doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Bij de politierechter: 'Bij Hoevelaken linksaf'

Bij de politierechter komen elke dag zaken langs die niet wereldschokkend zijn, maar wel het vermelden waard. Zoals deze, uit de Politierechter-special.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
Bij de politierechter: 'Bij Hoevelaken linksaf'

Meerdere keren rijdt Jacco in en uit de berm, waarbij hij voorbijrazende auto’s op een haar na mist.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Op kerstavond slingert Jacco in een vonkenregen en met een gangetje van 50 kilometer per uur over de vluchtstrook van de A1. Het was weer gezellig geweest bij de voetbal.

Wanneer agenten Jacco (44) eindelijk tot stoppen weten te dwingen, blijkt dat hij ruim drie keer meer gedronken heeft dan wettelijk is toegestaan. Ook opvallend: hij rijdt in de richting van Amsterdam, terwijl hij daar naar eigen zeggen net vertrokken is en op weg is naar zijn woonplaats Almere. Maar mensen die tijdens de rechtszaak op enige uitleg hadden gehoopt, komen vandaag bedrogen uit. Schouderophalend zit Jacco voor de politierechter.

“Ik snap hier helemaal niets van,” zegt hij. “Ik was die middag met drie vrienden naar Ajax geweest. Normaal gesproken, als we willen drinken, gaan we altijd met de bus. Die vertrekt bij mij om de hoek en rijdt rechtstreeks naar het stadion.”

“Maar dit keer ging u met de auto,” stelt de rechter vast.

“Omdat we niet gingen drinken,” zegt Jacco. “Ik moest de volgende dag gewoon werken.”

“En hoe verklaart u dan die 715 ugl?”

“Daar snap ik dus niets van. Ik weet nog dat ik van huis ging met 30 euro in mijn zak, waarvan ik een tientje heb uitgeleend. Toen de volgende ochtend de celdeur openging en ik eindelijk naar huis mocht, kreeg ik precies 16 euro en 45 cent terug. Met andere woorden: ik heb 3 euro 55 uitgegeven. Daar kun je toch niet dronken van worden?”

“Misschien bent u veel getrakteerd?” oppert de rechter, maar die mogelijkheid wordt door Jacco weggewuifd met een handgebaar van ‘dan kent u mijn vrienden nog niet’.

“Ik heb die middag één borreltje op, zo’n Cuarenta Y Tres, en hooguit twee biertjes,” herinnert Jacco zich. “Daarna heb ik mijn vrienden afgezet in de stad, voor een kerstdiner, en ben ik gewoon naar huis gereden. Tenminste, dat dacht ik. Waar het nou precies is fout gegaan... Ik heb geen idee.”

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_middle_article');

Maar dat heeft de politie wel. Een vrouw die achter Jacco rijdt, doet melding van een wegpiraat die zijn auto nauwelijks nog onder controle lijkt te hebben, maar desondanks stug gas blijft geven. Meerdere keren rijdt hij in en uit de berm, waarbij hij voorbijrazende auto’s op een haar na mist. Net voorbij knooppunt Hoevelaken, bij Amersfoort, treffen agenten eerst verschillende uit de grond gereden hectometerpaaltjes aan, alvorens ze de auto van Jacco in het vizier krijgen. Met een indrukwekkende vonkenregen achter zich aan slalomt hij over de vluchtstrook.

“Ik ben die mevrouw alleen maar dankbaar dat ze de politie heeft gebeld,” zegt Jacco, met een stem die op breken staat. “Er hadden doden kunnen vallen.”

Hij was een gewaarschuwd man. In 2007 werd zijn rijbewijs na een blaastest al eens voor een jaar ingevorderd, maar stoppen met drinken lukte Jacco niet. Tot hij zich afgelopen oktober in de Jellinek-kliniek liet opnemen. Sindsdien heeft hij naar eigen zeggen geen druppel meer gedronken. En geen meter meer gereden. Toen hij zeven maanden na zijn laatste dronkenmansrit zijn rijbewijs eindelijk terugkreeg, was het verlopen.

Uit zelfbescherming heeft hij nog niet geprobeerd een nieuwe aan te vragen.

Voor het rijden onder invloed krijgt hij een boete van 850 euro en een rijontzegging van zeven maanden.

Voor de begane verkeersovertredingen een boete van 450 euro.

“Excuses dat ik met zo’n domme actie uw tijd in beslag heb genomen,” zegt Jacco schuldbewust.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws