doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

'Een plaat opnemen via een zoom-meeting: fuck die shit!'

DI-RECT bestaat twintig jaar en viert dat aanstaande zaterdag (10 oktober) om logische redenen niet in een uitverkocht Ahoy, maar met een livestream-concert in De Electriciteitsfabriek in Den Haag. Kunnen ze ook meteen hun nieuwe album Wild Hearts lanceren, wel zo makkelijk. Zanger Marcel Veenendaal heeft er zin in.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
'Een plaat opnemen via een zoom-meeting: fuck die shit!'

Twintig jaar DI-RECT, van harte!

“Ongelooflijk hè? DI-RECT is een huwelijk, dus als dat al twintig jaar standhoudt moet dat zeker worden gevierd. Maar minder groots dan we hadden bedacht. Geloof het of niet, maar we zijn al vijf jaar met dit jubileum bezig. In 2015 zetten we een paar stippen aan de horizon, iets waar we naartoe wilden werken. We hadden nog nooit een grote zaal gedaan, een zaal van Ziggo Dome-achtig formaat, dus we dachten: laten we proberen om in 2020 Ahoy te doen. Toen we dat vorig jaar aankondigden, vlogen de kaartjes de deur uit. We schrokken er gewoon van.”

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Bescheiden jongens: jullie hebben toch duizenden fans?

“Ik weet inmiddels ook wel dat we niet meer weg te denken zijn uit het Nederlandse muzieklandschap, maar we staan nog steeds met beide benen op de grond. Ik bedoel: ik stond met de jongens ooit op Pinkpop, maar dat was alleen maar omdat we mochten invallen voor The Kooks. Niet omdat ze ons zelf op het affiche hadden gezet. Voor ons is Ahoy echt een ding.”

Des te groter is de klap dat het niet doorgaat?

“Het heeft helemaal geen zin om zo te denken. Je moet vooral kijken naar wat kan, niet naar wat niet kan. We hadden voor corona al plannen voor een nieuwe plaat, daar zijn we in februari aan begonnen en die hebben we vervolgens geschreven, opgenomen en gedrukt in coronatijd. Terwijl we zaterdag in Ahoy hadden moeten staan, lanceren we die plaat nu in De Electriciteitsfabriek in Den Haag. In een lege ruimte, per livestream.

Met nieuwe muziek dus, niet een best-of-concert van 20 jaar DI-RECT. We hebben altijd de blik naar voren en we vinden het mooi om de mensen die in de afgelopen jaren kennis van ons hebben genomen een cadeautje te geven in de vorm van nieuwe nummers in plaats van oude hits.”

Is Wild Hearts de gevreesde coronaplaat?

“Het is ons dagboek van de afgelopen maanden, dus hij is hier en daar misschien wat donker en episch ja. Maar dat geeft niet: we hebben het niet over ditjes en datjes, maar over maatschappelijke thema’s die ons allemaal bezighouden. Maar er spreekt ook hoop uit. Een nummer als Soldier On bijvoorbeeld dat tijdens deze pandemie uit onze handen is gegrist, biedt veel mensen steun. Terwijl we dat nooit konden vermoeden.”

Niet?

“Dat nummer schreven we vorig jaar al in Berlijn en namen we in één take op, samen met nog een paar andere nummers van de nieuwe plaat. We wilden gewoon een ballad maken, meer is het eigenlijk niet. DI-RECT staat niet bekend om zijn ballads, het was en is nog steeds een regenboog van stijlen, maar op de een of andere manier voelden mensen hier in coronatijd iets bijzonders bij. Houvast. Voor we het wisten hadden we ons meest beluisterde nummer ooit te pakken We werden helemaal gek! Muziek maak je niet voor het succes, maar omdat je wilt dat het gevoeld wordt, en dan het liefst door zoveel mogelijk mensen. Dat heeft echt iets magisch. Grote campagnes gingen ermee aan de haal, we traden op tijdens de Nederlandse Veteranendag en we waren zelfs bij All You Need Is Love om het nummer te spelen. Op een gegeven moment is het nummer niet meer van jou, maar van de mensen. Dan mag je het alleen nog maar voordragen, voor hen. En dat is echt te gek.”

Hoe leuk is het nog om in een bandje te spelen?

“We werden door sommigen voor gek verklaard, dat we uitgerekend in een tijd waarin we niet kunnen optreden een plaat uitbrengen. Maar we hebben genoeg inspiratie en zin om dat juist wel te doen, ook al ging het opnemen in het begin niet zoals het hoorde. Stond ik daar in onze studio in Den Haag mijn nummers in te zingen, terwijl de producer in Berlijn zat en wij alleen contact konden hebben via zo’n Zoom-meeting. Op een gegeven moment dacht ik: f*ck die shit! Een plaat maak je samen, bij elkaar in een studio, niet op zo’n grote afstand. Maar nu is ie daar, gelukkig.”

Meer info over de livestream van aanstaande zaterdag: www.di-rect.com

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws