doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Bij de politierechter: 'zwijgen is goud'

Als jouw DNA wordt aangetroffen op een geladen 9mm-pistool dan heb je heel wat uit te leggen. Al is het soms beter om dat vooral niet te doen.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
Bij de politierechter: 'zwijgen is goud'

Van de twee verdachten is alleen Farid* (21) komen opdagen. Zijn medeverdachte, de 27-jarige Ibrahim, voelde volgens zijn advocate ‘niet de behoefte’ om tekst en uitleg te geven over de vingerafdruk van hem die werd aangetroffen op een Glock 9mm-pistool. Overigens mag uit Farids aanwezigheid niet worden afgeleid dat hij die behoefte wél voelt.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

“Ik beroep mij op mijn zwijgrecht,” is de standaard tekst waarmee hij elke vraag van de rechter beantwoordt. Bij het opdreunen van de woorden houdt hij zijn armen steevast stijf over elkaar terwijl onder de tafel, naast zijn zwart leren schoudertasje, zijn linkerbeen onophoudelijk op en neer wipt. Zijn blik spreekt boekdelen: bewijs het maar.

Op dinsdag 2 oktober 2018, om kwart voor vier ’s nachts, trekken twee auto’s op het parkeerterrein van een Van der Valk-hotel de aandacht van patrouillerende agenten. Farid zit in een groene Mercedes, die op naam van zijn vader blijkt te staan. Achter het stuur van de witte Fiat 500 die ernaast geparkeerd staat, een huurauto, zit Ibrahim, met naast hem een vriend. Wanneer de agenten naar de IDbewijzen van de heren vragen, en de naam van Farid door het systeem halen, krijgen zij de melding dat hij mogelijk vuurwapengevaarlijk zou zijn. In 2016 werd hij veroordeeld tot twee jaar cel nadat hij iemand met een 9 milli-meter-pistool in zijn knie had geschoten.

De agenten sommeren de mannen om uit te stappen en doorzoeken vervolgens de beide auto’s, maar vinden niets. Wanneer Ibrahim weer in de witte Fiat wil stappen valt het oog van de agent op een voorwerp dat achter hem ter hoogte van het linkerachterwiel in de bosjes ligt. Hij laat niets blijken, loopt even weg en roept via de portofoon versterking op. Pas wanneer die is gearriveerd pakt hij het voorwerp op en confronteert de drie jongens met zijn vondst: een Glock 9-milimeter pistool. Geladen.

Tijdens hun verhoor zwijgen de drie verdachten in alle talen, maar onderzoekers van het Nederlands Forensisch Instituut vinden op het wapen een vingerafdruk die onomstotelijk van Ibrahim is, en een DNA-mengprofiel dat hoogstwaarschijnlijk DNA van Farid bevat. Zó hoogstwaarschijnlijk dat de kans volgens het NFI slechts 1 op een miljard is dat het DNA van een ander betreft.

“Ik beroep mij op mijn zwijgrecht,” zegt Farid nog maar eens wanneer hem wordt gevraagd hoe zijn DNA op het wapen is terechtgekomen.

‘Vingerafdrukken en DNA sporen dwarrelen niet zomaar op zo’n wapen neer’

De officier geeft dan maar zelf het antwoord: “Vingerafdrukken en DNA-sporen dwarrelen niet zomaar op zo’n wapen neer. Die komen daar maar op één manier: u heeft het in uw handen gehad.” Wegens verboden vuurwapenbezit eist ze zes maanden tegen Ibrahim. Recidivist Farid gaat als het aan haar ligt voor negen maanden de bak in. Maar de rechter ziet dat anders. Dat de vandaag afwezige Ibrahim het vuurwapen die nacht vast heeft gehad staat volgens hem buiten kijf. Het werd aangetroffen op de plek waar hij stond tijdens de doorzoeking van de Fiat. Voldoende voor vier maanden celstraf. Dat Farid, die al die tijd bij de Mercedes stond, het wapen ooit heeft aangeraakt is ook zo goed als zeker, maar of dat in die bewuste nacht is geweest valt onmogelijk te zeggen.

“Misschien heeft u het wapen aan uw medeverdachte geleverd, u heeft zoals we weten ervaring met 9 millimeter-pistolen, wie zal het zeggen...” peinst de rechter hardop.

Met vrijspraak en een minzame glimlach op zijn gezicht loopt Farid de zaal uit.

*Alle namen in deze rubriek zijn om privacy-redenen gefingeerd.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws