@media (max-width: 679px){#fig-62fae71f71b03 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-62fae71f71b03 img{#fig-62fae71f71b03 img.lazyloading{width: 624px;height: 468px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-62fae71f71b03 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-62fae71f71b03 img{#fig-62fae71f71b03 img.lazyloading{width: 980px;height: 735px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1000px){#fig-62fae71f71b03 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-62fae71f71b03 img{#fig-62fae71f71b03 img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1001px) and (max-width: 1440px){#fig-62fae71f71b03 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-62fae71f71b03 img{#fig-62fae71f71b03 img.lazyloading{width: 1400px;height: 788px;}}@media (min-width: 1441px){#fig-62fae71f71b03 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-62fae71f71b03 img{#fig-62fae71f71b03 img.lazyloading{width: 1900px;height: 814px;}}De fatale nacht van model Carolien

De fatale nacht van model Carolien

Uit de editie van 9 september 2020: Dat Werner van de V. uit Beneden-Leeuwen de schijn tegen had, daar is iedereen het wel over eens. De omstandigheden waaronder zijn vriendin Carolien van Eck in april 2020 dood werd gevonden doen opzet vermoeden en volgens justitie heeft niemand anders dan Werner daar de hand in gehad. Toch werd hij eergisteren vrijgesproken van alle aanklachten. Maar wat is er precies gebeurd? Waarom voelde Carolien zich al een tijdje onveilig en waarom deed Werner zijn verloofde na haar dood andere kleren aan?

Veel mensen aan het Ambacht in Beneden-Leeuwen weten al een tijdje dat het allesbehalve een doorsnee stel is, daar op nummer 21a. Hij een breedgeschouderde en immer zongebruinde ondernemer, type sportschool met hagelwitte tanden. Zij een hoogblond fotomodel met zandloperfiguur, voor wie heel wat mannen de nek zouden verdraaien. Maar het zijn ook harde werkers, zo weten ze in de straat. Samen runnen Werner (41) en Carolien van Eck (39) het bedrijf Dak Discounter en kennelijk met succes, want ze leven er goed van. Mooie auto’s, talloze reisjes, uitgaan en veel uitbundige feestjes met alles erop en eraan.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Toch is niet iedereen in de buurt even blij met het blingblingstel, dat zo uit een realityserie lijkt te zijn gelopen. Het is allemaal nét een beetje te uitbundig en het frequente nachtelijke komen en gaan van bezoekers gaat zelden onopgemerkt voorbij. En dan zijn er ook nog de hardnekkige geruchten over stevig drugsgebruik tijdens die feestjes. Maar zolang het allemaal binnen de perken blijft, vinden de meeste buurtbewoners het allemaal prima. Het Gelderse Beneden-Leeuwen, idyllisch gelegen aan de Waal, is met nog geen 7000 inwoners ook een dorp van leven en laten leven.

‘Onwijs genieten’

Op 9 april 2020, een warme en zonovergoten donderdag net voor Pasen, is er weer eens de nodige reuring op het bewuste adres. Maar deze keer is er niets feestelijks aan. Er komt een ambulance de straat in, al snel gevolg door meerdere politiewagens. Er is iets dramatisch gaande op nummer 21a, zo is wel duidelijk. Bewoner Werner van de V. heeft het alarmnummer gebeld, zo zal later blijken, omdat zijn vriendin Carolien onwel was geworden. Hij was zelf al begonnen met reanimeren. De ambulanceverpleegkundigen zien echter al snel dat hier helemaal niets meer te reanimeren valt. Bewoonster Carolien van Eck is niet onwel, maar overleden. Er wordt een schouwarts opgeroepen en die heeft meteen al de nodige twijfels, genoeg om geen verklaring van natuurlijk overlijden af te geven.

De zaak zal overgedragen worden aan justitie.

Terwijl een gebroken Werner troost zoekt bij vrienden en familie, strijkt een team forensisch specialisten neer om de woning minutieus te onderzoeken op sporen, een klus waarbij niets aan het toeval wordt overgelaten en die dagen in beslag zal nemen.

“Werner zat er helemaal doorheen,” zegt een van de vrienden bij wie de Beneden-Leeuwenaar kort na het drama zijn hart uitstort.

“Werner begreep er niets van, was ontroostbaar. Hij is een grote vent, maar toen hij voor me zat was er niets van hem over. Ik heb Werner nog nooit zo klein gezien.”...

De dood van de knappe en sportieve Carolien slaat bij familie en vrienden in als een komeet. De vrouw was allesbehalve een muurbloempje en viel op, zowel door haar uiterlijk als haar plezierige omgang met mensen. “Ze had een hart van goud,” zegt een vriendin van het slachtoffer. “Mensen beoordeelden haar nog wel eens op haar uiterlijk, alsof alles aan haar nep was, maar van binnen was ze een mooi mens.”

Naast haar werk voor Dak Discounter runde Carolien ook nog haar eigen stylingbedrijf By Carolyn en stond ze bij meerdere bureaus ingeschreven als freelance fotomodel. Verder had ze een dochter uit een eerdere relatie en ging ze zo’n vier jaar om met Werner, die ze op een feest had leren kennen en met wie ze er een nogal uitbundige levensstijl op nahield. “Mensen die daar iets over te zeggen hadden waren waarschijnlijk jaloers,” aldus de vriendin, “jaloers op de passie waarmee Werner en Carolien hun leven inhoud gaven.” Hoewel er volgens buren aan het Ambacht soms flinke ruzies te horen waren vanuit de vrijstaande woning, zouden er trouwplannen zijn geweest. Eén van de laatst posts op Werners Facebook-pagina getuigt inderdaad van veel geluk: “Onwijs genieten hier!” staat onder enkele vrolijke wintersportfoto’s waarop het stel ogenschijnlijk verliefd tegen elkaar aanhangt.

@media (max-width: 680px){#fig-62fae71f72962 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-62fae71f72962 img{#fig-62fae71f72962 img.lazyloading{width: 624px;height: 0px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-62fae71f72962 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-62fae71f72962 img{#fig-62fae71f72962 img.lazyloading{width: 980px;height: 0px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-62fae71f72962 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-62fae71f72962 img{#fig-62fae71f72962 img.lazyloading{width: 1272px;height: 0px;}}
Ook op wintersport vielen Werner en Carolien op.

Minder romantisch

De eerste bevindingen van de politie vertellen echter een heel wat minder romantisch verhaal, want op zondag 12 april wordt Werner van de V. aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de dood van Carolien. Het Openbaar Ministerie zet stevig in; Werner gaat in alle beperkingen, wat betekent dat hij met niemand contact mag hebben, uitgezonderd zijn advocaat. De arrestatie van Werner zorgt voor verdeeldheid in de vriendenkring van het stel. De één ziet het als een bevestiging van het vermoeden dat Werner wel iets met de zaak te maken móet hebben, de ander denkt dat justitie haar boekje te buiten gaat.

“Eigenlijk is Werner door alle berichten in de media nu al veroordeeld,” zegt de eerdergenoemde vriend van de verdachte, “terwijl er volgens mij nog heel veel onduidelijk is.”

Justitie lijkt zich vooralsnog te baseren op het voorlopige sectierapport van 11 april, waarin wordt gesteld dat het slachtoffer is overleden aan de gevolgen van ‘uitwendig mechanisch samendrukkend geweld op de hals (verwurging), het samendrukken van de mond en neus (smoren) en mechanische traumatische asfyxie (drukuitoefening op de borst met verstikkingseffecten tot gevolg’. Behoorlijk grof geweld dus, dat volgens Werners advocaat Ed Manders echter ook op een andere manier kan worden verklaard. Het Openbaar Ministerie vermoedt dat Carolien werd vermoord omdat ze bij Van de V. weg wilde, iets waar ze regelmatig op had gezinspeeld. In haar telefoon zijn appjes gevonden waarin ze schrijft: ‘Ik wil weg uit deze hel’ en ‘Waarom zo agressief?’

Ook de gang van zaken rond het vermoedelijke tijdstip van Caroliens overlijden roept volgens de officier van justitie vraagtekens op. Zo is uit het sporenonderzoek gebleken dat de verdachte zijn vriendin na haar overlijden andere kleding heeft aangedaan. Volgens Van de V. deed hij dit omdat Carolien er ‘altijd netjes uit wilde zien’. Ze was altijd erg gesteld geweest op haar uiterlijk. “Dus ze zou niet hebben gewild dat iemand haar in die toestand had gezien, helemaal niet als het om vreemden ging,” aldus de verdachte. Het OM ziet het allemaal als een poging om sporen uit te wissen, een lezing waar wat voor te zeggen valt. Want er bleek ook beddengoed te zijn verschoond en sommige van Caroliens spullen waren gewassen. Pas na al deze activiteiten heeft Werner achtereenvolgens de huisarts, zijn vader en het alarmnummer gebeld. Tussen de telefoontjes naar de huisarts en naar 112 zat ruim drie kwartier. Verdacht lang, vindt het OM, zoals ook opvallend wordt gevonden dat de verdachte ondanks zijn ‘out zijn’ kennelijk toch tot allerlei handelingen in staat is geweest. Het laatste levensteken van het slachtoffer dateert van woensdag 8 april, toen Carolien laat op de avond een appje stuurde naar een vriend waarin ze zei dat ze ‘mega koppijn’ had.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_middle_article');

Veel drugs en alcohol

Hoewel Werner zich weinig van de gebeurtenissen zegt te kunnen herinneren, heeft hij bij de politie wel een beeld kunnen schetsen van de dagen voorafgaand aan Caroliens overlijden. Het was een week geweest waar ze zich te buiten waren gegaan aan drugs.

Er stonden onder meer GHB, lachgas, slaappillen, vloeibare speed en alcohol op het menu. Op Caroliens telefoon treft de politie foto’s en talloze filmpjes aan waarop het stel volledig out is. Werner ligt laveloos op bed en Carolien tikt hem plagerig tegen het hoofd, in een poging hem bij zijn positieven te brengen. Op de achtergrond zijn er lachgasballonnen en een gasfles te zien. Verder blijkt er op 7 en 8 april te zijn gebeld naar iemand die als ‘Lachgas Nijmegen’ in Caroliens telefoon is opgeslagen. Het lijkt een wonderlijke combinatie, mensen die enerzijds erg met hun uiterlijk en gezondheid bezig zijn en die zich anderzijds te buiten gaan aan drugs. De eerder aangehaalde vriend van Werner ziet het anders. “Mogen mensen die sporten niet af en toe een pilletje pakken?” Over de schuldvraag houdt de vriend zich op de vlakte.

“Ik denk nog steeds dat het geen misdrijf was. Ik zie Werner daar

gewoon niet toe in staat. Maar als ik me vergis, wat ik me haast niet kan voorstellen, dan heb ik ook geen compassie en zal hij gestraft moeten worden.”

Net als deze vriend zijn er meer mensen die vooralsnog achter Werner blijven staan. De man heeft veel vrienden, vooral uit de partyscene, maar toch zijn er weinig onder hen die een reactie willen geven op het drama.

Hooguit anoniem, zoals P. uit Nijmegen. “Het klopt dat we Werner niet kennen als gewelddadig, maar je weet natuurlijk nooit wat er bij iemand achter de gevel allemaal gebeurt. En je kunt ook niet in iemands bovenkamer kijken. Hoewel we allemaal weleens wat gebruiken, had ik de indruk dat Werner en Carolien wel heel erg aan de troep zaten.

Het moest eigenlijk wel een keer misgaan. Persoonlijk hou ik het op een ongeluk, maar ik steek mijn hand er niet voor in het vuur.”

Ook in de vriendenkring van het slachtoffer staat niemand te springen om te reageren. “Carolien was een goede vriendin en ik zie niet in hoe een artikel in Panorama bijdraagt aan een mooie herinnering aan haar,” aldus één van hen. Inmiddels is duidelijk dat een andere vriendin van het slachtoffer de woning aan het Ambacht heeft leeggehaald, waarbij ook spullen van Werner van de V. zijn meegenomen. “Pure diefstal,” reageert advocaat Manders stellig, “ik heb dan ook inmiddels aangifte gedaan.”

Wat doet GHB?

Verdachte Werner van de V. en slachtoffer Carolien van Eck hadden in de week voorafgaande aan het drama flinke hoeveelheden GHB gebruikt, in combinatie met andere middelen. GHB heeft de naam een ontspannende en lustopwekkende drug te zijn. Hoewel het van oorsprong een lichaamseigen stof is, zijn er grotere hoeveelheden nodig om het gewenste effect te bereiken. GHB is zelf te maken, een van de bestanddelen komt uit gootsteenontstopper. Er wordt weleens gezegd: wie een pan soep kan koken, kan ook GHB maken. Het probleem zit ’m in de dosering; het is al gauw net te weinig of net te veel. Bovendien is het spul erg verslavend en minder onschuldig dan in gebruikerskringen wordt aangenomen. Wanneer iemand bijkomt na een tijdje out te zijn geweest, kan er sprake zijn van grote opwinding en/of agressie.

Advocaat Ed Manders: 'Geen sporen van verwurging'

“Dat Carolien van Eck een niet-natuurlijke dood is gestorven staat wel vast, maar dat impliceert nog niet dat er een misdrijf in het spel is.

Die conclusie is voorbarig,” aldus mr. Ed Manders, de advocaat die Werner van de V. bijstaat.

“Werner en Carolien hebben in de dagen voor het overlijden enorme hoveelheden drugs gebruikt, GHB, slaappillen, lachgas, speed en alcohol. Die cocktail kan op zich al dodelijk zijn geweest. Het toxicologisch rapport is daar duidelijk over, daarin staat dat ‘de gemeten GHBconcentratie beter past bij GHB-concentraties die zijn gemeten bij personen die zijn overleden aan de GHB-dosis, dan bij GHB-concentraties die zijn gemeten bij personen die niet zijn overleden’.”

Over het letsel bij het slachtofer zegt Manders: “Wat betreft het voorlopige sectierapport; het letsel dat daarin wordt genoemd kan ook op een andere manier zijn ontstaan. Misschien is Carolien hard gevallen of ergens tegenaan gelopen. Of misschien is Werner op haar gevallen, hij kan zich er door het drugsgebruik nog maar weinig van herinneren. Ik vind het opvallend dat van sommige sporen die je normaal ziet bij een verwurging, zoals een gebroken tongbeen, hier geen sprake is. Wel is er een beschadiging van het strottenhoofd, maar ik wil weten of dat ook kan zijn veroorzaakt toen Werner het slappe lichaam van zijn vriendin optilde om op bed te leggen. Daarbij kan bijvoorbeeld overstrekking van het strottenhoofd zijn ontstaan. Over de verkleuringen op het gelaat van het slachtoffer: ze bleken een bindweefsel-massageappartaat in huis te hebben. Dat werd regelmatig gebruikt en het is bekend dat het dieprode vlekken kan veroorzaken. Ik wil dat nog onderzocht hebben. Concluderend: mijn cliënt had helemaal geen reden om zijn verloofde willens en weten van het leven te beroven. Ze hadden een goedlopend eigen bedrijf, er waren trouwplannen. Dat het slachtoffer zich bedreigd zou hebben gevoeld zou ik zo niet willen stellen en zie ik in het dossier niet terug. Dat de vrouw de merkwaardige gewoonte had om bij ruzie dit op de app te zetten, dat is waar. Dus de irritatie op dat moment was: ‘Je zit stiekem films te kijken’, ‘Je hebt stiekem GHB genomen’ en één keer inderdaad: ‘Waarom reageer je zo agressief?’

Ook schrijft ze een keer: ‘Ik wil uit deze hel.’ Maar dat waren ook haar buien als ze weer aan het bijkomen was van een weekend. Vaak zijn dit appjes die op een maandag zijn verstuurd of op dinsdag, schijnt een bekend fenomeen te zijn. Wat mensen elkaar toeschreeuwen tijdens een ruzie kan soms vreselijk zijn en dan zeg je later bijvoorbeeld ‘slaat nergens op’ en je gaat weer verder. Zij echter schrijft het in een appje, dan krijgt het een bepaald gewicht. Maar ook zij gingen daarna weer verder. Werner liet haar dan betijen.”

Vrijgesproken

Op 19 juli 2022 is Werner van de V. vrijgesproken van doodslag dan wel zware mishandeling tot de dood tot gevolg. "Er is sprake geweest van een ongeluk", aldus de rechtbank. Van de V. had geen motief en er was ook geen ruzie voor haar overlijden. De rechtbank acht het aannemelijk dat Carolien door noodlottige omstandigheden is overleden.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws