doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Voetbalverslaggever Valentijn Driessen: 'Die VI-rel is straks een rimpeling in het water'

De 57-jarige Valentijn Driessen is niet alleen chef voetbal bij De Telegraaf, maar ook een van de vaste tafelgasten van Veronica Inside, het programma waarvan even werd gedacht dat het niet meer zou terugkeren na de ‘racisme-rel’. “Dat de geloofwaardigheid weg is, vind ik zo’n gelul.”
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
Voetbalverslaggever Valentijn Driessen: 'Die VI-rel is straks een rimpeling in het water'

Dus tóch nog Veronica Inside…

“Gelukkig wel, ja. En ik ben niet de enige die daar zo over denkt. Toen het op springen stond, kwam ik zoveel mensen tegen die riepen: alsjeblieft, laat het doorgaan. Bel ze. Daarvóór heb je dat misschien niet zo door, maar voor veel mensen is het programma echt een ijkpunt in de week. En niet alleen voor mannen. Ook voor vrouwen en kinderen. En geloof me: al deze mensen kunnen prima tegen wat er zoal gezegd wordt.”

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Jij zat in de uitzending toen Johan Derksen die bewuste Zwarte Pieten-opmerking over Akwasi maakte. Dacht je toen: dit kan weleens ontsporen?

“Nee, en geen van ons allen. En volgens mij heel Nederland niet. Want het ging pas drie dagen later los, nadat Arie Boomsma en Anouk er iets over hadden gezegd.”

Met als gevolg dat de laatste uitzending, waarin Genee en Derksen het opnieuw met elkaar aan de stok kregen, niet over voetbal ging, maar volledig in het teken stond van racisme.

“Ja, ik had toen al vrij snel door: dit gaat de verkeerde kant op. Ik had ook niet verwacht dat Wilfred zich zo zou opstellen. Maar hij was sowieso al op oorlogspad de laatste weken. Ik kan daar over meepraten. Zo bleef hij me kort daarvoor maar opzoeken, vanwege mijn interview met Eric Gudde, de directeur van de KNVB. Al snapte ik dat ook wel weer. Dat ging namelijk om Cambuur, zijn cluppie dat door die merkwaardige stemming bij de KNVB toch niet promoveerde.”

Dat deed Genee best wel fel. Maar jij bleef opvallend rustig.

“Oh, maar daar heb ik ook geen enkele moeite mee. Als je uitdeelt, moet je ook incasseren. Dat vind ik alleen maar mooi. Dat hoort erbij. Maar goed, ik ben blij dat de heren er alsnog zijn uitgekomen.”

Maar ja, nu hoor je: Veronica Inside wordt nooit meer hetzelfde.

“Ja, dat wordt gezegd. Dat de geloofwaardigheid weg is. Dat vind ik zo’n gelul. Iedereen weet toch dat die drie nooit bij elkaar over de vloer komen? En dat Wilfred en Johan zelden op één lijn zitten? Dat is ook de kracht van dit programma. Dat iedereen juist zijn eigen geloofwaardigheid omhooghoudt door te zeggen wat ie vindt, zonder rekening te houden met hoe die ander erover denkt. Daarom weet ik ook zeker dat deze ophef het programma echt niet zal schaden. Over anderhalf jaar is dit slechts een rimpeling in het water. Dat blijkt ook wel uit de reacties die ik nu krijg. Iedereen is dolblij dat het straks weer begint.”

Begrijp je dat sommige mensen Derksen niet meer geloofwaardig vinden omdat hij eerder nog had gezegd dat hij nooit meer met Genee aan tafel wilde.

“Ik snap dat mensen zo denken, maar vergeet niet: dit is ook het verhaal van de kip met de gouden eieren. Die slacht je niet zomaar.”

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_middle_article');

Sommigen beweren dat het in scène gezet.

“Dat lijkt me niet. Dat is de betrekkelijkheid. René staat ergens op een bedrijventerrein in Dordrecht te roepen dat Wilfred een NSB’er is en twee dagen later is Wilfred gewoon op zijn bruiloft. Als René ’m écht een NSB’er zou vinden, zeg je toch alsnog: je bent niet welkom.”

En toen wist je: het komt wel goed.

“Op dat moment niet. Zoals ik dat gevoel ook nog niet had toen ze kort daarna in Zwolle, in dat hotel, er niet waren uitgekomen. Al heeft het me niet verrast dat ze elkaar toch nog hebben gevonden. Het was alleen even wachten op de grote baas. Die moest iedereen even een draai om z’n oren geven.”

Door het programma wordt Derksen vrijwel overal op straat aangesproken. In hoeverre heeft Veronica Inside jóuw leven veranderd?

“Niet. Natuurlijk, je wordt wel wat meer herkend. Maar het is niet vervelend of zo. Ik word hooguit wat vaker telefonisch verrot gescholden. Daarom neem ik tegenwoordig ook zelden meer een onbekend nummer op. Negen van de tien keer is dat iemand die roept dat ik een vuile klootzak, vieze kakkerlak, tering Ajacied of vuile Feyenoorder ben.”

En Ajax-fans zongen in het duel met Sparta dat je ‘een rat bent en eruit moest’. Doet dat ook niks met je?

“Dat is toch juist een eer? Over welke verslaggever is er nou een liedje gemaakt? Nee, dat doet me weinig. Zoals ik er ook geen moeite mee had dat ze bij ADO een groot spandoek hadden opgehangen met daarop mijn afbeelding. Mijn neus was misschien wat te groot, maar voor rest vond ik het prima. Voor mij is het in ieder geval geen reden om me in te houden. Dat heeft ook geen enkele zin. Dan voer je een toneelstuk op. En daar prikt iedereen natuurlijk zo doorheen.”

Wil je het gehele interview met Valentijn lezen? Je vindt het in de nieuwste Panorama of op Blendle.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws