doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

100.000 handtekeningen - Beledigen profeet Mohammed moet strafbaar worden

De Amsterdamse imam Yassin Elforkani deed vrijdag een oproep in het Parool om de vrijheid om de profeet Mohammed te beledigen in te perken. Ondertussen hebben ruim 100.000 mensen hun handtekening onder de petitie gezet.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
100.000 handtekeningen - Beledigen profeet Mohammed moet strafbaar worden

In Nederland hebben we vrijheid van meningsuiting. Nou ja, je mag de koning niet beledigen en mensen oproepen tot geweld is ook verboden. Belediging en smaad zijn onder bepaalde omstandigheden zelfs strafbaar, maar als het om je mening geven gaat hebben we behoorlijk wat vrijheid. Maar dat is een doorn in het oog van imam Yassin Elforkani, want de profeet Mohammed beledigen: dat kan volgens hem onder geen enkele voorwaarde door de beugel.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Tweede Kamer

Een kleine 100.000 mensen zijn het blijkbaar met de imam eens en dat betekent dat het onderwerp besproken gaat worden in de Tweede Kamer. Elke petitie die meer dan 40.000 keer ondertekend wordt, moet door de kamerleden worden behandeld.

Zorgwekkend

Een anonieme cartoonist die werkt onder de naam Cortés vindt het voorstel zorgwekkend. Dat er zo’n petitie is gekomen, verbaast hem niks. “Maar ik vind het wel zorgwekkend dat 100.000 mensen die ondertekenen. Daar word ik een beetje eng van”, zegt hij in een interview met RTL nieuws.

Sinds 2014 is het verbod op 'smadelijke godslastering' zoals dat heet uit het Nederlandse Wetboek van Strafrecht geschrapt en is godslastering in ons land dus niet langer strafbaar.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws