Uitgeraasd! Drugslijnen Friese Hells Angels opgerold dankzij infiltranten

Uitgeraasd! Drugslijnen Friese Hells Angels opgerold dankzij infiltranten

Met de inzet van criminele burgerinfiltranten, voor het eerst weer sinds de geruchtmakende IRT-affaire, hebben de opsporingsdiensten bij de Friese Hells Angels internationale drugslijnen opgerold. Hoe zijn de speurders precies te werk gegaan? Panorama heeft de hand weten te leggen op het strafdossier met onthullende details.

Het is voorjaar 2018 als ene Justin S. (35) uit het Friese Dongeradeel aan een kennis van hem een vraag stelt. Justin kent de man al tien jaar en informeert of hij niet een buitenlandse afnemer weet voor verdovende middelen. De twee praten wat verder, maar er volgen dan nog geen concrete afspraken. Maar de boodschap voor de kennis is duidelijk: oude bekende Justin wil kennelijk drugs gaan smokkelen. En zo het ‘grote geld’ gaan verdienen.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Wat Justin S. echter niet weet is dat de man die hij benadert al geruime tijd geheim informant is van de politie. Daar gaan dan ook alle alarmbellen rinkelen als hij deze informatie deelt. Het luidt het begin in van een omvangrijke infiltratie-operatie.

Op 17 mei 2018 besluit officier van justitie Kappeyne van de Coppello een overeenkomst te sluiten met bovengenoemde informant als criminele burgerinfiltrant, die vanaf dan de naam A-4110 draagt. Hij moet in het diepste geheim hand- en spandiensten gaan verrichten voor politie en justitie. De informatie die hij opvangt moet hij doorgeven aan de overheid.

Het doel van de operatie is om via pseudokoop van verdovende middelen het vertrouwen te winnen van verdachte Justin S. en zo zicht te krijgen op vermoedelijke contacten tussen diezelfde S. en kaderleden van Hells Angelschapter Northcoast (HANC).

Deze operatie van de recherche Eenheid Noord-Nederland krijgt als naam Vidar mee.

Alles uit de kast

Het Openbaar Ministerie verwacht veel van Vidar. Om de criminele praktijken van de bende zo compleet mogelijk in kaart te brengen, wordt alles uit de kast getrokken. Naast de bovengenoemde criminele burgerinfiltrant A-4110 krijgt de politie bijvoorbeeld ook de beschikking over een buitenlandse opsporingsambtenaar die in 2017 eervol ontslag heeft gekregen.

Deze man is daardoor officieel een ‘gewone burger’. Hij is burgerinfiltrant nummer 2 en krijgt op papier de naam A-4133. Hij wordt ook wel ‘John de Ier’genoemd.

De verdachten die naast Justin S. onder de loep van de speurders komen te liggen zijn: Freddy H. (50) uit Leeuwarden, Marco H. (55) uit Laren, Amsterdammer Jarvin O. (46), de broers Dave (35) en Jesse W. (29) uit Franeker, de 33-jarige Marco K. uit Leeuwarden, Egbert J. (41) uit Noardburgum en de in de Finse hoofdstad Helsinki woonachtige Italiaan Christian M. (49). Sommige van deze personen kunnen direct gelinkt worden aan de Hells Angels, en dan met name aan de Friese en Finse tak van de wereldwijd bekende motorclub. Zij duiken veelvuldig op tijdens deze uitgebreide opsporingsoperatie waarin onder andere drugslijnen naar Ierland, Australië en Finland centraal staan. De transporten naar Ierland hebben volgens de recherche plaatsgevonden van september tot en met december 2018.

Freddy H. is de loslippigheid zelve. Hij zegt ook nog veertig liter olie en ‘80 hasj’ voor Noorwegen te hebben en ‘80 speed’ voor Finland

Er is dus een heuse smokkelroute van Leeuwarden naar het land van de uitgestrekte landerijen, de Ierse pubs en natuurlijk de liters bier in grote glazen. De criminele burgerinfiltrant A-4110 wordt veelvuldig ingezet om de vier zogenoemde pseudokopen voor justitie voor de lijn Fryslân-Ireland goed te kunnen regelen. De Ierse ‘afnemer’ van de partijen is dus burgerinfiltrant A-4133. Alles verloopt prima, er vindt in de tweede helft van 2018 drie keer daadwerkelijk een drugslevering aan de infiltrant plaats. Verdachte Justin S. zou hierbij een belangrijke rol hebben gespeeld. Hij heeft niks gemerkt van het meekijken van de recherche op de achtergrond. Gesprekken van hem over de levering van amfetamine zijn afgeluisterd en staan dus op tape.

Justin S. blijkt een goede prater, aan loslippigheid en naïviteit is bij hem geen gebrek. Tijdens ontmoetingen met de infiltranten zou hij namelijk nog hebben aangedrongen op grotere transporten van verdovende middelen. Hij zegt bijvoorbeeld tegen A-4133 dat hij ‘meer dan tien kilo’ moet afnemen en dat bij bestellingen boven de vijftig kilo de prijs daalt.

Sami N. heeft niet in de gaten dat hij in Finland voortdurend bespied wordt. Terwijl men hem in de boeien slaat, vindt de politie kilo’s drugs en wapens

Meer drugs naar Finland

De Friese motorjongens wedden kennelijk niet op één paard qua smokkelroutes. In dit vele honderden pagina’s tellend dossier wordt ook de drugslijn naar Finland genoemd. Hoe zit dit precies? In januari 2019 klopt verdachte Freddy H. aan bij crimineel burgerinfiltrant A-4110 met het verzoek om drugs aan te pakken voor Finland. De Hells Angels zouden ook gelinkt zijn aan dat transport. Freddy H. is, net als Justin S., kennelijk de loslippigheid zelve, want hij zegt ook nog veertig liter olie en ‘80 hasj’ voor Noorwegen te hebben en ‘80 speed’ voor Finland. Om deze transporten te regelen, komt de Duitse undercoveragent A-2421 in beeld. Tijdens een opgenomen telefoongesprek vertelt deze spion dat hij voor 80 kilo 500 euro per kilo vraagt en al het geld al ‘voor het begin’ neemt. Een vooruitbetaling dus.

Verdachte Freddy H. reageert hierop door te zeggen dat ‘we nooit zo werken en nooit vooraf betalen’, zo beschrijft de recherche later in het onderzoeksdossier. Hij twijfelt onder andere door de eis van de vooruitbetaling aan de betrouwbaarheid van de Duitse agent A-2421, omdat een aanbetaling niet gebruikelijk is. Burgerinfiltrant A-4110 stelt Freddy H. echter gerust. Hij weet uit ervaring dat A-2421 wél een betrouwbare partij is, zo liegt hij H. voor. “Mocht dat niet zo blijken te zijn, dan ben ik de lul,” zegt A-4110 tegen Freddy H. Die reageert gevat en grapt dat ‘als dat zo is’ A-4110 op ‘het honk’ mag slapen, aan de ketting van het chapter, waar ze elke vrijdag feest hebben en in colors lopen.

“En dat die lui van Finland dan even overkomen.”

Freddy H. zegt ook nog dat de Finnen gevaarlijke lui zijn: “Die andere hebben ze ook op een dag vermoord, die kleine. Die Italiaan.

Je hebt hier met de Finse Hells Angels te maken.” Hierna volgt enige tijd overleg tussen verschillende betrokkenen. Uiteindelijk valt het besluit dat het Finse drugstransport op 2 maart dit jaar kan plaatsvinden. Dan moet er gecasht worden.

Freddy H. zegt vervolgens tegen burgerinfiltrant A-4110 dat hij een zogeheten ‘stash-auto’ kan krijgen. Daags vóór het drugstransport naar Finland komen A-4110 en de verdachten Freddy H. en Marco H. bij elkaar in café Peke van der Wal in Leeuwarden om de laatste plooien glad te strijken. Ook medeverdachte Justin S., die tijdens het onderzoek nog is gezien bij het clubhuis van de Hells Angels aan de Marconistraat in Harlingen, sluit later aan.

Het geld van de aanbetaling komt in handen van de verdachten. Een oplettende Justin S. besluit dan opvallend genoeg om de elastiekjes die om de stapeltjes briefgeld zitten weg te halen omdat hier mogelijk dna op zit, zo zal burgerinfiltrant A-4110 later verklaren. Zoals gezegd gaat begin maart dit jaar het zorgvuldig voorbereide drugstransport richting Finland. Per auto.

Wat de verdachten natuurlijk niet weten: de speurders hebben gedurende al die voorbereidingen nauwkeurig kunnen meekijken en -luisteren. In plaats van een feestje wegens een geslaagde drugssmokkel krijgen de criminelen een flinke klap. Op 1 maart lopen ze tegen de lamp als er meerdere arrestaties plaatsvinden. Bovendien worden de pakketten van 86 kilo amfetamine in de geprepareerde auto vlak voor de Duitse grens onderschept. De voor Finland bestemde verdovende middelen ruilen de speurders snel in voor een surrogaat. Die neppartij drugs arriveert per auto uiteindelijk in Scandinavië. Politie en justitie daar zijn al ruim van tevoren geïnformeerd door de collega’s uit Nederland.

Hierdoor zien observerende Finse agenten de Finse Hells Angel Sami N. de pakketten uit een Volkswagen Caddy halen die geparkeerd staat voor een hotel in de plaats Vantaa. Daarna rijdt het motorclublid naar een pakhuis in Tuusula. De man heeft niet in de gaten dat hij voortdurend bespied wordt. Sami N. lost de surrogaatamfetamine en zet deze in het pakhuis. Dan vallen de opsporingsdiensten het pand in Tuusula binnen. Terwijl men N. in de boeien slaat, vinden zij tijdens een verdere doorzoeking ook nog 9 kilo hasj en verschillende wapens. Een interessante bijvangst. Justitie denkt de beruchte motorclub hiermee een forse tik te hebben toegebracht.

Benieuwd naar de rest van het artikel? Lees het in de nieuwste Panorama of bekijk het gratis op Blendle.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws