Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
Wie doodde Durdana tijdens haar droomreis?

Wie doodde Durdana tijdens haar droomreis?

Tijdens de zeilreis van haar dromen wordt de 54-jarige Durdana voor de Colombiaanse kust gedood. Vermoord door haar man, zegt het Openbaar Ministerie. Vermoord door piraten, zegt haar man Peter P. (65).

Please send help, my wife is dead,” zegt een mannenstem tegen een telefoniste van de Colombiaanse alarmlijn.

Het gesprek verloopt nogal chaotisch, want het is rumoerig op de achtergrond. “What is the problem?

What happened?” vraagt de vrouw in gebrekkig Engels. “Murdered, dead, my wife,” antwoordt de man. “Is murdered by pirates. You need to send the navy or the police.” En dan klinkt er ineens een ‘godverdomme’ in het Nederlands. Het is de 65-jarige Peter P. uit Utrecht die op zaterdagavond 19 september 2015 voor de Colombiaanse kust de alarmdiensten inschakelt. Zijn vrouw Durdana (54) is volgens hem die avond op hun zeilschip gedood door een stel zeerovers. Het probleem van Peter P. is dat de Colombiaanse politie en justitie hem niet geloven. Sterker nog, op donderdag 24 september 2020 moest P. zich voor de Nederlandse rechtbank verantwoorden.

Zeilreis

Peter P. (65) en Durdana besluiten in 2012 alles in Nederland te laten voor wat het is en beginnen aan een avontuur op zee. Met hun grote trots: zeilschip de Lazy Duck. P. is op dat moment een ervaren dierenarts in het oosten van het land en Durdana werkt onder andere als stottertherapeute en logopediste. Ze kennen elkaar al ruim dertig jaar en hebben samen drie kinderen. In april 2012 schrijft een collega van Peter het volgende in een plaatselijk blad voor dierenartsen: ‘Peter heeft naast vele managementtaken altijd gezelschapsdierenspreekuur gedaan in Heino.

Tijdens vakanties en dergelijke was hij ook geregeld in de spreekkamer in Raalte te vinden. (…) Ik heb in de loop van de jaren dan ook zeer veel vaardigheden van hem geleerd. Graag wens ik Peter en zijn vrouw een gezonde en avontuurlijke toekomst toe.’

Het echtpaar heeft al jaren plannen om een lange avontuurlijke zeilreis te maken.

Ze hebben zich goed voorbereid en genoeg geld gespaard om het wel even uit te houden op zee. In de eerste week van mei 2012 zetten Peter P. en Durdana met de Lazy Duck koers richting Noorwegen. Die week daarvoor geven ze een afscheidsfeestje voor familie en vrienden, zo is te lezen op de blog die Durdana en P. tijdens hun avontuur bijhouden.

Ze zeilen jarenlang de wereld rond en ontmoeten veel nieuwe mensen. Zo nu en dan vliegen de kinderen naar de plek waar de Lazy Duck ligt, of Peter en Durdana komen terug naar huis om familie en vrienden te bezoeken.

Colombia

Na een periode in Noord-Europa te hebben rondgevaren, komen Durdana en Peter P. in 2015 via Afrika, Brazilië en Curaçao in Colombia terecht. Ze zijn dan al ruim drie jaar onderweg. Soms hebben ze pech, als er iets kapot gaat aan de Lazy Duck, maar ze genieten vooral van het feit dat ze nieuwe mensen ontmoeten en veel van de wereld zien. Het echtpaar is van plan om na Colombia naar Panama te varen om vanuit daar voor een paar weken naar Nederland te vliegen. Even weer wat tijd voor familie en vrienden.

De Lazy Duck zet koers naar de Colombiaanse havenstad Santa Marta, daar blijven ze een aantal weken liggen om meer van het land te kunnen zien. Durdana en Peter P. reizen diep het binnenland in, zonder de Lazy Duck. Het is een groot avontuur in de jungle en in miljoenensteden als Cali, Medellín en Bogota, zo schrijven ze op hun blog. Het laatste bericht is van 12 september 2015.

“We zitten in een Willy Jeep in Salento – een klein dorpje in de Zona Cafeteria in het zuiden van Colombia – Peter en ik zitten samen voorin naast de chauffeur. Ik met mijn benen schuin onder die van Peter gestoken om de versnellingspoken vrij te houden, Peter voorzichtig leunend op het kleine met een soort rubber beklede portiertje,” aldus Durdana, die verder beschrijft dat zo’n beetje alles aan de Willy Jeep fout en gevaarlijk is.

Nog even genieten

In de kustplaats – tevens havenstad –Cartagena maken Durdana en Peter P. een aantal dagen later de papieren in orde om het land te kunnen verlaten.

Het avontuur in Colombia zit erop. Maar voordat ze definitief koers zetten richting Panama vaart de Lazy Duck naar de Rosario-eilanden. Die liggen toch op de route en Peter en Durdana hebben goede verhalen gehoord over dit tropische paradijs aan de Colombiaanse kust. Het zijn verschillende kleine eilandjes waar veel boten naartoe varen om te genieten van de rust en de mooie stranden. En dat willen Peter en Durdana ook; nog even een dagje genieten.

Het is inmiddels zaterdagmiddag 19 september. De Lazy Duck arriveert bij Isla Grande, één van de Rosario-eilanden, en zoekt een plek om het anker uit te gooien. Wat er daarna allemaal precies gebeurt, weet alleen Peter P. We zijn daarom voor een groot deel afhankelijk van wat hij daarover zegt. Dat heeft hij op twee momenten in het openbaar gedaan. Namelijk in 2016 in het televisieprogramma Vermoord in het Buitenland van misdaadjournalist John van den Heuvel en tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak in de rechtbank op 24 september 2020.

Overval

Volgens Peter P. worden Durdana en hij bij de Rosario-eilanden door twee jonge gasten in een vissersbootje aangesproken. De ‘locals’ wijzen de twee Nederlanders een mooie plek om voor anker te gaan. Ze drinken samen nog een biertje en nemen daarna afscheid van de Colombianen. Durdana en Peter P. duiken het helderblauwe water in om te gaan snorkelen en spelen aan boord samen, onder het genot van een drankje, nog een potje rummikub. Tegen de avond, als Durdana volgens Peter in de keuken staat om de kreeft en avocado’s klaar te maken, gaat het helemaal mis.

Terwijl Peter naar eigen zeggen op de wc zit, hoort hij een harde schreeuw van Durdana. Als hij wil gaan kijken, komen er twee gemaskerde mannen aan die Peter terug de wc op duwen. Hij wordt mishandeld met een ijzeren staaf en vastgehouden. Hij kan geen kant op. Peter realiseert zich dan dat ze worden overvallen. Er ontstaat een worsteling waarin Peter nog aan het masker van een van de overvallers trekt en daarop in z’n hand wordt gebeten. De ‘piraten’ schreeuwen in het Spaans om geld en computers. Als de overvaller bij Peter z’n keel dichtknijpt, denkt de Nederlander dat zijn leven voorbij is; hij geeft zich over, zo vertelt hij later. Peter wordt vastgebonden en blijft achter op het toilet. Van Durdana hoort hij, op die ene schreeuw na, niets meer.

Als de overvallers zijn verdwenen, weet Peter zich te bevrijden van het touw om z’n benen en handen. Helaas komt de hulp voor Durdana te laat. De 54-jarige Nederlandse ligt doodstil voor het keukenblok met een handdoek over haar hoofd. Peter probeert haar nog te reanimeren, maar Durdana geeft geen enkel teken van leven. Haar lippen zijn volgens Peter al helemaal blauw. “Op dat moment stort je wereld in natuurlijk,” zegt Peter P. in een interview met John van den Heuvel in het tv-programma.

“Vijfendertig jaar samen, drieënhalf jaar op de boot samen, en dan is het afgelopen.” Uit onderzoek blijkt later dat Durdana door verstikking om het leven is gekomen.

Vuurpijlen

Peter, die de kust moet kunnen zien van die afstand, probeert op verschillende manieren hulp in te schakelen. Hij probeert te bellen met de telefoon, gebruikt de misthoorn en schiet vuurpijlen in de lucht. Alles om de aandacht te trekken, maar niets of niemand reageert. Na enkele uren krijgt hij pas iemand aan de telefoon die gebrekkig Spaans en Engels spreekt en die stuurt de kustwacht naar de Lazy Duck. Al die tijd ligt Durdana levenloos in de boot. Peter moet van de kustwacht de boot, met z’n vrouw nog aan boord, gek genoeg zelf terugvaren naar de haven van Cartagena. Een tocht van een paar uur.

Daarna gaat volgens Peter weer alles mis.

De communicatie met de politie en de kustwacht verloopt, door de taalbarrière, uiterst stroef. Er verschijnen uiteindelijk ook verhalen in de lokale media die volgens Peter P. niet kloppen. Er staan dingen in de krant die hij nooit gezegd zou hebben. Bijvoorbeeld dat er zeker zes piraten aan boord zijn geweest en dat er veel spullen gestolen zijn. Peter voelt zich vanaf minuut één behandeld als verdachte in plaats van slachtoffer. Mede daarom kiest hij er na een aantal dagen voor het land te ontvluchten en terug te keren naar zijn familie in Nederland. Tot zover zijn verhaal.

Benieuwd naar de rest van het artikel? Lees het in de nieuwste Panorama of bekijk het gratis op Blendle.

Misdaad
  • Michael de Hoogh
  • blog.lazyduck.nl