doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Kenny Dijksma zocht een nieuw leven in de Algarve, maar vond de dood

Hij vertrok uit Nederland om zich te vestigen in een van de zuidelijkste gebieden van Europa, de Portugese Algarve. Daar vond Kenny Dijksma (60) de dood. Panorama-verslaggever Christiaan Korterink reisde naar de streek, onderzocht de plaats delict en sprak er met locals: “De dader moet een bekende van hem zijn geweest.”
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
Kenny Dijksma zocht een nieuw leven in de Algarve, maar vond de dood

Donderdag 21 mei 2020, net buiten Barão de São Miguel. Het is bijna tien uur in de ochtend als de uit Frankrijk afkomstige Jean bij Casa de Palha arriveert. Op de oprit komt de hond Barry hem tegemoet. Eenmaal bij het huis aangekomen, ziet de Fransman al snel dat het foute boel is. Glasscherven liggen naast de deur en bij binnenkomst ziet hij Kenny deels op zijn bed met een ingeslagen schedel. Alle hulp die daarna nog wordt ingeschakeld is te laat. Kenny is overleden. Zijn dood is met veel vraagtekens omgeven.

Barão de São João, een maand na het overlijden van Kenny Dijksma. Dit is de plaats waar hij voor het laatst in het openbaar is gezien, op de avond voordat hij vermoord werd. Barão de São João is de plaats van samenkomst voor alle extranjeros die wonen in de vallei tussen Barão de São João en het een paar kilometer verderop gelegen Barão de São Miguel. Toch is de sfeer in beide plaatsjes totaal verschillend. In Barão de São Miguel is het met name de lokale bevolking die het straatbeeld kleurt en die weinig ophebben met al die buitenlanders.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Het straatbeeld in Barão de São João ziet er warm uit, maar de ontvangst is afstandelijk. Er zijn twee barretjes in de centrale straat. Aan het begin van de straat is dat bar Caramba. De medewerkers daar zijn niet erg happig op journalisten en wijzen al gauw door naar een café verderop. Volgens hen het stamcafé van Kenny, maar daar wil bijna niemand met me spreken. Een man zegt: “Mensen hier zijn moe, eerst corona, toen de moord op Kenny, vorige week de bosbranden. Ze zijn toe aan wat luchtiger zaken.”

De mensen zijn geschrokken van het overlijden van Kenny, maar lijken nog meer te schrikken van pottenkijkers. Volgens een Nederlander die een aantal dorpen verderop woont, heeft dit te maken met de achtergrond van de bewoners van de vallei. Het zijn veelal mensen die legaal dan wel illegaal in het zuiden van Portugal verblijven om zich waar mogelijk te onttrekken aan de reguliere maatschappij. Ze staan volgens deze Nederlander niet echt te springen om te praten met buitenstaanders omdat ze vaak wel iets te verbergen hebben. Is het geen illegaal verblijf, dan wel het verbouwen of verhandelen van een beetje drugs. Het is in elk geval een interessante omgeving. Grote villa’s afgewisseld met stukken grond waarop een verdwaalde caravan staat of een zelf getimmerd houten huisje dat nog net overeind blijft staan.

Een nieuw avontuur

Kenny verbleef al bijna twintig jaar in het zuiden van Portugal. Hij is geboren op 4 maart 1960 in Leeuwarden. Zijn vader is bankdirecteur en zijn moeder lerares. Kenny heeft één zus. In de jaren 80 woont en werkt Kenny in de regio rond Steenwijk. Zo werkt hij als bedrijfsleider in de toenmalige supermarkt Pick Pack in Havelte en later ook als uitsmijter bij een kroeg in Steenwijk. Tussendoor werkt Kenny in de scheepsbouw en als monteur bij een bedrijf dat dakplaten installeert.

Eind jaren 90 is Kenny toe aan een nieuw avontuur. Na een paar vakanties in Portugal vertrekt hij met zijn vrouw en twee kinderen definitief naar het zuiden van Europa. Het romantische geluk is echter niet van lange duur, want binnen een jaar nadat de woning in Portugal gereed is gekomen, vertrekt zijn vrouw met de kinderen naar Duitsland.


Kenny keert rond het jaar 2000 terug naar Nederland. Het montagebedrijf waar hij eerder al gewerkt heeft altijd plek voor hem. Naast dat Kenny bevriend raakt met zijn werkgever ontmoet hij ook een nieuwe vriendin. Omdat zij beiden op een woonboot wonen en de gemeente Meppel de bewoning van woonboten aan banden wil leggen, wijken ze uit naar een caravan op de camping IJhorst. Omdat continue bewoning van een caravan in Nederland niet is toegestaan, worden ze gesommeerd de caravan te verlaten. Samen reizen ze begin 2009 naar Portugal om even op adem te komen. Zijn vriendin keert in 2016 terug naar Nederland, Kenny gaat nooit meer weg uit Portugal.

Sindsdien woonde Kenny met zijn twee honden Barry en Linda in Casa de Palha, wat Huis van Stro betekent. Dit is te danken aan de muren die tien tot twaalf centimeter dik zijn en ter isolatie zijn opgevuld met stro.

Het huis van Kenny staat dus net buiten het plaatsje Barão de São Miguel, op een plek die met een standaard routebeschrijving nagenoeg onvindbaar is. Adressen houden op wanneer je van de doorgaande weg de onverharde wegen opdraait, de vallei in. Alleen met heel duidelijke instructies die niet op Google Maps te vinden zijn, maar meer in de trant van ‘bij het eerste bruggetje links, de volgende afslag rechts, bij de grote eikenboom rechtdoor’, is het huis van Kenny te vinden. De weg loopt steil omhoog. Links, iets lager gelegen, staat een geel huis. Eenmaal bij het huis aangekomen is het meteen duidelijk dat dit de woning van Kenny moet zijn: het laatste restje van het politielint zit nog vast aan het naambordje ‘Casa de Palha’.

Handeltje in marihuana

Hoewel het politielint grotendeels verwijderd is en het huis en de omgeving officieel zijn vrijgegeven, heb je het idee dat je een crimescene betreedt. Het is inmiddels ruim een maand na het misdrijf, maar voor het huis staat nog steeds de lichtgrijze Renault Captur van Kenny geparkeerd. Over het dak van de auto ligt een groot grijs zeil. Van dichtbij is pas te zien dat zowel de voorals de achterruit zijn ingeslagen. Net als het ruitje naast de voordeur. Hoewel de woning is dichtgetimmerd, liggen de glasscherven nog voor de deur.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_middle_article');

Casa de Palha is eigenlijk een soort studio: het is één ruimte waarin zich zowel de keuken, het woongedeelte als het slaapgedeelte bevindt. Door de ramen van het huis is te zien dat de afwas nog op het aanrecht staat. Ook is te zien dat het bed waarin Kenny is gevonden zich aan de rechterkant pal naast de voordeur bevindt. Het woongedeelte is overhoopgehaald en niets wijst erop dat er na het misdrijf is opgeruimd.

Geschrokken en bang

Terug naar 21 mei 2020. Het is de Fransman Jean die Kenny donderdagochtend als eerste vindt. Hij rent naar buiten en haast zich naar de dichtstbijzijnde buren, een Duits echtpaar dat al geruime tijd naast Kenny woont. De vrijwillige brandweer wordt gebeld en ook de politie wordt ingeschakeld omdat het duidelijk is dat Kenny geen natuurlijke dood is gestorven. Wanneer de politie arriveert bij het huis is Jean er inmiddels vandoor. Uiteindelijk duurt het drie dagen voordat de politie hem te spreken krijgt.

Naar eigen zeggen was Jean dusdanig geschrokken en bang dat hij het op een lopen heeft gezet, zo vertelt hij in zijn houten huisje, omringd door zijn Engelse vriendin, huisvriend en drie honden. Zijn onderkomen staat op een kleine 300 meter van Casa de Palha, en is te voet goed te bereiken via een steil bergpad binnendoor. Met de auto duurt het een kleine tien minuten om er te komen. Jean vertelt dat hij de avond voor het overlijden van Kenny om tien uur 's avonds nog bij hem thuis is geweest om een pakje shag te kopen. Kenny kocht volgens hem tabak in voor een goede prijs en verkocht het door om er een klein beetje aan te verdienen. Kenny was niet echt blij dat er nog iemand voor zijn deur stond, maar zou hem het pakje shag verkocht hebben. De volgende ochtend zou diezelfde Jean zich weer bij Kenny melden om in de tuin te helpen. Dat is het moment waarop hij Kenny heeft gevonden.

Wanneer de politie Jean te spreken krijgt, hebben ze nog niet veel vorderingen gemaakt. Ze krijgen van hem te horen wat er is meegenomen uit de woning: twee televisies en een pot kleingeld. De Fransman geeft aan dat hij sinds de moord op Kenny niet meer thuis heeft geslapen. Bang dat de overvallers teruggekomen en ook hem te grazen nemen. Waarom ze dat zouden willen doen?

Dat weet hij zelf ook niet precies, maar hij neemt liever het zekere voor het onzekere omdat hij in de weken voor het overlijden van Kenny naar eigen zeggen veel bij hem thuis is geweest.

De moord speelt zich af in de periode dat Portugal in een gedeeltelijke lockdown is vanwege covid-19. Toch ontvangt Kenny af en toe mensen thuis. Zijn buren geven aan dat het om mensen ging die zij niet eerder gezien hadden. Meer dan dat krijgen ze niet echt mee: ze spreken Kenny nauwelijks vanwege de lockdown. Een goede vriend van Kenny is ook op de hoogte van het bestaan van deze nieuwe kennissen. Wellicht waren zij in de veronderstelling dat Kenny een goede ‘prooi’ zou zijn, want hij geeft aan: “Kenny was niet erg discreet. Hij handelde weleens een klein beetje in marihuana, maar als je goed oplette, dan was al snel te zien waar hij zijn belangrijke spullen verstopte.” Dat er echt wat bij Kenny te halen was, was een misvatting. “Kenny rookte af en toe een jointje, maar meer dan een paar honderd euro had hij zeker niet in huis.

Meer lezen over de moord op Kenny Dijksma? Je leest de rest in de nieuwste Panorama of op Blendle.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws