Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
Britse drugsbaas Robert Dawes moet naar Groningen voor moord

Britse drugsbaas Robert Dawes moet naar Groningen voor moord

De Britse drugsbaron Robert ‘Franky’ Dawes (48), in Frankrijk tot 22 jaar cel veroordeeld wegens de smokkel van 1300 kilo cocaïne, wordt binnenkort vanuit Frankrijk naar Nederland overgebracht.

Het Openbaar Ministerie in Groningen heeft om de uitlevering van Robert Dawes gevraagd vanwege de moord op onderwijzer Gerard Meesters in 2002. Wie is deze beruchte Brit die wordt gezien als een van de grootste drugsbazen van Europa en die in Nederland samenwerkte met topcrimineel Gwenette Martha?

Vanaf zijn geboorte in 1972 in de plaats Sutton-in-Ashfield is het duidelijk dat kleine Robert geen koorknaapje is. Hij groeit op in een beruchte criminele familie die al snel zijn draai vindt in de drugshandel- en smokkel. Op zijn 20ste en 22ste zit hij vast voor overvallen. Na zijn tweede vrijlating in 1997 stapt hij met vrienden uit Nottingham in de drugshandel en van daaruit gaat hij samenwerken met beruchte drugsclans in Nederland en Spanje. In 2001 verhandelt hij wekelijks 50 tot 100 kilo drugs en klust hij bij in de wapenhandel. Hij bewapent bijvoorbeeld bendes in Manchester, Liverpool, Nottingham en Londen. Desondanks blijft hij in die jaren relatief lang onder de radar van de Britse justitie. Dat verandert als de opsporingsdiensten in 2001 een onderzoek starten naar de criminele organisatie in Nottingham.

In 2003 arresteert de politie verschillende bendeleden, waaronder zijn broer John en vader Arthur. Twee jaar later krijgen beide familieleden respectievelijk 24 jaar en 8 jaar cel. De organisatie zou miljoenen ponden aan drugsgeld hebben witgewassen via luchthaven East Midlands Airport. Een hoofdcommissaris van de politie omschrijft de gang als ‘meedogenloze dealers’ en ‘ongelofelijk gewelddadige, gevaarlijke mensen’. Volgens justitie werden enorme winsten gemaakt met de handel in heroïne en amfetamine in Nottingham en delen van Derbyshire, maar ook met de smokkel naar Nederland en Spanje. Robert Dawes (alias ‘The Derby Man’, ‘The Voice’ en ‘Franky’) staat niet terecht. Hij is in 2001 al te groot en te internationaal voor de UK en verkast naar de Costa del Sol en later naar Dubai. Volgens ingewijden was niet zijn veroordeelde broer John, maar Robert de leider van de organisatie. Een voormalig drugskoerier: “Robert Dawes was de grote man, hij was de manager. Als het een legaal bedrijf was, was Robert de bedrijfsdirecteur en John de locatiemanager.”

Met zijn streetwise handelsgeest en specialisatie in drugshandel en -smokkel overstijgt Robert Dawes’ invloed de grenzen van het Verenigd Koninkrijk en breidt zich uit tot tientallen landen: van Europa tot Zuid-Amerika, het Midden-Oosten, Rusland en Azië. Dawes reist ver en fixt overal drugslijnen. Volgens een aanklager was hij als drugsbaas actief in ongeveer zestig landen. In Nederland werkt hij samen met de Amsterdamse beroepscrimineel Gwenette Martha, die in die tijd in de lucratieve drugshandel zit. De twee zijn onder anderen betrokken bij de productie van xtc-pillen. Vanuit zijn villa’s en mansions onder de Spaanse en Arabische zon dirigeert Dawes op kille en berekenende wijze zijn onderwereldrijkdom en al het bloedvergieten dat daarmee gepaard gaat. Eén specifiek geval illustreert perfect hoe nietsontziend de Britse druglord is.

De liquidatie van Meesters

Op zondagavond 24 november 2002 stapt een illuster gezelschap criminelen in twee auto’s om de ruim 200 kilometer lange rit te maken van Amsterdam naar Groningen. In de ene wagen zitten drie donkere eind twintigers, die later allemaal uitgroeien tot prominente figuren in de Nederlandse onderwereld: Gwenette Martha, zijn neef Dennis Mongen en Etous B. (zie kader). In de andere auto zit Engelsman Steven B. achter het stuur, zijn bijrijder is landgenoot Daniel Sowerby. Het vijftal is onderweg naar de Uranusstraat in Groningen. Daar bellen ze aan bij de woning van onderwijzer Gerard Meesters (52). Ze vragen hem waar zijn zus Jeanette is. Daarna drukken ze Meesters een briefje in zijn handen met een Spaans telefoonnummer dat hij moet bellen om te vertellen waar zijn zus zit. Zo niet, dan komen ze terug, maar ‘dit keer niet om te praten’. De zoon van Meesters is boven en hoort het tafereel aan. “Weet je wel wat je zegt?! Je bedreigt me in mijn eigen huis,” hoort hij zijn vader zeggen tegen de ongenodigde gasten.

Meesters heeft echter al maanden geen contact meer gehad met zijn zus en weet niet waar ze in Spanje uithangt. De onderwijzer belt nog naar het Spaanse nummer, maar omdat de man aan de andere kant van de lijn zijn naam niet wil noemen, verbreekt hij de verbinding. De familie Meesters schakelt meteen de politie in, maar die zegt niet veel te kunnen doen. Het gezin besluit die nacht bij familieleden te slapen. De volgende dag keren ze weer terug naar hun eigen huis. Vier dagen later komt Meesters thuis van een computerbeurs in Utrecht. Hij logt om 19.05 uur in op zijn computer. De bel gaat en als Meesters opendoet, ligt hij het volgende moment geveld door acht kogels levenloos in zijn woninghal. De politie tast aanvankelijk in het duister over het motief van de liquidatie, maar legt direct de link met de zus van Meesters. Waarom wordt zij gezocht en wie waren de vijf mannen aan de deur?

1150 kilo hasj

Een week na de moord ploft een envelop met daarin een krantenartikel over de moord op de deurmat van een woning in Amsterdam-Oost. ‘Madelin turn foon opbellen’ staat erop, gevolgd door een telefoonnummer in Spanje. Het is op één cijfer na hetzelfde nummer dat ook Gerard Meesters moest bellen. Madelin is Madeleine Brussen en de envelop is bij haar moeder bezorgd. Die verklaart bij de politie dat haar dochter in Spanje woont en zich daar bezighoudt met drugs, onder meer met een Engelse organisatie die hasj smokkelt uit Marokko. Het vizier richt zich dan op Jeanette Meesters en haar vriendin Madeleine, die zich in Spanje hebben ingelaten in de schimmige wereld van grootschalige hasjtransport. Zij worden door de Britse drugsorganisatie van Robert Dawes verantwoordelijk gehouden voor het achteroverdrukken van 1150 kilo hasj. Of ze mogelijk slachtffers zijn van de diefstal door anderen is niet helemaal duidelijk.

De twee vrouwen duiken in elk geval onder. In het tv-programma Opsporing Verzocht toont de recherche foto’s van de twee vermiste vrouwen, waarna vooral uit Spanje veel tips binnenkomen. De politie gaat in Spanje op zoek naar de twee vrouwen, zonder resultaat. In de zomer van 2003 is er een doorbraak als in Engeland de vingerafdrukken van de in Amsterdam-Oost bezorgde envelop een match opleveren. De vingerafdrukken zijn van Steven B. alias ‘Rubble’ uit Nottingham. Uit intensief onderzoek blijkt dat hij veel in Nederland verblijft en vaak omgaat met Engelsman Daniel Sowerby.

Na rechercheonderzoek in Spanje, Engeland en Nederland worden de vijf mannen gearresteerd die de bewuste avond aan de deur bij Meesters verschenen. Steven B. en Daniel Sowerby worden pas op 8 december 2003 in Breda opgepakt. In hun woning vindt de politie 16 kilo cocaïne, een vuurwapen en een administratieboekje. Daarin staan gegevens over munitie. Het type kogels dat is vermeld komt overeen met het type kogel waarmee Meesters is doodgeschoten. In het boekje staan ook de telefoonnummers van Gwenette Martha (aangeduid als Blacky’) en ene ‘FKY’. Volgens de Britse opsporingsdiensten staat dat voor ‘Franky’, alias ‘The Derbyman’, oftewel Robert Dawes. Die kennen ze bij de toenmalige National Crime Agency (NCA) maar al te goed.

Benieuwd wie de opdrachtgever voor de Groningse liquidatie is en waarom juist Dawes naar Groningen wordt gehaald? Je leest de rest in de nieuwste Panorama op Blendle.

Misdaad
  • Roel Janssen
  • ANP