doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

De hete Limburgse zomer: geen fluitende vogels maar fluitende kogels

In Limburg vindt de laatste maanden de ene na de andere schietpartij plaats. Midden op straat, de kogels vliegen door de woonwijken. De recherche heeft het heel druk. Wat is er aan de hand in het diepe zuiden? Panorama gaat op onderzoek.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
De hete Limburgse zomer: geen fluitende vogels maar fluitende kogels

Het is in de nacht van vrijdag 22 op zaterdag 23 mei. Bewoners van de Schildstraat in Brunssum liggen rustig op één oor. Voor velen staat een welverdiend weekend voor de deur. Plots klinken er meerdere keiharde knallen. Kennelijk zijn Brunssumers wel wat nachtelijk lawaai op straat gewend, want er slaat op dat moment niemand alarm. De kruitdampen trekken weer op en de betrokkenen duiken meteen weer onder de radar. Maar wat is hier nou aan de hand geweest, vlak naast de Barbarakerk in de Brunssumse wijk Treebeek? Daags daarna blijkt dat er met scherp is geschoten als er aangifte wordt gedaan van de schietpartij.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Het doelwit is een auto geweest. Én waarschijnlijk de eigenaar, maar die is in geen velden of wegen te bekennen. Meneer is in ieder geval gewaarschuwd. De kogelinslagen zijn duidelijk te zien. De politie is na de melding snel ter plaatse, spant het bekende rood-witte lint rond de plaats delict en start onmiddellijk een onderzoek. Hierdoor komt aan het licht dat er een witte bestelbus die zaterdagnacht rond drie uur vanaf de Schildstraat naar het Treebeekplein is weggereden. De gebruikte witte bus, type Caddy, van het merk Volkswagen speelt dus een rol. De recherche probeert na maanden nog steeds om alle draadjes, waaronder het motief van de schietpartij, aan elkaar te knopen.

Schietpartij twee

De opsporingsdiensten in het zuiden hebben het druk, want op dinsdagavond 26 mei dit jaar is het weer raak. In het Voerendaalse gehucht Retersbeek, in een idyllisch landschap met kwetterende vogeltjes, heerst normaliter rust. Maar even na zeven uur op deze doordeweekse meiavond breekt plots de pleuris uit op de doorgaande Retersbekerweg.

Midden op straat klinken pistoolschoten. Keiharde knallen die tot in de verre omgeving te horen zijn. Geschreeuw galmt door de omgeving. In no time is het een komen en gaan van grote aantallen politieagenten in uniform. Meerdere rechercheurs in burger zitten daarnaast druk telefonerend in hun auto of zoeken rond de plaats delict naar sporen.

Buurtbewoners staan geschrokken achter het rood-witte lint naar het politieonderzoek te kijken. “Ik zat samen met mijn zoon en zijn kindje achterom te eten toen we plotseling een paar knallen hoorden,” fluistert een bejaarde buurvrouw achter haar rollator.

“Mijn kleindochter riep toen nog: Is dat vuurwerk? Nou, dát was het dus zeker niet.”

De vrouw zucht. Ze denkt te weten in welke hoek zich deze schietpartij heeft afgespeeld, zo vertelt ze. “Dit heeft met twee families te maken, die elkaar niet kunnen luchten of zien. Ik bemoei me daar dan nooit mee, maar voor Retersbeek is dit natuurlijk niet prettig. De kogels vliegen ons gewoon om de oren.”

Iets verderop, nauwelijks dertig meter van de plaats delict, wil een buurman, die uit angst voor represailles anoniem wil blijven, wel wat kwijt over de crimescene in zijn voortuin. We lopen naar zijn achtergelegen hofje. “De muren hebben hier namelijk oren,” fluistert de zeventiger. “Ik zat te eten in de keuken en dacht dat er bij de buren een plank keihard op de grond viel. Het ziet er hier allemaal zo mooi en idyllisch uit, maar de sfeer is wel vaker dreigend geweest. Dus dat er nu geschoten is, daar kijk ik eerlijk gezegd niet van op.” Ook hijzelf is weleens bedreigd, zegt de Retersbekenaar.

“Of ik aangifte heb gedaan? Nee, beter van niet.”

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_middle_article');

De recherche weet vrij snel na de vuurwapentaferelen vier verdachten aan te houden. Hieronder zijn ook twee gewonden. Reden van deze kogelregen: twee families gunnen elkaar het licht niet in de ogen. Burgemeester Wil Houben van Voerendaal, zelf enkele jaren geleden nota bene op bovengenoemde Retersbekerweg met een vuurwapen bedreigd, besluit vrijwel meteen keihard in te grijpen. Hij sluit de twee aan elkaar geschakelde panden voor drie maanden. Volgens Houben is deze rigoureuze maatregel nodig om de veiligheid van de omwonenden te waarborgen. Alle betrokken personen krijgen bovendien enige tijd een gebiedsverbod opgelegd. Als spiedend oog laat de burgemeester rond de plaats delict meerdere bewakingscamera’s neerzetten.

Schietpartij drie

Daags na de kogelregen in Retersbeek gebeurt er weer iets opmerkelijks in dezelfde regio, nu in de Platostraat in Brunssum. De uit Jabeek afkomstige hoofdverdachte Robin G. (21) begint ’s avonds als een wilde om zich heen te schieten. De knallen zijn goed te horen op een filmpje van een in een flat verdekt opgestelde buurtbewoner.

Wat is er aan de hand? G. voelt zich in het nauw gedreven als hij samen met twee andere mannen in een auto in de Platostraat wordt klemgereden. Hierna zou G. volgens verschillende verklaringen van getuigen meerdere keren met scherp hebben geschoten. Wonder boven wonder raakt geen enkele kogel een levend wezen, maar de afgevuurde munitie vliegt wel door kozijnen van omliggende woningen. Bronnen rond het rechercheonderzoek doen in de weken na de zoveelste schietpartij in Limburg heel schimmig, maar zeggen na enig doorvragen tegen ons dat het motief ‘een zakelijk conflict’ is geweest.

In de plaatselijke onderwereld wordt gefluisterd dat ‘er dingen niet geleverd zouden zijn’. Schutter Robin G., die tijdens de verhoren door de politie een bekentenis heeft afgelegd en door justitie in Limburg wordt verdacht van poging tot doodslag, zit nog altijd achter slot en grendel. Twee andere verdachten, een 35-jarige man uit Schinveld en zijn kompaan (24) uit Brunssum, zijn inmiddels op vrije voeten.

Justitie in Limburg wil desgevraagd niks kwijt over de uitkomsten van de opsporingsonderzoeken naar de schietpartijen in Brunssum en Klimmen. “Over het schietincident in Klimmen gaan we geen informatie delen en op de vraag wat het motief van de verdachte in Brunssum is geweest gaan we niet in,” laat een justitiewoordvoerster weten.

Benieuwd hoe schietpartijen vier en vijf verliepen? Je leest het in de Panorama van deze week of via Blendle.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws