Sta perplex van seks! goed voor je bloeddruk, spieren, nachtrust en aantrekkingskracht

Sta perplex van seks! goed voor je bloeddruk, spieren, nachtrust en aantrekkingskracht

Mannen die veel seks hebben móeten wel zo gezond zijn als een vis. Rollebollen is namelijk goed voor de gezondheid, zegt de wetenschap. Dus hop, tussen de lakens!

Seks vermindert stress

Tijdens de seks produceert ons lichaam dopamine, endorfine en oxytocine. Hormonen die zorgen voor het verhoging van ons geluksgevoel en het verminderen van stress. De Schotse hoogleraar psychologie Stuart Brody ontdekte dat met name endorfine en oxytocine, de zogenoemde feel good-hormonen die vrijkomen, het ‘pleziercentrum’ in de hersenen activeren, zodat gevoelens van intimiteit en ontspanning negatieve gevoelens van angst en neerslachtigheid wegdrukken. Mensen die ten minste eenmaal in de veertien dagen seks hebben, zijn beter in staat om met stressvolle situaties in het leven om te gaan. Je moet wel even klaarkomen voor het beste resultaat, want het grootste deel van die stressvechtershormonen komen na de ejaculatie vrij. Zeker in deze coronatijden moet je dus flink van bil.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Hoe actiever je seksleven hoe aantrekkelijker je bent voor het andere geslacht.

Seksuele activiteit maakt feromonen aan, chemische stoffen waar je het andere geslacht mee aantrekt. Bovendien geeft veel seks je zelfvertrouwen, wat van invloed is op je uitstraling.

Seks is een sportieve inspanning

Als je het liefst met een wijde boog om de fitnesscentra heen loopt, is seks een goede optie. Want seks is net zo’n goede fysieke oefening als een paar rondjes op de loopband. Zo stijgt door seks de frequentie van ademhalen, waardoor je meteen al meer calorieën verbruikt. Een goede partij lakenworstelen houdt je lichaam fit en kan, afhankelijk van de duur en het inspanningsniveau, tussen de 120 en 400 calorieën verbranden. En daarbij zet je vooral rug-, billen-, buik- en bovenbeenspieren in. Een potje seks kost je door de bank genomen 200 calorieën.

Dat staat gelijk aan wat een persoon van 75 kilo verbrandt als hij 2,5 kilometer hardloopt. En is net iets meer dan een Big Mac aan calorieën oplevert (510 kcal). Als je drie keer per week seks hebt, kom je op jaarbasis in de buurt van 30.000 verbrande calorieën. Equivalent van 375 kilometer rennen. Of 59 Big Macs.

Vergis je niet, in en om de seks zitten veel ‘verborgen’ calorieën! Bijvoorbeeld:

  • Bh met één hand openen – 22 calorieën.
  • Een condoom omdoen – 6 calorieën.
  • In bed knuffelen – 18 calorieën.
  • Een tweede erectie (in de leeftijd van 20 tot 29 jaar) – 36 calorieën.
  • Een tweede erectie (in de leeftijd van 40 tot 49 jaar) – 124 calorieën.
  • Een tweede erectie (in de leeftijd van 50 tot 59 jaar) – 916 calorieën.
  • Rustig aankleden na de seks – 32 calorieën.
  • Heel snel aankleden na de seks – 98 calorieën.

Seks is goed voor je immuumsysteem

Onderzoekers van Wilkes University in Pennsylvania (VS) dokterden uit dat studenten die aangaven twee keer per week seks te hebben hogere niveaus antilichamen hadden dan de studenten die zeiden helemaal geen seks te hebben. De studenten met een seksleven hadden bijvoorbeeld meer immunoglobuline A (IgA) in hun lichaam, tot 30 procent meer zelfs dan de seksloze studenten. IgA is een verbinding die verkoudheid en griep kan bestrijden. Diverse onderzoekers zijn het er inmiddels over eens dat er een verband is tussen een sterk immuunsysteem en hoe vaak je seks hebt. Dus: sex each day keeps covid away.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_middle_article');

Seks bestrijdt pijn

De Amerikaanse artritisspecialist dr. George Ehrlich voerde een studie uit onder zijn patiënten en ontdekte dat patiënten die seks hadden veel minder pijn kenden dan patiënten zonder seks. De Headache Clinic van de Southern Illinois University (VS) stelt dat seks migraine kan verlichten. De endorfinen die vrijkomen bij een orgasme lijken op morfine en werken effectief tegen pijn, concludeerde een arts van de kliniek. “Seks is een pijnstiller die tien keer effectiever is dan valium.” Inmiddels is ook gebleken dat het oestrogeen dat vrijkomt bij seks er bij vrouwen voor zorgt dat de menstruatiepijn vermindert.

SEKS VERLAAGT HET RISICO OP KANKER

Mannen die minstens 21 keer per maand klaarkomen, hebben 22 procent minder kans op prostaatkanker. Tenminste, daar zijn ze bij de Amerikaanse Harvard Medical School, waar ze onderzoek naar de samenhang tussen seks en prostaatkanker hebben gedaan, van overtuigd. Ongeacht of je dat orgasme alleen of met een partner bereikt.

Seks helpt je te vergeten

Oxytocine, een stof die je helpt een orgasme te krijgen, heeft een fijne bijwerking.

Het zorgt voor een geheugenverlies dat tot wel vijf uur lang kan duren. Seks is dus beter dan een fles wodka.

Seks is goed voor je bloeddruk

Engelse wetenschappers die 914 mannen meer dan twintig jaar volgden, concludeerden onder meer dat een hartaanval geen gevolg is van seks. Sterker, het risico om een hartaanval te krijgen, vermindert met 50 procent als je twee keer per week seks hebt in plaats van één keer per maand. Een studie uitgevoerd door de Universiteit van Paisley in Schotland bewees daarnaast dat seks de diastolische bloeddruk (onderdruk) vermindert. Dat is een van de twee kengetallen als de dokter je bloeddruk meet.

Seks zorgt voor een betere nachtrust

Seks kan je slaperig maken. Daar zorgt het hormoon prolactine voor, dat na een orgasme vrijkomt.

Maar seks zorgt ook nog dat die plotseling opkomende slaap dieper en rustiger is dan de slaap zonder seks. Dat komt niet alleen door prolactine, maar ook door endorfine, de stof die ook al goed bleek te zijn om stress tegen te gaan.

Seks laat je er jonger uitzien

Een studie uitgevoerd in het Royal Edinburgh Hospital in Schotland bewijst dat seks je er jonger uit laat zien. Het ziekenhuis vroeg een aantal beoordelaars om mensen door een zogenoemde eenzijdige spiegel (onewayscreen) te bekijken en hun leeftijd te schatten. Het bleek dat ze mensen aan de andere kant van het raam die veel seks met hun vaste partner hadden (gemiddeld drie tot vier keer per week) zeven tot twaalf jaar jonger dan hun werkelijke leeftijd schatten. De wetenschappelijke uitleg is dat hormonen als oestrogeen en testosteron, die bij seks vrijkomen, helpen je lichaam jong en vitaal te laten lijken.

Seks is nooit slecht

Er is geen enkel onderzoek bekend over schadelijke kanten van veel seks. Als er tenminste geen ‘te’ voor staat. Baat het niet, dan schaadt het niet. Dus.

Seks zorgt voor krachtige bekkenbodemspieren

Bedfitness verbetert de spieren van dijen, billen, buik, borst en armen. Maar vooral die van je bekken. En dat is goed nieuws. Want niet alleen zorgen sterkere bekkenbodemspieren bij vrouwen voor een sterker orgasme en bij mannen voor een krachtigere erectie, ook kunnen ze urineverlies op latere leeftijd voorkomen. En dat laatste geldt voor zowel vrouwen als mannen.

Seks bestrijdt acne

Acne is vaak een uiting van een verstoorde hormonale balans, vooral van de geslachtshormonen oestrogeen, progesteron en testosteron. Seks elimineert giftige stoffen in het lichaam en zorgt voor balans in je hormoonspiegel, wat uiteindelijk goed is voor je huid. Maar seks verbetert ook de bloedcirculatie in het lichaam en dat zorgt ervoor dat je huid glad en soepel blijft. Plus: het zweten tijdens de seks reinigt de poriën, ook al goed tegen acne. Dat transpireren helpt overigens ook eczeem te voorkomen.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws