doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

'Ik ben geen reus die alleen maar slaat en schopt: ik práát ook!'

Olivier Richters (31) uit Hilversum is een grote meneer in Hollywood: de acteur is 2,18 meter, weegt 155 kilo en speelt in blockbusters als Black Widow (van Marvel) en The King’s Man die volgend jaar uitkomen. Even bellen met de Nederlandse Arnold Schwarzenegger. Tenminste, als hij klaar is met eten.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
@media (max-width: 679px){#fig-6177bb2c671ca img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6177bb2c671ca img{#fig-6177bb2c671ca img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-6177bb2c671ca img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6177bb2c671ca img{#fig-6177bb2c671ca img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-6177bb2c671ca img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6177bb2c671ca img{#fig-6177bb2c671ca img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-6177bb2c671ca img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6177bb2c671ca img{#fig-6177bb2c671ca img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}'Ik ben geen reus die alleen maar slaat en schopt: ik práát ook!'

Wat schaft de pot?

“Zoete aardappelen en een biefstukje.”

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Eentje maar?

“Da’s wel genoeg hoor. Ik eet zeker zeven keer per dag, elke 2,5 uur, minimaal 1000 calorieën per maaltijd. Mijn lichaam heeft dat gewoon nodig. Op mijn 20te was ik net zo lang als nu, maar woog ik slechts 80 kilo.

Zo’n slungelig lijf is niet goed voor je zelfbeeld, kan ik je vertellen. Ik werd er niet mee gepest, maar mensen staren je aan alsof je van een andere planeet komt. Daarom ben ik begonnen met het opbouwen van mijn spieren. Toen ik 125 kilo woog was ik tevreden met mijn spiegelbeeld, maar ik wilde meer. Nu weeg ik dus 155 kilo, gespierd, zonder buikje. Ik train om de dag om mijn spieren de kans te geven om te herstellen. Ik heb ook mijn eigen online sportsupermarkt voor onder andere voedings- en sportsupplementen: Muscle Meat.

Dat scheelt misschien ook.”

Is met schoenmaat 51 de stap naar Hollywood minder groot dan voor anderen?

“Nee hoor, hier heb ik twee jaar in geïnvesteerd. Mijn bedrijf liep goed, ik kon met een gerust hart even iets anders gaan doen, dus ik besloot om mijn grote droom na te jagen: één keer op het witte doek verschijnen. Wist ik veel hoe ik dat moest aanpakken. Ik had al een aardig portfolio opgebouwd, ik zat al in GTST en De TV-Kantine, maar dat waren slechts figurantenrollen; ik wilde ook echt acteren. Ik mailde met castingbureaus die voorbijkwamen in de aftiteling van een film, zonder succes. Totdat ik op een Comic Con in contact kwam met Spencer Wilding, slechts 2,01 meter, die Darth Vader speelt in de Star Wars-spinoff Rogue One. Via hem kreeg ik een rolletje in een b-film, Ravers, die volgens mij nooit is uitgebracht. Dat geeft niet, want via die film kwam ik weer in contact met een agent in Canada die mij binnen de kortste keren liet auditeren bij Men in Black 4. Vanaf dat moment ging het balletje rollen.”

Een droom die uitkwam?

“Natuurlijk! Er kwam al een droom uit met mijn eigen bedrijf, binnenkort speel ik als eerste Nederlander ooit in een Marvel-productie – in een pratende rol nog wel, niet alleen als agressieve reus die alleen maar slaat en schopt - maar het lijkt wel alsof het steeds onwerkelijker wordt.”

Kan het nog groter?

“Ik zei tegen mijn agent dat ik het wel leuk zou vinden om in een James Bond-film te spelen, bijvoorbeeld als de zoon van Jaws, die schurk met de ijzeren tanden in The Spy Who Loved Me en Moonraker. Voor ik het wist had hij al de familie Broccoli (die over de verhaallijnen van de Bondfilms gaat, red.) gemaild en antwoord gekregen. Dat ze het een geweldig idee vonden, maar dat ze voor de komende vier Bond-films sowieso kiezen voor nieuwe schurken. Nou, prima.

Ik vond het al geweldig dat ik überhaupt antwoord kreeg. En bovendien, ik had voor dit jaar al zeven audities staan, ik heb net geauditeerd voor een Disney+-serie, Black Widow en The King’s Man komen uit en ik zit nu al in Knuckledust, een Snatch-achtige Britse vechtfilm. En zo heb ik nog wel meer projecten lopen.”

De weg naar jouw superstatus is vastgelegd in de documentaire Groot Dromen: Olivier naar Hollywood. Is dit de laatste keer dat we jou zo vrij kunnen bellen voordat je een ster bent?

“Nee hoor, ik blijf met beide benen op de grond. Dat zie je ook in de docu. Iedereen in mijn omgeving komt aan het woord, ook mijn vader. Hij vertelt dat hij mij ooit adviseerde om nooit een tatoeage te nemen, omdat ze daar niet van houden in de filmindustrie. Meteen in het volgende shot zie je hoe er tijdens de opnames van Knuckledust een levensgrote tattoo op mijn rug wordt gespoten.”

Wat vond hij daarvan?

“Hij weet het nog niet, dat ziet hij wel in de docu. Maar hij is nep trouwens.”

Iets anders: dit gesprek duurt nu al bijna een uur. Heb je niet alweer honger?

“Nu je het zegt: eigenlijk wel!”

GROOT DROMEN: OLIVIER NAAR HOLLYWOOD is op woensdag 4 november twee keer te zien: eerst om 21.00 uur op de regionale zender NH Nieuws, daarna om 23.00 uur bij AVROTROS op NPO3.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws