Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Bibliotheken halen alle boeken met zwarte Piet weg

De knecht van Sinterklaas begint langzamerhand te verdwijnen uit onze samenleving. Nu kunnen we hem ook in de bibliotheek niet meer vinden.

Bibliotheken halen alle boeken met zwarte Piet weg

Het lijkt erop dat zwarte Piet ondertussen echt uit beeld gaat verdwijnen. We zien hem eigenlijk nooit meer op televisie en bij intochten loopt hij ook niet meer rond. Bij de banketbakker is geen Piet van pure chocolade meer te vinden en ook op cadeaupapier zijn alleen nog felgekleurde soorten te zien. Nu lijkt het kinderboek met Piet ook verleden tijd te worden.

De reden klinkt ondertussen bekend: "Witte kinderen maakt een andere Piet niks uit en zwarte kinderen vinden het vreemd en naar en dát is waar het om gaat,” zegt Anton Kok, directeur Vereniging van Openbare Bibliotheken, tegen het AD.

Alternatief

Een klein probleem is er wel, want de hulp met de donkere huidskleur staat in bijna alle boeken over Sinterklaas. Boeken met roetveegpieten zijn nog bijna nergens te vinden, dus in de meeste bibliotheken is de afdeling kinderboeken nu een stuk leger. Zoek je een voorleesboek speciaal Sinterklaas? Dan kom je dus waarschijnlijk met lege handen thuis.

Nieuws
  • ad.nl
  • BrunoPress