doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Sportcolumn: 'het karma van AZ kent geen genade'

Elke week schrijven Panorama-verslaggevers Jochem Davidse en Micha Jacobs samen een column over wat hen opvalt in de sportwereld. Deze week: het welverdiende karma van AZ nadat ze klaagden bij de UEFA.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
Sportcolumn: 'het karma van AZ kent geen genade'

Jochem Davidse

Dat er überhaupt nog Europees wordt gevoetbald is volgens mij van de zotte, maar goed: in tegenstelling tot de meesten keek ik afgelopen week niet zozeer uit naar Ajax-Liverpool, maar verheugde ik mij vooral op de wedstrijd Napoli-AZ. Niet omdat ik AZ-fan ben, maar wel – en ik ben er niet trots op – omdat ik hoopte dat ze met minimaal 7-0 op de kloten zouden krijgen. Ik geef het gelijk toe, het is superkinderachtig, maar sinds een half jaar is er geen club ter wereld die ik zoveel sportieve rampspoed toewens als de Alkmaarders. Terwijl ik nota bene op fiets-, vooruit, op brommerafstand van het AFAS-stadion woon.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Het begon eind april, toen de KNVB definitief besloot om het stilgelegde seizoen niet meer te hervatten en de laatste stand als eindstand te hanteren. Het meest oneerlijk was dat besluit overduidelijk voor FC Utrecht, maar wie begon er als een klein kind te blèren? Precies. Terwijl het reglement volstrekt duidelijk was – doelsaldo gaat voor onderling resultaat –probeerden de Alkmaarders via een huilbrief aan de UEFA hun tweede plaats ten koste van Ajax alsnog te promoveren tot eerste plaats, wat hen direct toegang zou verschaffen tot de groepsfase van de Champions League. Tevergeefs natuurlijk, maar bij mij was het zaadje geplant.

En toen werd het september. Een half jaar had de bal niet gerold. Zoals elke voetballiefhebber snakte ik naar de openingswedstrijd van het nieuwe eredivisieseizoen, FC Utrecht–AZ, maar die werd op verzoek van de Alkmaarders verplaatst omdat drie dagen later de wedstrijd tegen Dynamo Kiev op het programma stond in de voorronde van de Champions League. Dat was voor mij de druppel.

Ik kan je niet zeggen hoe hard ik gelachen heb toen ze in Oekraïne met 2-0 verloren. Karma is a bitch. En niet zo’n beetje ook. Ik bleef maar lachen. Uit tegen Fortuna Sittard stond AZ 3-1 voor. Eindstand? 3-3. Haha! Uit tegen Sparta stond het na een half uur al 4-0 voor de Alkmaarders. Eindstand? 4-4. Woehaha! Thuis tegen VVV: 2-0 voor AZ.

In de pocket. Nee hoor: 2-2. Hahaha!

En toen mochten ze dus op bezoek bij het veel sterkere Napoli. Met een stuk of tien coronagevallen in de selectie (niet lachen!). En toen wonnen ze dus. Wat denk jij: heeft AZ inmiddels genoeg geleden?

Micha Jacobs

Om maar meteen je laatste vraag te beantwoorden: ik denk het niet. Voor de uitwedstrijd tegen ADO Den Haag afgelopen weekend – wéér niet gewonnen, wéér vlak voor tijd een voorsprong uit handen gegeven (eindstand 2-2, ik hoor je alweer lachen!) – meldde de club vijftien (!) coronagevallen, van staf tot selectie, zelfs een speler die al in de spelersbus zat en vlak voor de wedstrijd positief werd getest na een sneltestje. Jammer joh, ga jij vanavond maar op de tribune zitten, had AZ-trainer Arne Slot gezegd, alsof de speler de rest van de bus niet allang besmet had. Schouders ophalen en gewoon voetballen, niks aan de hand. De speler zou toch niet in de basis zijn gestart, zei Slot met het grootste bord voor zijn kop dat er in de kantine te vinden was. Begrijp me niet verkeerd: alle clubs doen het, ook PSV dat afgelopen weekend in Arnhem aantrad met een paar coronagevallen binnen de selectie. Het geeft gewoon aan hoe ziek onze maatschappij is, met de voetballerij voorop, en waar onze prioriteiten liggen.

AZ gun ik sportief ook helemaal niks na dat jankverhaal van vorig seizoen, maar het egoïsme van de club begint nu levensgevaarlijk te worden. AZ had thuis moeten blijven, net als iedereen met coronaverschijnselen. Maar blijkbaar gelden voor voetballers, en voor die van AZ voorop, andere regels. Gewoon niet spelen. Naar bed. Uitzieken.

Eén van de eerste dingen die ik dacht na die recordzege van Ajax tegen VVV Venlo (0-13) was: zie je wel, k*t-AZ. Ook heel kinderachtig, dat geef ook ik meteen toe, maar de wedstrijd hiervoor speelde VVV Venlo nog in Alkmaar. Het verband mag je natuurlijk weer niet leggen, maar het lijkt mij onwaarschijnlijk dat de Venlonaren afgelopen zaterdag zomaar een offday hadden. Ik bedoel: de ene week een topprestatie leveren door een punt uit het vuur slepen in Alkmaar om een week later, in eigen huis, te worden afgeslacht omdat je geen meter vooruitkomt en met pap in de benen speelt. Geloof jij het? Het is wachten op het nieuws dat VVV geen speler meer op de been krijgt door corona, daarna Ajax dat De Koel niet alleen met een record verliet, maar ook met een virus. En daarna Atalanta dat deze week Ajax ontving, enzovoorts. En ondertussen maar zeiken op onze koning die op vakantie gaat.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws