doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Waarom moet de KNVB kleur bekennen

Elke week schrijven Panorama-verslaggevers Jochem Davidse en Micha Jacobs samen een column over wat hen opvalt in de sportwereld. Deze week: waarom de KNVB voor Frank de Boer als bondscoach heeft gekozen
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
Waarom moet de KNVB kleur bekennen

Jochem Davidse

Frank de Boer dus. Ik weet eerlijk gezegd nog niet wat ik ervan moet vinden. Van alle mogelijke nieuwe bondscoaches heb ik de voorbije weken wel een voor- en tegenanalyse voorbij zien komen. Van Henk ten Cate (ervaren, maar onsympathiek) tot Frank Rijkaard (perfect, maar hij wil niet), van Peter Bosz (ideaal, maar niet beschikbaar) tot Ruud Gullit (mooi uithangbord, maar niet kundig genoeg), en van Louis van Gaal (gepokt en gemazeld, maar te autoritair) tot Mark van Bommel (hahaha!). De voor en -tegenanalyse van Frank de Boer zag er ongeveer zo uit.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Voor:

– Hij kent de weg in Zeist, want hij was eerder assistent-bondscoach onder Bert van Marwijk.

– Met 112 interlands op zijn naam en een verleden bij Ajax en FC Barcelona is hij iemand met internationaal aanzien.

– Direct beschikbaar.

Tegen:

– Bij de laatste drie clubs waar hij werkte werd hij met pek en veren de stad uitgejaagd. Twee keer zelfs binnen drie maanden na zijn aanstelling.

– Hij is niet zwart.

Dat laatste vindt vooral de Chef Inclusiviteit van de KNVB, de heer H. Tan, onvergeeflijk. Naar het schijnt overweegt hij nu eenzelfde soort pad te bewandelen als Akwasi met zijn Omroep Zwart. Een Wit Oranje en een Zwart Oranje dus. Waarom niet? Lang leve de diversiteit.

Zelf vind ik het eerste tegenargument zwaarder wegen.

José Mourinho noemde Frank de Boer zelfs ‘de slechtste Premier League-manager aller tijden,’ nadat hij na vier kansloos verloren wedstrijden (en nul doelpunten voor) door zijn werkgever Crystal Palace de dug-out werd uitgeschopt. Inter-fans omschrijven onze nieuwe bondscoach als ‘het ergste dat hun club ooit is overkomen.’ Dat wordt nog wat 14 oktober wanneer hij het uitgerekend in Milaan met Oranje tegen Italië opneemt. Daar kom je dan aanzetten, met je fonkelnieuwe internationale uithangbord... Dat De Boer direct beschikbaar is, vind ik trouwens ook een raar pluspunt. Als je een geweldige trainer bent, dan zit je volgens mij niet thuis. Wel als je 69 bent zoals Van Gaal, maar niet op je 50ste. Afijn, ik had hier dus graag een glashelder oordeel geveld over onze nieuwe bondscoach, maar ik vind het lastig. Jij?

Micha Jacobs

Ik heb het niet geklokt, maar ongeveer 2,3 seconden nadat Ronald Koeman er de brui aangaf bij Oranje riep ik, en half Nederland met mij, dat ‘Frank de Boer dan wel zou komen’. Niet omdat wij allemaal zulke voetbalorakels zijn, maar omdat hij vanaf het begin de meest logische keuze was, hoeveel diversiteitscommissies je er ook op wilt loslaten. Waarom? Precies om de vooranalyse die jij schetst. En dus niet omdat hij wit is. Al had hij alle kleuren van de regenboog: hij is de beste man die we op dit moment konden krijgen. Kijk, dáár kun je dus wel je vraagtekens bijzetten.

Het feit dat er geen beter iemand beschikbaar was, van welke kleur dan ook, zegt alles. Ergens snap ik zo’n diversiteitscommissie wel. Het is natuurlijk ook van de zotte dat Nederland zoveel geweldige donkere spelers heeft voorgebracht, maar dat we op Frank Rijkaard na geen enkele bondscoach van kleur hebben gehad.

Vraag is: waarom niet? Zijn ze inderdaad nooit gevraagd? Hebben ze wel dezelfde kansen gehad als hun witte generatiegenoten? In de treurnis wekkende discussie die vorige week volgde op de aanstelling van De Boer stelde ik mezelf ook de vraag: uit welke donkere trainers had de KNVB volgens de diversiteitscommissie moeten kiezen dan? Het rijtje Rijkaard, Ten Cate en Gullit getuigt van zoveel armoede dat ik dacht dat we allemaal in de maling werden genomen. Ga maar na: Rijkaard wilde helemaal niet en heeft na 2013, toen hij als bondscoach van Saoedi- Arabië werd ontslagen, niks meer gedaan in de voetballerij. Sterker nog: hij spuugt erop. Ten Cate: heeft in de laatste tien jaar alleen Sparta getraind, voor de rest heeft hij alleen geld zitten tellen in China en in de woestijn. En Gullit is al helemaal een lachertje: noem de laatste club die hij heeft getraind. Nou? Terek Grozny in f*cking 2011! Vooruit, en hij was een paar jaar geleden even assistent van Dick Advocaat bij Oranje, gefeliciteerd. Dus die mensen schoof de diversiteitscommissie naar voren?

Daarmee bewijs je alleen maar dat je wel de vinger op de zere plek in onze samenleving weet te leggen, maar dat je bijzonder weinig verstand van voetbal hebt.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws