doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

‘Duikbootmoordenaar’ Peter Madsen ontsnapt uit gevangenis

Een uitvinder die in augustus 2017 een journaliste vermoordde tijdens een reis op zijn zelfgebouwde duikboot, heeft een poging gedaan om uit de gevangenis te ontsnappen. 
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
‘Duikbootmoordenaar’ Peter Madsen ontsnapt uit gevangenis

De Deense Madsen, die een levenslange gevangenisstraf kreeg voor de moord op journaliste Kim Wall, slaagde er vanmiddag in om uit de gevangenis bij Kopenhagen te ontsnappen, maar werd een paar honderd meter daarvandaan door de politie aangehouden. "Hij heeft gedreigd dat hij een bom bij zich had”, meldde Dirk Evers op NPO Radio 1.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

De uitvinder kwam eerder in het nieuws toen hij zijn zelfgebouwde onderzeeër, UC3 Nautilus te water liet in 2008. Daarna won hij verschillende prijzen voor zijn werk op het gebied van de ruimtevaart en begon hij zijn eigen Rocket Madsen Space Lab.

Op 10 augustus 2017 vertrok hij voor een reportage samen met de 30-jarige Zweedse journaliste Kim Wall in de UC3 Nautilus. Een dag later zonk de onderzeeër en werd Madsen uit het water gehaald. Wall was echter nergens te bekennen. De Deense uitvinder werd daarom gearresteerd op verdenking van dood door nalatigheid.

Madsen kwam met een grote hoeveelheid verhalen die allemaal met elkaar in conflict waren. Hij vertelde eerst dat hij Wall op een eiland afgezet zou hebben, maar gaf later aan dat ze door een ongeluk omgekomen was. Op 20 augustus werd het verminkte lichaam van de Zweedse journaliste gevonden, waarna Madsen opnieuw zijn verhaal veranderde.

Op 25 april 2018 kreeg Madsen levenslang voor moord, waarna hij in hoger beroep ging. Hierbij werd alleen de strafmaat betwist. In september 2020 gaf de uitvinder in gesprek met een documentairemaker toe dat hij schuldig was aan de moord.

Madsen kwam in de psychiatrische gevangenis voor langgestraften bij Kopenhagen terecht, waar hij vanmiddag uit wist te ontsnappen. Inmiddels is hij weer gearresteerd.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws