doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Steeds minder zwarte pieten op basisscholen

Sinterklaas zit er langzaam weer aan te komen. De pepernoten liggen bij de supermarkt alweer een tijd in de schappen. Ook de discussie over zwarte piet begint weer aan te wakkeren. Nu gaat het vooral om basisscholen, waar zwarte piet steeds vaker verboden wordt.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
Steeds minder zwarte pieten op basisscholen

Gistermiddag werd in Breda de knoop doorgehakt. Kinderen die daar naar de basisschool gaan, zullen de traditionele zwarte piet niet meer langs zien komen. Via een brief krijgen de ouders te horen dat zwarte piet niet meer welkom is. ”De saamhorigheid en het plezier voor kinderen moeten het zwaarst wegen”, schrijven de schoolbesturen.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Steeds meer scholen

Breda is lang niet de eerste stad waar zwarte piet verdwijnt. Een paar weken geleden gaven basisscholen en kinderdagverblijven in Zaandam aan dat zij alleen nog alternatieve kleuren en roetveegpieten accepteren. Ook bruine pieten zijn daar niet meer toegestaan. Vorige week maakten twee schooldirecties in Alkmaar bekend dat ook bij hun scholen geen zwarte piet meer op bezoek komt. Utrecht was er in 2015 al vroeg bij. “De figuur van Zwarte Piet heeft racistische aspecten”, zeiden de openbare basisscholen in Utrecht toen.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Beeld: Sinterklaas door Pablo onder de licentie CC BY-SA 2.0

Laatste nieuws