Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
De Duitse invasie

De Duitse invasie

Het een invasie noemen, ligt gevoelig. Maar met liefst drie trainers en 31 spelers uit de heimat van worst en bier is Duits zo langzamerhand de tweede taal in de eredivisie. Dit zijn de vijf opvallendste oosterburen op de Nederlandse velden.

Philipp Max (PSV)

Dat Philipp Max voetballer zou worden, kon bijna niet anders. Moeder Sandra schopte het tot de regionale selectie van Westfalen en vader Martin kent u misschien nog als de met een vlassnorretje uitgeruste aanvaller die in de jaren negentig samen met Youri Mulder voor de doelpunten bij Schalke 04 zorgde. In de herfst van zijn carrière werd papa Max namens het nietige 1860 München nog even twee keer topscorer van de Bundesliga.

Philipp Max

Een indrukwekkende carrière dus om als zoon tegenaan te boksen. Maar in de Nationalmannschaft heeft Philipp zijn vader, die op één interland bleef steken, inmiddels al overtroffen. Sinds de geblondeerde back in Eindhoven langs de lijnen raast, liet Bundestrainer Joachim Löw hem drie interlands spelen. Daarmee was Max na Amin Younes, die drie jaar terug de primeur had namens Ajax, de tweede Duitse voetballer in de eredivisie die voor de nationale ploeg werd opgeroepen.

De Duitse media waren lovend over Max’ debuut tegen Tsjechië, waarin hij de assist van het enige doelpunt van de wedstrijd verzorgde. “Max gaat volgend jaar mee naar het EK,” zei Löw na afloop van zijn tweede interland, tegen Oekraïne. Maar na de smadelijke afdroogpartij tegen Spanje (0-6) is het de vraag of Löw dat EK zelf wel gaat halen.

Behalve op het veld schittert Max ook op Instagram. Daar laat hij zijn volgers vooral meegenieten van zijn liefde voor Anabell, zijn vrouw. “Eerste verjaardag van de mooiste dag van mijn leven,” blikte hij onlangs met een trouwfoto terug op hun bruiloft. Met de rest van het romantische bijschrift stak hij charmezangers als Udo Jürgens (eigenlijk een Oostenrijker) en Matthias Reim naar de kroon: “Du bist meine Seelenverwandte, große Liebe und beste Freundin. Einfach nur Danke, ich liebe dich.”

Wij van jou, Philipp!

Görkem Saglam en Mats Köhlert (Willem ll)

Van de liefst vijf Duitsers die onder contract staan bij Willem ll vallen Mats Köhlert en Görkem Saglam het meest op. Köhlert is een kleine linkerspits en Duits jeugdinternational, die vorig jaar overkwam van het gedegradeerde HSV. Trainer Adrie Koster zette zijn tanden in de Hamburger en schonk hem vertrouwen. Die betaalde zijn trainer terug met goed spel en vier goals. Dit seizoen gaat het wat minder: Willem ll draait matig en Köhlert is niet meer zeker van zijn plek.

Görkem Saglam Mats Köhlert

Köhlert is in Duitsland eigenlijk bekender als een kindsterretje dan als Fussballprofi. Als jongetje speelde hij hoofdrollen in commercials van BMW, Ikea, Smarties, McDonald’s en Kinder-Schokolade. Toen hij een jaar of 10 was speelde hij in de bioscoopfilm Fleisch ist mein Gemüse (Vlees is mijn groente) en in tv-series als Die Pfefferkörner (De peperkorrels) en Schicksaljahre (Noodlottige jaren), een oorlogsdrama dat zich ver buiten de zestien afspeelt. Zijn laatste optreden als acteur was in een aflevering van Duitslands grootste krimi Tatort. En Köhlert is niet eens de enige Duitse acteur in de selectie van de Tilburgers. Ook Görkem Saglam, begin dit jaar overgenomen van VfL Bochum, was al eens op het witte doek te zien. De 22-jarige aanvallende middenvelder had drie jaar terug een rolletje in de romantische komedie Sommerfest.

Nederlandse scheidsrechters en VAR’s opgelet dus; kijk een keer extra naar de beelden wanneer Saglam of Köhlert een penalty claimt. Die jongens kunnen acteren.

Janis Blaswich (Heracles)

Heracles stuurt eigenlijk al jaren Duitsers het veld in, van Martin Pieckenhagen, van 2005 tot 2010 onder de Almelose lat, tot Simon Cziommer, die er zijn voetbalcarrière afsloot. Dat resulteerde op 9 november vorig jaar, exact dertig jaar na de val van de Berlijnse Muur, in een record. Toen stonden liefst negen voetballers met de Duitse nationaliteit aan de aftrap van de wedstrijd tussen Heracles en VVV-Venlo, nog zo’n grensclub die graag oosterburen binnenhaalt. Vijf bij VVV en vier bij Heracles, dat ook nog twee Duitsers op de reservebank en een Duitse trainer had (en heeft): Frank Wormuth. De eerdergenoemde Pieckenhagen, een cultfiguur in Almelo, adviseerde vakgenoot Janis Blaswich twee jaar geleden om voor Heracles te kiezen. Hij kwam over van Hansa Rostock, de club in de voormalige DDR waaraan hij door Borussia Mönchengladbach was uitgeleend. Blaswich speelt alweer drie jaar in de eredivisie en heeft een doel, en dan doelen we niet op het doel dat hij wekelijks verdedigt. Hij wil ooit terug naar Gladbach, zijn jeugdliefde, de club waar hij opgroeide, werd opgeleid en waar zijn vader Ludger al vele jaren als keeperstrainer in de jeugdopleiding werkt. Omdat hij Yann Sommer, al jaren nummer één op de goal van Gladbach, en Barcelona-doelman Marc-André ter Stegen voor zich had, kreeg hij er nooit een kans.

Janis Blaswich

Wat hij wel kreeg – van Moeder Natuur – is een kuif waar Danny Vera jaloers op is.

Benieuwd naar de rest van het artikel? Lees het in de nieuwste Panorama of bekijk het gratis op Blendle.

Sport
  • Mario Wisse
  • ProShots