doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

OM blijft bij besluit om Akwasi niet te vervolgen

Het Openbaar Ministerie blijft achter het besluit staan om rapper Akwasi niet te straffen voor de uitspraken die hij over Zwarte Piet op de Dam deed.  
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
OM blijft bij besluit om Akwasi niet te vervolgen

Afgelopen vrijdag werd bekend dat het OM Akwasi niet gaat vervolgen voor zijn gedane uitspraak over Zwarte Piet tijdens de Black Lives Matter-demonstratie in Amsterdam. “Als ik een Zwarte Piet zie, trap ik hem hoogstpersoonlijk op zijn gezicht”, riep de rapper toen.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Ophef

Over het besluit van het OM ontstond veel commotie. Dit ontstond nadat De Telegraaf berichtte dat Jacobien Vreekamp, de betrokken officier van justitie, twee termijnen van drie jaar bestuursvoorzitter is geweest van Meldpunt Discriminatie in Amsterdam. Daar werkte zij samen met Mitchell Esajas van Kick Out Zwarte Piet.

Onder andere politici Geert Wilders (PVV) en Thierry Baudet (FVD) uitten in een reactie daarop hun kritiek op social media. Vreekamp zou volgens hen partijdig zijn.

Het OM laat weten dat de beslissing om Akwasi te vervolgen niet van Vreekamp alleen kwam. “Het is volledig afgestemd en hiermee is het gewaarborgd”, liet het OM weten. De beslissing kwam volgens hen tot stand in nauw overleg met de parketleiding en de andere officieren. Ook benadrukt het OM dat Vreekamp sinds juli niet meer verbonden is aan het meldpunt.

Afstand van uitspraak

Enkele dagen geleden nam Akwasi afstand van zijn uitspraak op de Dam. “Ik ben tegen elke vorm van geweld en dat geldt ook voor geweld tegen Zwarte Piet. Ik neem hierbij dan ook afstand van deze, op de Dam uitgesproken gewraakte passage”, schreef hij in een uitgebreide verklaring op Instagram. De rapper geeft aan dat hij hoopt hiermee de kwestie achter zich te kunnen laten.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws