doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Gerard Ekdom: 'Ik heb straks geen lip meer over!'

Radio 10-dj en radioman in hart en nieren Gerard Ekdom maakt deze maand een uitstapje naar SBS6. Op primetime zaterdagavond nog wel, met een muziekquiz. Als dat maar goed gaat...
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
Gerard Ekdom: 'Ik heb straks geen lip meer over!'

Een muziekquiz op tv, je moet maar durven.

“Eh, hoe bedoel je?”

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Heb jij eerder dit jaar De Hit Kwis gezien?

“Oh, zó bedoel je! Ja, het kan ook fout gaan. Veel mensen vinden het blijkbaar toch lastig om zich bij zo’n programma een houding te geven. Dat wordt al snel een hoop ongemakkelijk gehup en geklap. Maar daar ben ik bij de Top 4000 Muziekquiz niet bang voor. Om te beginnen staan de kandidaten niet, maar zitten ze. Dat scheelt al. Eigenlijk is het gewoon een soort bordspel met BN’ers, een dobbelsteen en een hoop verschillende muzikale vragen en opdrachten. In een soort kerstchalet. Of leg ik het nu heel raar uit?”

Een potje muziek-Triviant in een blokhut?

“Nee joh! Het wordt écht lachen. We gaan bijvoorbeeld niet alleen intro’s, maar ook kapsels raden. Van welke artiest is dit kapsel? Dat is nog knap lastig, kan ik je vertellen. Wist je bijvoorbeeld dat Jon Bon Jovi op een bepaald moment exact hetzelfde kapsel had als Tina Turner? Ik zweer het je! Of dansjes raden. Dat een kandidaat een bekend dansje moet doen, zonder muziek, en dat de ander dan moet raden om welk nummer het gaat. Probeer het maar eens. De Macarena haal je er zonder muziek ook nog wel uit, maar zie jij het verschil tussen de Lambada en de Ketchup Song?”

Ben jij als het gaat om muziekquizzen van nature niet veel meer een kandidaat dan een quizmaster?

“Absoluut, maar ja, als kandidaat word ik nergens meer uitgenodigd, hè.

Zodra andere kandidaten horen dat ik ook meedoe, dan haken ze massaal af. Mensen zien mij als een soort muzikale allesweter, of zo. En als ik een keer iets niet weet, dan moet ik dat nog jaren aanhoren. Ik deed ooit mee aan de Top 2000quiz. Dat ik die won, daar hoorde je daarna niemand meer over, maar aan die ene vraag over Deep Purple die ik niet wist word ik nog bijna dagelijks herinnerd. Nee hoor, laat mij maar presenteren. Al valt dat ook niet altijd mee. Dan zet ik een intro op, zie ik de kandidaten malen en dan denk ik: kom op, weet je dat niet?

Dan wil ik het bijna uitschreeuwen. Dan zit ik me te verbijten, dat wil je niet weten. Echt hoor, ik heb straks geen lip meer over!”

Het fundament voor de quiz is de Top 4000 van Radio 10. In hoeverre is die in een bijzonder jaar als 2020 anders dan anders?

“Over de precieze lijst kan ik nog niet veel zeggen, die is nog in de maak, maar ik denk zeker dat je daar iets van gaat terughoren. Ik kan mij voorstellen dat Soldier On van Di-rect hoog in de lijst staat. Dat nummer kreeg in coronatijd veel meer lading dan het waarschijnlijk anders had gehad. Of Living in a Ghost Town van de Stones. Dat nummer werd al in 2019 opgenomen, maar toen het in april verscheen, middenin de eerste lockdown, had die tekst ineens een heel andere betekenis. Hetzelfde gebeurde met oudere nummers. Don’t Stand So Close To Me van The Police bijvoorbeeld. Dat gaat over een schoolmeisje dat verliefd is op haar leraar, maar door de anderhalvemeterregel is dat nummer dit jaar aan een soort tweede leven begonnen. Grappig hoe dat werkt.”

Had je dit jaar zelf een nummer dat je erdoorheen sleepte? “6’s to 9’s van Big Wild. Het verscheen in mei, toen het net weer een beetje beter begon te gaan. Ik heb dat liedje twee maanden lang elke dag helemaal grijsgedraaid. You turn my sixes to nines. Zo van: alles wordt beter, alles komt goed. Zou te gek zijn als dat de lijst haalt. Dan heb ik mijn propagandawerk goed gedaan.”

Maar op één staat toch wel gewoon Bohemian Rhapsody?

“Dat zal toch wel zeker? Tuurlijk wel. Wat dat betreft is 2020 waarschijnlijk gewoon een jaar zoals alle andere, haha!”

De Top 4000 Muziekquiz is vanaf 5 december (21.30) drie zaterdagen op rij te zien bij SBS6. De Top 4000 is vanaf vrijdag 4 december drie weken lang non-stop te horen op radio 10.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws