doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Captain Henk Kuipers in Panorama: ‘Dit is zoveel onrecht bij elkaar’

Voormalig No Surrender-leider Henk Kuipers werd op vrijdag de 13e tot 10 jaar gevangenisstraf veroordeeld voor onder meer mishandeling, afpersing en het leiding geven aan een criminele organisatie. Daags voor de uitspraak sprak Panorama Kuipers en sprak hem na de veroordeling ook in de gevangenis. 'Dit vonnis lag al drie jaar op de plank.'
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
Captain Henk Kuipers in Panorama: ‘Dit is zoveel onrecht bij elkaar’

“Nee, deze uitspraak was geen mokerslag”, vertelt hij na de uitspraak vanuit zijn cel tegen Panorama. “Het was te verwachten. Ik heb het vaker gezegd; dit vonnis lag drie jaar geleden al klaar op de plank. Als je officier je tijdens je rechtszaak nul vragen stelt, als de rechtbank na al die jaren onderzoek in een paar uur –want als je het requisitoir en verweer en zo eraf haalt heeft de behandeling niet veel meer dan tien uur geduurd – als de rechtbank dus zo snel klaar is, als géén van je getuigen gehoord mag worden, als die allemaal afgewezen worden, dan weet je wel dat er geen recht gesproken wordt.”

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Kuipers begrijpt niet dat de rechter de bewijzen die het OM aan heeft gedragen, als sluitend heeft gezien. “Ze hebben me vier jaar afgeluisterd, mijn telefoon, mijn huis, mijn auto en later ook het clubhuis. Justitie heeft ontzettend veel tijd en geld in deze zaak gestoken, maar er is niets uitgekomen. Niets. Na vier jaar afluisteren en volgen hadden ze, zo bewees mijn advocaat tijdens het proces, geen enkel bewijs voor een mishandeling of criminele activiteiten. Maar ja, als je er zo veel tijd en zo veel geld in hebt zitten, dan is doorgaan de enige optie. En ja, dan moet er aan het eind wel wat uitkomen. Al moet je het verzinnen...”

Het OM vind dat echter wel, zo houdt Panorama Kuipers in het gesprek voor. Ze zeggen zeker 100 mishandelingen op de tapes vastgelegd te hebben. “Ja, klopt, honderd mishandelingen. En wat doen ze daarmee? Ze leggen er vijf ten laste! Die andere 95 laat justitie maar gewoon gaan blijkbaar. Wat een onzin, man. En als dat zo is, dat er honderd mensen mishandeld zijn, moeten ze zich bij justitie doodschamen. Ze luisteren een clubhuis af waar een paar brute slagers blijkbaar honderd mensen aftuigen. En dan grijpen ze niet in, nee, ze laten meneer Kuipers gewoon zijn gang gaan. Maar dat laat je als politie toch niet doorgaan? Nou, hier blijkbaar wel. Tweeënhalf jaar lang.”

De tapes met de afgeluisterde gesprekken vindt Kuipers geen bewijs. “Je hoort op die tapes niks. Geen klappen, geen geschreeuw, je hoort alleen mensen praten, schelden ook ja. En toch zeft justitie bij heel veel fragmenten 'nu vindt er een mishandeling plaats'. Omdat je niks hoort, zeggen ze dat er zelf maar bij. Ook de vijf personen die volgens justitie mishandeld zouden zijn en waar ik voor veroordeeld ben, hoor je alleen praten en niet schreeuwen van de pijn van de klappen die ze op dat moment volgens de officier krijgen. Geloof me, ik ben een geoefend vechtsporter, als ik klappen uitdeel doet het pijn. Dan schreeuw je wel. Maar je hoort niks. En vier van die vijf mannen die mishandeld zouden zijn hebben verklaard dat ze níet mishandeld zijn. Dat zegt toch genoeg?”

Kuipers gaat er van uit dat het hof deze uitspraak van de rechter in zijn hoger beroep recht zal zetten, zo vertelt hij in het interview. “Ik ben geen koorknaapje, zeker niet. En ik zeg ook niet dat ik de wet nooit overtreden heb, maar deze beschuldigingen kloppen niet. Dit is zoveel onrecht bij elkaar. Ik ben 56 jaar en heb geen strafblad. Als ik zo’n grote crimineel ben als justitie zegt, ben ik wel heel lang onder de radar gebleven, niet? Ben ik 56 jaar lang constant maar door de mazen van de wet geglipt. En dat terwijl ik toch bepaald niet onzichtbaar was. Dat zou heel knap zijn. Maar dat is niet zo. Daarom ga ik er vanuit dat dit in hoger beroep recht gezet wordt.”

Het hele interview is te lezen in Panorama nummer 48. Deze ligt vandaag in de winkel.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws