doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Geboren om te scoren: de malle fratsen van Tino Asprilla

Wie de naam Faustino Asprilla laat vallen bij een oud-ploeggenoot wordt gegarandeerd getrakteerd op een lachsalvo. De Colombiaan bouwde een aardige carrière in Europa op als onberekenbare, pijlsnelle spits bij Parma en Newcastle United, maar deed voornamelijk wenkbrauwen fronsen dankzij een turbulent privéleven.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
Geboren om te scoren: de malle fratsen van Tino Asprilla

Bogota, 6 juni 1993. Colombia speelt vriendschappelijk tegen Chili. De Colombianen beschikken over een ijzersterke generatie met showkeeper René Higuita, krullenbol Carlos Valderrama én Tino Asprilla, die net voor een recordbedrag naar het Italiaanse Parma is verhuisd. Maar Los Cafeteros (De Koffietelers) spelen een sobere wedstrijd, ziet ook fotografe Liliana Toro Adelsohn, die plichtsgetrouw haar foto’s schiet langs de zijlijn. “Het spel was erg slecht en ik maakte me zorgen of ik wel goede foto’s had gemaakt.” Dan ineens, in de 51ste minuut, stoomt Asprilla explosief naar de zestienmeterlijn, slalomt behendig langs twee Chilenen en poeiert de bal snoeihard in de kruising. Het is het hoogtepunt van de wedstrijd.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Thuis ontwikkelt Adelsohn haar kiekjes en stuurt ze op naar Deporte Gráfico.

Kort daarna gaat haar telefoon. “Het tijdschrift vroeg of ik de foto’s wel goed bekeken had. Ik pakte een vergrootglas en keek naar de negatieven. Ik stierf van de lach! Ik zag het geslachtsdeel van Asprilla! Het was een heel merkwaardig beeld. Het blad besloot om de foto op een volledige pagina te plaatsen. Heel Colombia was in rep en roer!”

De volgende dag spreekt niemand meer over de geweldige goal, maar over het kolossale edele deel dat uit het broekje van Asprilla bungelt. Asprilla wordt plots gebombardeerd tot sekssymbool en vanaf dat moment intensief gevolgd door de roddelpers, met als resultaat een stuwmeer vol bijzondere verhalen.

Naakt op de tribune

Faustino Hernán Asprilla Hinestroza wordt geboren in 1969 in Tuluá, een bescheiden stad op ongeveer 100 kilometer van Cali, die floreert dankzij de veeteelt. Vader Diego Asprilla zwoegt zeven dagen in de week op een suikerrietboerderij en verdient net genoeg om zijn zeven kinderen te onderhouden. Als kind heeft Tino een voorliefde voor paarden en hij droomt van een bestaan als eenzame boswachter. De tiener biedt zich uit vrije wil aan bij een boerderij. Hier kan hij paarden verzorgen en leren rijden op een oude knol. Tegen zijn moeder Marcela Hinestroza – een hardwerkende verloskundige met dezelfde passie voor hoefdieren – belooft hij als kleine jongen: “Later word ik rijk en koop ik een paard voor je.”

Als kind pingelt Tino op straat en al snel ontdekken scouts van Tuluá zijn buitengewone skills: een imposante snelheid, een krachtig schot in beide benen en het vermogen om in de lucht te hangen bij kopballen. Tevens schemert er een aangeboren talent voor opmerkelijk gedrag door. Wanneer de coach van Tuluá hem ​op een dag wisselt, verschijnt de spits naakt op de tribune als stil protest.

Via Sarmiento belandt hij bij Cúcuta Deportivo, waar hij zijn debuut maakt op 15-jarige leeftijd. De slungelige Tino maakt twee goals tegen Atlético Nacional, een Colombiaanse grootmacht uit Medellín. De topclub weet genoeg en lijft hem in. Zelf geeft hij weinig op over zijn optreden. Hij snelt naar de douche en stuift weg in een VW Kever om zich op te maken voor de avond, rumba dansen in een nachtclub.

Mede dankzij zijn assists en goals wordt Atlético Nacional kampioen van Colombia. Scouts van Europese clubs rapporteren zich suf en Tino heeft de clubs voor het uitkiezen. Het Italiaanse Parma peutert voor 10,9 miljoen dollar de gewilde spits los. “Asprilla is onze Diego Maradona,” aldus de vergulde Parma-president Pedraneschi bij zijn presentatie. “Hij is een speler die op elk moment een wedstrijd kan beslissen.”

In zijn eerste twee weken haalt Asprilla opmerkelijk het nieuws; hij raakt betrokken bij maar liefst zes auto-onge-lukken. Eén keer laat hij zijn BMW zelfs twee dagen voor een druk stoplicht in Parma staan, ​​voordat hij met een uitgestreken gezicht het vehikel weghaalt.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_middle_article');

Ingetrapt busraam

In zijn tweede jaar in Italië beleeft hij grote internationale successen. Parma verslaat Antwerp op Wembley in de finale van de Europacup II, maar doet dit zonder zijn spits. Tino is kort daarvoor in zijn vaderland voor een familiebezoek. Op een avond scheurt hij met een ronkende Mercedes door de woelige straten van Tuluá. Prompt krijgt hij ruzie met een buschauffeur, die hem afsnijdt. Verhit stapt de coureur uit, maakt een hoop misbaar en trapt terloops een busraam in. Met een stuk glas in zijn voet hinkt hij terug naar zijn auto en raakt wekenlang geblesseerd, waardoor hij de finale mist. Desalniettemin eindigt de Colombiaan als zesde in de FIFA Speler van het Jaar-verkiezing, vlak achter onder anderen Romário en Dennis Bergkamp. Hoewel zijn status als voetballer groeit, houden de vele privébeslommeringen de gemoederen bezig. Geld verbrast hij aan dure spullen en tot diep in de nacht schalt er salsamuziek uit huize Asprilla. Op verzoek van de buren verplaatst Parma de luidruchtige ster naar een villa op het platteland.

Ondertussen twijfelt bondscoach Maturana aan de mentaliteit van zijn pupil wanneer hij wordt gefotografeerd op een festival vlak voor een reeks belangrijke interlands. “Hij is welkom, maar ik wil eerst zien of hij fit is. Want ik denk niet dat iemand die vijftien dagen op een paard rijdt en zich klem zuipt over een blakende conditie beschikt.”

Doodgeschoten

Tijdens het WK van 1994 vliegt Colombia, ondanks torenhoge verwachtingen, kansloos de groepsfase uit. Onder meer dankzij een eigen doelpunt van Andrés Escobar, die een paar weken later als vergelding wordt doodgeschoten door een Colombiaans drugskartel. Het dompelt het land in rouw. Het weerhoudt Asprilla er niet van om datzelfde jaar een magazijn leeg te schieten tijdens een oud-en-nieuwfeest. Hij wordt opgepakt en veroordeeld, maar gematst met één jaar voorwaardelijke celstraf.

Terug in Italië onthult de krant La Stampa dat de inmiddels getrouwde Asprilla een affaire heeft met Petra Scharbach, een wulpse pornoactrice. Scharbach beweert zelfs gestalkt te worden door Asprilla. “Ze is alleen maar op zoek naar publiciteit,” reageert Tino onbewogen.

Dat Colombia volledig in de greep is van drugskartels wordt opnieuw duidelijk na de interland tegen Paraguay. Vooraf staat de wedstrijd al onder hoogspanning. De Paraguayaanse keeper José Chilavert bestempelt zijn concullega Valenciano als ‘moddervet’. Tijdens de wedstrijd duwt Asprilla geïrriteerd een speler van Paraguay opzij. Chilavert reageert woest en spuugt op Asprilla, die als reactie een dreun uitdeelt. Gevolg: Chilavert en Asprilla krijgen beiden rood. Voordat Chilavert het veld afstapt, beukt hij Asprilla nog een keer opzichtig in het gezicht. Er ontstaat een veldslag waarbij beide ploegen over elkaar heen tuimelen en de ME de boel moet sussen.

De wedstrijd wordt teleurstellend met 2-1 verloren. Verveeld duiken de spelers het hotel in, totdat er bont bezoek voor de deur van Asprilla staat. “We hebben je toestemming nodig! Deze twee huurmoordenaars willen die dikke Chilavert doden,” vertelt hij in zijn documentaire Faustino El Grande. Waarop Asprilla reageert met: “Jullie zijn gek! Dat kan niet! Wat op het veld gebeurt blijft daar. Ik sta quitte met Chilavert. Ze wilden een akkoord van mij, maar dat weigerde ik natuurlijk.” Volgens Asprilla heeft Chilavert nooit geweten dat dit gesprek heeft plaatsgevonden.

Meer lezen over Asprilla? Je vindt het in de nieuwste Panorama of op Blendle.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws