar pareltjes tegenkwam vond ik het leuk om dat met iedereen te delen op Facebook. Koert Westerman zag dat en was meteen enthousiast. Daar moet je een boek van maken, zei hij. In juli zijn we er samen aan begonnen en voor we het wisten zaten we op 344 pagina’s. Veel foto’s vooral, historische beelden van een nog piepjonge Raymond van Barneveld bijvoorbeeld, maar het is vooral een mooi overzicht van de WK’s tussen 1977 en nu. Met geinige trivia die ik ook tijdens mijn commentaar vermeld én een stuk of 100 quizvragen.”

Retorische vraag natuurlijk, maar welk WK was het mooist?
“Natuurlijk de Embassy van 1998, toen Raymond van Barneveld voor het eerst wereldkampioen werd. Maar ik zal ook nooit de Embassy van 1988 vergeten, het eerste WK waar een Nederlander aan meedeed: Bert Vlaardingerbroek. Die komt net als ik uit Den Haag, ik gooide weleens een pijltje tegen hem, dus ik vond het heel bijzonder om hem opeens op tv te zien. Echt een unicum in die tijd.”

Tegenwoordig stikt het van de Nederlandse darters op tv. Het lijkt sowieso wel alsof elke pijl wordt uitgezonden. Is er niet sprake van overkill?

“Ik weet niet of het overkill is, maar ik merk wel dat de kijkcijfers in coronatijd minder zijn geworden. Of dat nu komt omdat er tot dit WK niemand in de zaal zat en je alleen maar tegen die gigantische reclameborden aan moest kijken, daar kun je niet de vinger opleggen. Maar ik denk dat we daar tijdens dit WK geen last van hebben.”

Tot voor kort kon je Michael van Gerwen zonder aarzeling bovenaan het lijstje met favorieten zetten. Zet jij je geld op hem?

“Geloof mij dat Michael er gewoon weer staat, hoor. Hij won onlangs nog de Players Championship Finals en raakt steeds meer in vorm. En een Van Gerwen in vorm is nauwelijks te stoppen. Ik zie hem graag in de finale tegen Gerwyn Price, maar van mij mag Price ‘m dan winnen.”

Wat zullen we nou krijgen, Jacques!

“Waarom niet? Price staat al jaren aan de top, belichaamt het darts als geen ander en zorgt elke wedstrijd voor entertainment. Daar hoort een wereldtitel bij, als je het mij vraagt. En hij heeft er nog geen, Van Gerwen heeft er al drie!”

Dikke van Darte van Jacques Nieuwlaat en Koert Westerman is overal te koop. Meer info: www.dikkevandarte.nl

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws