@media (max-width: 679px){#fig-614416b681481 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-614416b681481 img{#fig-614416b681481 img.lazyloading{width: 624px;height: 468px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-614416b681481 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-614416b681481 img{#fig-614416b681481 img.lazyloading{width: 980px;height: 735px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1000px){#fig-614416b681481 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-614416b681481 img{#fig-614416b681481 img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1001px) and (max-width: 1440px){#fig-614416b681481 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-614416b681481 img{#fig-614416b681481 img.lazyloading{width: 1400px;height: 788px;}}@media (min-width: 1441px){#fig-614416b681481 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-614416b681481 img{#fig-614416b681481 img.lazyloading{width: 1900px;height: 814px;}}Amsterdamse rapgroep De Fellas koketteert met criminele daden - Plofkraken, coke en klatergoud

Amsterdamse rapgroep De Fellas koketteert met criminele daden - Plofkraken, coke en klatergoud

Rapper Eves Laurent (Jeff A., 30) is onlangs overgeplaatst naar de gevangenis in Lelystad. Eves Laurent is lid van rapcrew De Fellas uit Amsterdam- Zuidoost, van wie meerdere leden op het moment vastzitten. Ook de op 22 september opgepakte Amsterdamse woningmakelaar Ophilia R. (27) en haar broer komen uit de entourage van de rapgroep.

In de nacht van 3 op 4 mei 2018 schrikken omwonenden aan de Zehnthofstraße in stadsdeel Mainz-Kastel in het Duitse Wiesbaden om 03.16 uur wakker van een enorme explosie die een pinautomaat van de Commerzbank opblaast. Ramen sneuvelen, de straat ligt bezaaid met glas en puin. Exact drie minuten en veertig seconden zitten er tussen het moment dat de twee gemaskerde daders de bank binnenstappen en vervolgens met hun buit richting de snelweg wegscheuren in een gestolen Audi.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Tot dan is alles perfect volgens plan verlopen. Jeff A. brak met een koevoet de pinautomaat open en plaatste de ontstekingslont. Zijn mededader Randy R. uit Lelystad (inmiddels 26) sloot de twee gasflessen aan. De ontsteking gebeurde van buitenaf met een pistool. Na de explosie haastten de twee zich naar de automaat, stopten de geldkisten in een tas en vertrokken vliegensvlug. De Duitse rechtbank zal later spreken van een zeer professionele aanpak bij het opblazen. Maar hoe professioneel ook: toch gaat het mis. De vluchtauto botst om 03.25 uur even verderop met hoge snelheid tegen een andere auto, waarna de beschadigde Audi opvalt doordat deze vonken op de weg achterlaat. De politie kan het voertuig vervolgens makkelijk traceren door simpelweg een lekkend oliespoor te volgen dat leidt naar een vlakbij gelegen garagebox in Erbenheim. Daar arresteert de Duitse politie om 03.36 uur Randy R. en Jeff A., in sommige kringen beter bekend als rapper Eves Laurent. In de vluchtauto vindt de politie gasflessen. Op foto’s en een video van vlak na de arrestatie is Eves Laurent in een wit pak geboeid in een politiebusje te zien.

Audi-bende

Voor de Duitse rechtbank geeft de rapper in oktober 2018 toe dat hij de plofkraak pleegde. Het zou zijn eerste plofkraak zijn; hij hoopte op tienduizenden euro’s. Het geld zou zijn familie nodig hebben om voor een ziek familielid te zorgen.

De ‘buit’ valt uiteindelijk zwaar tegen: 1900 euro; en er is een schade van 76.000 euro aan pinautomaat en ramen. De keuze van het duo voor een pinautomaat bij onze oosterburen is niet zo vreemd. Duitse geldautomaten zijn gewild doordat ze meestal minder goed beveiligd zijn en vaak meer geld bevatten dan in Nederland. Sinds 2015 gaat vooral het westen van Duitsland (deelstaat Noordrijn-Westfalen) gebukt onder plofkraken, veelal gepleegd door wisselende groepjes daders uit de regio’s Amsterdam en Utrecht. Een van de bekendste bendes heeft als naam de Audi-bende meegekregen. Verschillende leden zitten vast of zijn veroordeeld tot jarenlange celstraffen. De hoogste straf die een lid kreeg opgelegd was zeven jaar cel. De ongeveer 400 bendeleden zouden de afgelopen zes tot zeven jaar zo’n 300 plofkraken hebben gepleegd in Nederland maar vooral Duitsland. Na de plofkraken gaan ze ervandoor in snelle gestolen Audi’s. Door hun vaak roekeloze rijgedrag na een mislukte of geslaagde plofkraak crashen of verongelukken sommige daders. Ook bestuurder Randy R. crasht met Jeff A. dus tegen een andere auto, maar de inzittende daarvan blijft gelukkig ongedeerd.

In november 2018 veroordeelt de rechtbank in Wiesbaden Eves Laurent tot vier jaar celstraf. Randy R. krijgt drieënhalf jaar. Het is niet de eerste keer dat beide mannen in aanraking komen met justitie. In 2014 krijgen de rapper en R. twintig en vijftien maanden cel voor het voorbereiden van een woningoverval in Lelystad, een jaar eerder. Dat wordt in cassatie teruggebracht tot vijftien en twaalf maanden cel. R. heeft zijn straf voor de plofkraak inmiddels in Duitsland uitgezeten. Hij zit nu in Nederland zijn straf uit voor het voorbereiden van de woningoverval. Eves Laurent is volgens een bron onlangs van Duitsland naar Nederland overgeplaatst. Zijn advocaat Claudia Dirkzwager kan het nieuws niet bevestigen of ontkennen.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_middle_article');

Luxeleven en drugsgeld

Maar wie is deze Jeff A., die ook door het leven gaat als Eves Laurent? Muzikaal gezien is hij zeker geen kleine jongen. Tweeënhalve maand voor zijn arrestatie in Duitsland brengt Eves Laurent zijn eerste soloplaat Rosé uit. Hij werkt daarop samen met bekende Nederlandse rapartiesten als Sevn Alias, Adje en Frenna. Maar vóór een echte doorbraak komt hij vast te zitten. Sinds zijn arrestatie plaatsen collega-rappers en fans op sociale media steunbetuigingen met teksten als Free Eves. Dat is naar verwachting pas eind 2021 het geval. In een interview met jongerenzender FunX, dat een maand voor de Duitse plofkraak op YouTube verschijnt, vertelt Eves Laurent (lange rastavlechten, altijd kalm pratend) laconiek over zijn tijd in de gevangenis.

“De laatste keer dat ik zat was gewoon relaxed. Waarom? Omdat je weet wanneer je vrijkomt. Het is meer stressvol als je niet weet wanneer je vrijkomt en wanneer de rechtszitting is. Dit was een oude straf van vier of vijf jaar geleden die ik ooit moest uitzitten.” Over rapteksten schrijven in de bajes zegt Eves, die niet bekendstaat als prater:

“Vastzitten kan geen motivatie zijn om te schrijven. Je moet altijd schrijven. Maakt niet uit waar je bent.”

Eves Laurent is lid van rapgroep De Fellas uit Amsterdam-Zuidoost, waarvan de tien leden (Eves Laurent, FRSH, Geechi, Spens, Brasco, Getit, Blow, Cello, Ella en Teflon) Ghanese roots hebben.

Ook ex-profvoetballer Quincy Owusu- Abeyie, die bij onder andere Arsenal, Spartak Moskou, Málaga en Panathinaikos speelde, zit bij De Fellas onder de artiestennaam Blow. Hij is vijftienvoudig Ghanees international. In 2017 stopte hij met voetbal, NEC was zijn laatste club. De Fellas is misschien bij het grote publiek nog niet bekend, maar timmert als ‘goed bewaard geheim’ behoorlijk aan de weg en is populair onder veel jongeren. Hun video’s hebben honderdduizenden YouTube-views (het nummer Splash is zelfs 1,5 miljoen keer bekeken) en leden worden geregeld uitgenodigd in hiphoptalkshows. De Fellas - Wintersessie 2017 op hiphopplatform 101Barz telt inmiddels ruim 1,8 miljoen YouTubeviews. Datzelfde jaar staan ze op het populaire Amsterdamse festival Appelsap en komt het album Lang Leven De Flex uit via hun eigen label HPF Music. Een afkorting die staat voor High Paid Fellas, want geld speelt nu eenmaal een belangrijke rol in het leven van de rappers. In videoclips tonen de crewleden hun luxeleven vol klatergoud met luxe waggies en vakanties, mooie vrouwen, designerkleding, dure horloges en sieraden, terwijl ze ondertussen flessen champagne poppen in een vipruimte, oesters slurpen op een terras of stapels cash geld showen.

Naast raps over het strafrechtelijk verleden, Instagram-filmpjes over arrestaties van leden en een videoclip (First Day Out) waarin rapper Teflon met een blauwe vuilniszak en enkelband vers de bajes komt uitgewandeld, schromen De Fellas als groep maar ook solo niet om over criminele zaken te rappen. In een van zijn videoclips rapt Eves Laurent:

Dus hij is een rapper met shooters Ik ben een trapper met shooters En het verschil tussen mij en hem is dat ik meedoe aan de shootings (…) Blood money, bloedgeld Drugsgeld, dat is goed geld (…) We vermijden controles Verdienen ook over de borders Werk schoon, nooit slordig

In verschillende nummers wordt onder meer gerapt over het straatleven, dikke pakken geld, trap (drugshandel), blokken coke, ripdeals en bad bitches.

Een voorbeeld is het nummer Lang Leven:

Snijd die wit met een blender Zorg voor storen met jammers Niet slapen door stress Veel wierie (wiet) getest Die bullets, die hebben gepressed Hoog, dat is die flex

Ook in de albumtrack Heftig zijn volop referenties te vinden naar het straatleven en de misdaad:

Sporttassen zijn gevuld met papieren Nieuwe oogst, we hebben wat te vieren Die villa die ik wil die is 60 Maar ik ben niet van plan om te rennen tot me 60 Morgen ben ik stang, anders sta ik voor de rechter De OM wil me naaien zonder te hechten (…) Boys willen we weten hoe ik witwas Die oevoe (overval) die ik pleeg, die is heftig Kilo’s die er lagen, denk een stuk of dertig

Benieuwd naar de rest van het artikel? Lees het in de nieuwste Panorama of op Blendle.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws