doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

'Johan Derksen heeft geen ballen'

Elke week schrijven Panorama-verslaggevers Jochem Davidse en Micha Jacobs samen een column over wat hen opvalt in de sportwereld. Deze week: Johan Derksen die gewoon weer aan tafel schoof bij Veronica Inside.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
'Johan Derksen heeft geen ballen'

Jochem Davidse

Hij rolt weer. Ik weet niet hoe vaak ik die drie woorden de voorbije dagen gelezen heb. Tot vervelens toe. En begrijp me niet verkeerd, ik vind het fijn, dat ‘hij’ weer rolt, maar dat was natuurlijk niet waar het om ging het afgelopen voetbalweekend. Waar het om ging was dat ‘ze’ weer bij elkaar aan tafel zaten.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Voorafgaand aan de eerste aflevering van Veronica Inside van afgelopen vrijdag, de eerste aflevering sinds die rare racisme-uitzending, had ik, zonder er actief naar te zoeken, al zeker zes voorbeschouwingen op het programma voor mijn kiezen gehad. Van het AD tot de Volkskrant, en van RTL Boulevard tot nu.nl, overal lieten kenners uitgebreid hun licht schijnen over wat we er van ‘de hereniging’ konden verwachten.

Vooral de conclusie die in het AD werd getrokken bleef hangen: volgens de krant kende het betreurenswaardige incident geen winnaars, maar waren de grootste verliezers toch vooral de drie hoofdrolspelers zelf geweest: Genee, Derksen en Gijp. Die voorspelling bleek niet helemaal juist. Of beter: helemaal niet. Na het gebruikelijke openings-onderonsje tussen Genee en Derksen werd de leader gestart, waarin de makers van het programma ginnegappend een aantal beelden hadden gemonteerd van eerder die avond. Beelden die zonder omwegen deden denken aan die van spelers van Oranje die arriveren bij hotel Huis ter Duin in Noordwijk, in de aanloop naar een interlandperiode. Zowel Derksen, Genee als Gijp werden op de parkeerplaats van de studio opgewacht door een gênant aantal journalisten en cameraploegen die allemaal iets van hen wilden. De blikken van de drie hoofdrolspelers waren onbetaalbaar. Stuk voor stuk hadden ze zichtbaar de grootst mogelijke moeite om niet in onbedaarlijk lachen uit te barsten. Het was te sneu, te tenenkrommend en te lachwekkend voor woorden. Wie waren hier nou de grootste verliezers?

Na afloop van de wedstr... herstel: van de uitzending, zapte ik naar NPO1, waar het omhoog gestruikelde televisiefenomeen Angela de Jong in haar nabeschouwing iets zat te bazelen over een gebrek aan geloofwaardigheid.

Voor de goede orde: in haar nabeschouwing dus van de voorbeschouwing van het openingsweekend van het eredivisieseizoen.

Afijn, hij rolt weer. Hoe was jouw sportweekend?

Micha Jacobs

Je dacht: zal ik ook eens even nabeschouwen op de nabeschouwing van de voorbe…? Alsjeblieft zeg. Vind je het goed als ik even pas? Als ik kibbelende wijven aan het woord wil horen, dan kijk ik wel naar een willekeurig programma op SBS6.

Ik had het je nog niet verteld, maar na die beruchte racismeuitzending van Veronica Inside speelde ik nog even met de gedachte om Johan Derksen voor te dragen als Panorama’s Man van het Jaar 2020. Ben ik even blij dat ik dat niet heb gedaan. Ik vond het zeer bewonderenswaardig hoe ogenschijnlijk rustig hij bleef toen Genee een dolk in zijn rug en in die van Van der Gijp plantte. Ingehouden woede zag er zelden zo mooi uit als toen aan die tafel. Daarna zei hij zeer beheerst, alsof hij zojuist niet voor heel Nederland te kakken was gezet, dat het klaar was met het programma en dat iedereen de boom in kon. Ik geloofde hem, want hij had natuurlijk gelijk. Maar de ballen die hij op dat moment toonde verschrompelden toen John de Mol met een contractje begon te zwaaien en iedereen weer in de pas liep, omdat John de Mol dat zo graag wilde. Johan is 71, maar werd als een kleuter in de hoek gezet. Voor de tweede keer dus.

Ik ga niet zeggen wat Johan Derksen had moeten doen, dat doen de Angela de Jongs van deze wereld al genoeg, maar ik had mijn mond gehouden aan tafel, de hele uitzending lang. Een grotere middelvinger naar iedereen, inclusief John de Mol, had je niet kunnen geven. Maar daar heb je wel ballen voor nodig, en die heeft Johan niet meer.

Gek genoeg moest ik aan Johan denken toen Lionel Messi besloot om tóch bij Barcelona te blijven. Zoveel gezeik, allemaal voor niks. Eerst een grote jongen zijn en moord en brand schreeuwen, dat je naar Manchester City wil, Internazionale of voor mijn part naar de maan, totdat er met een rechtszaak wordt gedreigd en alles weer blijft zoals het was. Hoe groot ben je dan? Klein genoeg in ieder geval om over je heen te laten lopen.

Maar dat vroeg je allemaal niet. Hoe mijn sportweekend was? Jumbo-Visma reed weer eens iedereen aan gort, Arjen Robben is weer geblesseerd en Max Verstappen haalde de finish weer eens niet.

Allemaal net zo voorspelbaar als Johan Derksen.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws