doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Duitse politie arresteert Nederlandse 'profeet' na inval sekte

Vlak over de grens bij Nijmegen heeft de Duitse politie een inval gedaan in een oud klooster. In het gebouw huist tegenwoordig een sekte. Een 58-jarige Nederlander die zichzelf profeet noemde is gearresteerd.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
Duitse politie arresteert Nederlandse 'profeet'

Het gaat om het klooster Graefenthal in het Duitse Asperden en de groep die zich in het klooster bevindt is een deel van de ‘Orde der Transformanten’. Het is een sekte van Nederlandse origine en bij de inval is een ‘profeet’ gearresteerd.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Het klooster, dat tegenwoordig als evenementenlocatie wordt gebruikt, is van grote omvang en daarom waren er meer dan 100 agenten betrokken bij de inval. Het is nog niet precies duidelijk waarom de politie in het pand naar binnen is gegaan. Er is wel een 25-jarige vrouw bevrijdt door de politie die tegen haar zin vast werd gehouden in het klooster. Zij moet nog worden verhoord.

Transformanten

Ook in Brabant is een geloofsgemeenschap met dezelfde naam te vinden. Zij kwamen al eerder in opspraak nadat er meerdere mensen geklaagd hadden over de Transformanten. Ex-lid Jeroen van Hasselt vertelde op zijn website dat hij na zijn vertrek geen contact meer mocht krijgen met zijn kinderen. In Metro verschoon later een artikel van C. Ritfeld, die geen contact meer kon krijgen met haar dochter en kleindochter die in de gemeenschap woonden.

Leden van het de Transformanten ontkennen de beschuldigingen. De dochter van Ritfeld zou bijvoorbeeld zelf het contact met haar moeder hebben verbroken, omdat zij de keuze om aan te sluiten bij de gemeenschap weigerde te accepteren.

Waanzin

De Nederlandse Camiel Engelen is de eigenaar van het klooster en verhuurt het voor evenementen. Hij is niet positief over de inval. "Het is bizar als er op de vroege ochtend ineens politie binnenvalt met automatische wapens, die ze ook op kinderen richten", zegt hij in een interview met rtlnieuws.nl. "We hebben hier een succesvol bedrijf dat vorig jaar ruim 100.000 bezoekers heeft getrokken. Maar het is allemaal waanzin, de onderste steen moet boven komen."

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws