doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Bij de politierechter: 'in de ban van de ring'

Zijn vriendin droeg de sporen van een serie rake vuistslagen, maar Enzo heeft haar niet geslagen, zegt hij. Zijn vinger is ‘onbewust in haar gezicht terechtgekomen’.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
Bij de politierechter: 'in de ban van de ring'

Enzo* (49) heeft iets weg van Robert De Niro in een foute gangsterfilm. Zijn halflange jas met leren accenten is van het peperdure patsermerk Philipp Plein. Aan zijn vingers blinken meerdere ringen, waarvan eentje het formaat heeft van een dobbelsteen. Pal achter hem in de zaal zit ook zijn vriendin, een dame van Perzische komaf, er patent bij. Onberispelijk gekleed en opgemaakt. Alsof ze er rekening mee heeft gehouden dat er voor de rechtbank een rode loper zou zijn uitgerold geflankeerd door tientallen glamourfotografen.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

“Iedereen die zegt dat ik haar geslagen heb is een leugenaar,” vat Enzo zijn visie op de aangifte van zijn vriendin, de ooggetuigenverklaring van haar zus en het hele politiedossier kort en bondig samen.

“Hoe verklaart u dan die kapotte lip van haar?” wil de rechter van hem weten.

“Ik heb geprobeerd haar te kalmeren,” zegt Enzo, “maar ze was erg overstuur. Het zou kunnen dat mijn vinger daarbij onbewust in haar gezicht is gekomen. Ik zou het anders ook niet weten. Ik moest ook de auto nog besturen en op het verkeer letten.”

“Als ik de foto’s die in het dossier zitten bekijk, dan lijkt het erop dat uw vriendin met kracht is geraakt,” stelt de rechter vast.

“Waarschijnlijk zelfs meerdere keren.”

“Ik draag nogal een forse ring, zoals u ziet,” zegt Enzo terwijl hij zijn rechterhand met daaraan de blinkende knots voor zich uit steekt. “Misschien is ze daar tegenaan gekomen.”

Maar Enzo heeft de schijn tegen. Het is al de derde keer in relatief korte tijd dat hij voor de rechter zit vanwege een geweldsmisdrijf. En de tweede keer dat het zijn vriendin is die aangifte tegen hem doet. Bovendien is er een ooggetuigenverklaring die behoorlijk stellig is.

“Ik hoorde dat mijn zus en Enzo voorin de auto ruzie hadden. De auto slingerde, Enzo schreeuwde en hij reed heel hard. Met zijn linkerhand bestuurde hij de auto en met zijn rechtervuist sloeg hij mijn zus,” verklaarde de zus die met haar vriend achterin de bedrijfswagen zat, maar door een raampje goed zicht had op de relatiecrisis die voorin de wagen het kookpunt bereikte.

“Volgens mij heeft ze last van schizofrenie,” verwijst Enzo de verklaring van de zus naar de prullenbak. “Het was een kalmerend gebaar. Meer niet. Als ik haar geslagen had, dan zou ik dat eerlijk zeggen.”

‘Iedereen die zegt dat ik haar geslagen heb is een leugenaar’

Maar de officier weet wel beter. Fijntjes wijst ze Enzo erop dat hij, de laatste keer dat hij veroordeeld werd voor het mishandelen van zijn vriendin, ook alles glashard ontkende.

Zelfs zijn eigen advocaat lijkt niet in zijn onschuld te geloven. Ze gooit het over een andere boeg. Het stel heeft in het verleden de nodige problemen gekend, maar die zijn inmiddels overwonnen.

De twee zijn dolgelukkig samen, zegt ze.

“Mijn cliënt probeert het hier allemaal binnen te houden, en hij slaagt daar wonderwel in, maar ik heb hem op mijn kantoor meermalen in tranen gezien. En ook mevrouw zit hier geëmotioneerd, zoals u ziet,” zegt de advocaat terwijl ze over haar schouder kijkt naar de vriendin wier geplamuurde gezicht geen greintje emotie verraadt.

Voor de mishandeling van zijn vriendin met ‘meerdere klappen’ krijgt recidivist Enzo een celstraf van drie weken, waarvan twee voorwaardelijk. Ook de week celstraf die hem van zijn vorige veroordeling nog boven het hoofd hing, zal hij moeten gaan uitzitten.

*Alle namen in deze rubriek zijn om privacy-redenen gefingeerd.

Laatste nieuws