doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Bij de politierechter: 'Doet u mij maar een DDoS-aanval'

Bij de politierechter komen elke dag zaken langs die niet wereldschokkend zijn, maar wel het vermelden waard. Zoals deze, uit de Politierechter-special.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
Bij de politierechter: 'Doet u mij maar een DDoS-aanval'

Wanneer je niet te spreken bent over je online-aankoop dan stuur je die gewoon terug. En als dat geen optie is, bestel je gewoon een DDoS-aanval.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Ze zijn bijna dagelijks in het nieuws, maar hoe doe je dat eigenlijk, zo’n DDoS-aanval uitvoeren op een website? Randall (28) had zich er nog nooit mee bezig gehouden. Nu tikte hij het in op Google:

‘DDoS-aanval uitvoeren’. Zo belandde hij op webstresser. org. Hij kon zijn ogen nauwelijks geloven. Voor een bedrag van 17 euro beloofde de website DDoS-aanvallen te laten uitvoeren, door hackers wereldwijd en op elke gewenste website. Anonimiteit gegarandeerd. Randall bedacht zich geen moment. Hij tikte de url in van het onlinebedrijf in Zuid-Afrika dat hem voor 1000 euro had opgelicht, betaalde via PayPal, en leunde voldaan achterover. Dat zou ze leren.

Maar zo anoniem was dat dus niet. Vandaag zit hij voor de politierechter: een lijvige Surinamer met een volle baard en een leren jas. Wat Randall niet wist was dat webstresser, tegen de tijd dat hij er zijn bestelling deed, al enige tijd het middelpunt was van een uitgebreid politieonderzoek. De servers stonden in Nederland. De website is inmiddels uit de lucht. Randall was bijvangst.

“Het was dom van me,” geeft hij onmiddellijk toe. “Ik was kwaad. Ik voelde mij onheus bejegend. Ik ben zelfstandig ondernemer. Ik had online een dure cursus aangeschaft, inclusief coaching en zo, maar daar bleek niets van te deugen. Maar mijn geld kreeg ik niet terug. En even langsgaan in Zuid-Afrika doe je ook niet zo snel. Ik voelde me machteloos. Ik wou wraak nemen.”

“Maar u was niet erg tevreden over de diensten van webstresser begrijp ik?” zegt de rechter.

“Volgens mij heeft de aanval niet of nauwelijks effect gehad. Als er al een aanval geweest is,” zegt Randall.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_middle_article');

“En dus wou u uw geld weer terug,” vult de rechter aan.

“Toen heb ik wel een paar mailtjes gestuurd, ja,” herinnert Randall zich.

“Een paar stevige mailtjes,” zegt de rechter.

“Ja, die waren niet zo netjes, vrees ik,” erkent Randall.

Op de koop toe kreeg hij ook nog bonje met zijn buurman. De politie nam zijn zaak hoog op. Met veel geweld forceerden ze voor dag en dauw de voordeur en stormden de woning binnen. Daar kwamen ze er al snel achter dat de man die in zijn ochtendjas van de trap afkwam, compleet in shock, niet de man was die zij zochten. Randall woonde een deur verderop.

“Het is allemaal heel vervelend,” zegt Randall. “Als ik geweten had dat één zo’n impulsieve wraakactie zoveel gevolgen zou hebben, dan had ik het natuurlijk nooit gedaan.”

Het OM eist een werkstraf van veertig uur, waarvan de helft voorwaardelijk. De laptop die bij de huiszoeking in beslag werd genomen, wordt als het aan de officier van justitie ligt verbeurdverklaard. Vooral dat laatste is voor Randall een nachtmerrie. Er staan bestanden en gegevens op die voor hem onbetaalbaar zijn. Maar de rechter brengt redding. Omdat de website die het doelwit was geen enkele aantoonbare schade ondervond, staat volgens haar niet vast dat er daadwerkelijk een DDoS-aanval heeft plaatsgevonden. Er is hooguit sprake van ‘een poging tot’, maar dat is niet wat er in de tenlastelegging staat. Ze spreekt Randall daarom vrij. Zijn laptop krijgt hij zo snel mogelijk terug.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws