De fatale nacht van model Carolien

De fatale nacht van model Carolien

De omstandigheden waaronder Carolien van Eck in april dood werd gevonden doen opzet vermoeden en volgens justitie heeft niemand anders dan vriend Werner van de V. daar de hand in gehad. Zelf ontkent hij en zegt hij 'de liefde van zijn leven' verloren te zijn.

Dat Werner van de V. uit Beneden-Leeuwen de schijn tegen heeft, daar is iedereen het wel over eens. De omstandigheden waaronder zijn vriendin Carolien van Eck in april dood werd gevonden doen opzet vermoeden en volgens justitie heeft niemand anders dan Werner daar de hand in gehad. Maar de man zelf ontkent en zegt ‘de liefde van zijn leven’ te zijn verloren. Wat is daar gebeurd? Waarom voelde Carolien zich al een tijdje onveilig en waarom deed Werner zijn verloofde na haar dood andere kleren aan?

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Veel mensen aan het Ambacht in Beneden- Leeuwen weten al een tijdje dat het allesbehalve een doorsnee stel is, daar op nummer 21a. Hij een breedgeschouderde en immer zongebruinde ondernemer, type sportschool met hagelwitte tanden. Zij een hoogblond fotomodel met zandloperfiguur, voor wie heel wat mannen de nek zouden verdraaien. Maar het zijn ook harde werkers, zo weten ze in de straat. Samen runnen Werner (41) en Carolien van Eck (39) het bedrijf Dak Discounter en kennelijk met succes, want ze leven er goed van. Mooie auto’s, talloze reisjes, uitgaan en veel uitbundige feestjes met alles erop en eraan.

Toch is niet iedereen in de buurt even blij met het blingblingstel, dat zo uit een realityserie lijkt te zijn gelopen. Het is allemaal nét een beetje te uitbundig en het frequente nachtelijke komen en gaan van bezoekers gaat zelden onopgemerkt voorbij. En dan zijn er ook nog de hardnekkige geruchten over stevig drugsgebruik tijdens die feestjes. Maar zolang het allemaal binnen de perken blijft, vinden de meeste buurtbewoners het allemaal prima. Het Gelderse Beneden-Leeuwen, idyllisch gelegen aan de Waal, is met nog geen 7000 inwoners ook een dorp van leven en laten leven.

‘Onwijs genieten’

Op 9 april, een warme en zonovergoten donderdag net voor Pasen, is er weer eens de nodige reuring op het bewuste adres. Maar deze keer is er niets feestelijks aan. Er komt een ambulance de straat in, al snel gevolg door meerdere politiewagens. Er is iets dramatisch gaande op nummer 21a, zo is wel duidelijk. Bewoner Werner van de V. heeft het alarmnummer gebeld, zo zal later blijken, omdat zijn vriendin Carolien onwel was geworden. Hij was zelf al begonnen met reanimeren. De ambulanceverpleegkundigen zien echter al snel dat hier helemaal niets meer te reanimeren valt. Bewoonster Carolien van Eck is niet onwel, maar overleden. Er wordt een schouwarts opgeroepen en die heeft meteen al de nodige twijfels, genoeg om geen verklaring van natuurlijk overlijden af te geven.

De zaak zal overgedragen worden aan justitie.

Terwijl een gebroken Werner troost zoekt bij vrienden en familie, strijkt een team forensisch specialisten neer om de woning minutieus te onderzoeken op sporen, een klus waarbij niets aan het toeval wordt overgelaten en die dagen in beslag zal nemen.

“Werner zat er helemaal doorheen,” zegt een van de vrienden bij wie de Beneden-Leeuwenaar kort na het drama zijn hart uitstort.

“Werner begreep er niets van, was ontroostbaar. Hij is een grote vent, maar toen hij voor me zat was er niets van hem over. Ik heb Werner nog nooit zo klein gezien.”...

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_middle_article');

De dood van de knappe en sportieve Carolien slaat bij familie en vrienden in als een komeet. De vrouw was allesbehalve een muurbloempje en viel op, zowel door haar uiterlijk als haar plezierige omgang met mensen. “Ze had een hart van goud,” zegt een vriendin van het slachtoffer. “Mensen beoordeelden haar nog wel eens op haar uiterlijk, alsof alles aan haar nep was, maar van binnen was ze een mooi mens.”

Naast haar werk voor Dak Discounter runde Carolien ook nog haar eigen stylingbedrijf By Carolyn en stond ze bij meerdere bureaus ingeschreven als freelance fotomodel. Verder had ze een dochter uit een eerdere relatie en ging ze zo’n vier jaar om met Werner, die ze op een feest had leren kennen en met wie ze er een nogal uitbundige levensstijl op nahield. “Mensen die daar iets over te zeggen hadden waren waarschijnlijk jaloers,” aldus de vriendin, “jaloers op de passie waarmee Werner en Carolien hun leven inhoud gaven.” Hoewel er volgens buren aan het Ambacht soms flinke ruzies te horen waren vanuit de vrijstaande woning, zouden er trouwplannen zijn geweest. Eén van de laatst posts op Werners Facebook-pagina getuigt inderdaad van veel geluk: “Onwijs genieten hier!” staat onder enkele vrolijke wintersportfoto’s waarop het stel ogenschijnlijk verliefd tegen elkaar aanhangt.

Minder romantisch

De eerste bevindingen van de politie vertellen echter een heel wat minder romantisch verhaal, want op zondag 12 april wordt Werner van de V. aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de dood van Carolien. Het Openbaar Ministerie zet stevig in; Werner gaat in alle beperkingen, wat betekent dat hij met niemand contact mag hebben, uitgezonderd zijn advocaat. De arrestatie van Werner zorgt voor verdeeldheid in de vriendenkring van het stel. De één ziet het als een bevestiging van het vermoeden dat Werner wel iets met de zaak te maken móet hebben, de ander denkt dat justitie haar boekje te buiten gaat.

“Eigenlijk is Werner door alle berichten in de media nu al veroordeeld,” zegt de eerdergenoemde vriend van de verdachte, “terwijl er volgens mij nog heel veel onduidelijk is.”

Justitie lijkt zich vooralsnog te baseren op het voorlopige sectierapport van 11 april, waarin wordt gesteld dat het slachtoffer is overleden aan de gevolgen van ‘uitwendig mechanisch samendrukkend geweld op de hals (verwurging), het samendrukken van de mond en neus (smoren) en mechanische traumatische asfyxie (drukuitoefening op de borst met verstikkingseffecten tot gevolg’. Behoorlijk grof geweld dus, dat volgens Werners advocaat Ed Manders echter ook op een andere manier kan worden verklaard. Het Openbaar Ministerie vermoedt dat Carolien werd vermoord omdat ze bij Van de V. weg wilde, iets waar ze regelmatig op had gezinspeeld. In haar telefoon zijn appjes gevonden waarin ze schrijft: ‘Ik wil weg uit deze hel’ en ‘Waarom zo agressief?’

Ook de gang van zaken rond het vermoedelijke tijdstip van Caroliens overlijden roept volgens de officier van justitie vraagtekens op. Zo is uit het sporenonderzoek gebleken dat de verdachte zijn vriendin na haar overlijden andere kleding heeft aangedaan. Volgens Van de V. deed hij dit omdat Carolien er ‘altijd netjes uit wilde zien’. Ze was altijd erg gesteld geweest op haar uiterlijk. “Dus ze zou niet hebben gewild dat iemand haar in die toestand had gezien, helemaal niet als het om vreemden ging,” aldus de verdachte. Het OM ziet het allemaal als een poging om sporen uit te wissen, een lezing waar wat voor te zeggen valt. Want er bleek ook beddengoed te zijn verschoond en sommige van Caroliens spullen waren gewassen. Pas na al deze activiteiten heeft Werner achtereenvolgens de huisarts, zijn vader en het alarmnummer gebeld. Tussen de telefoontjes naar de huisarts en naar 112 zat ruim drie kwartier. Verdacht lang, vindt het OM, zoals ook opvallend wordt gevonden dat de verdachte ondanks zijn ‘out zijn’ kennelijk toch tot allerlei handelingen in staat is geweest. Het laatste levensteken van het slachtoffer dateert van woensdag 8 april, toen Carolien laat op de avond een appje stuurde naar een vriend waarin ze zei dat ze ‘mega koppijn’ had.

Meer weten over de moord op Carolien? Je leest het in de nieuwste Panorama of op Blendle.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws