doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Massale demonstraties in Frankrijk na onthoofding docent

Afgelopen vrijdag werd de Franse leraar Samuel Paty doodgestoken en onthoofd door een geradicaliseerde jongen uit Tsjetsjenië, omdat de 47-jarige docent karikaturen van Mohammed zou hebben getoond aan zijn klas. In heel Frankrijk werd massaal geprotesteerd na de dood van Paty.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
Massale demonstraties in Frankrijk na onthoofding docent

De demonstranten kunnen rekenen op de goedkeuring van verschillende vakbonden en politici. Ook Charlie Hebdo steunt de protesten. Het kantoor van het satirische weekblad dat geregeld cartoons van de profeet Mohammed maakte, werd in 2015 aangevallen door een groep terroristen. Ook toen volgden er grootschalige protesten.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Aangevallen

Paty werd op vrijdag 16 oktober aangevallen door een geradicaliseerde 18-jarige Tsjetsjeen. Direct na de moord eiste hij de aanslag op in een bericht dat hij op Twitter plaatste. Daarin was het afgehakte hoofd van de docent te zien, met als bijschrift: "Ik heb een van de hellehonden gedood die het waagde Mohammed te vernederen”. De jongen werd later door de Franse politie doodgeschoten.

Maatregelen

De Franse president Emmanuel Macron wil maatregelen nemen om radicalisering tegen te gaan en het gevaar op scholen te verlagen. In de loop van de week zal er een begin gemaakt worden aan een actieplan. Macron hoopt de plannen nog voor het einde van de herfstvakantie op 2 november uit te voeren. Ook zijn er plannen om 200 moslimextremisten het land uit zetten. Het merendeel van hen zit op dit moment in Frankrijk in de gevangenis, maar sommigen zijn nog op vrije voet.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws