Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Jonge topsporters en het noodlot: de Dood of de Gladiolen

De val van wielrenner Fabio Jakobsen bewijst maar weer eens dat de scheidslijn tussen leven en dood bijzonder dun is als het misgaat op het speelveld. Jakobsen kan het gelukkig nog navertellen; de volgende topsporters, bijna allemaal jonger dan 30, niet meer.

Jonge topsporters en het noodlot: de Dood of de Gladiolen

Genekt in de nek

(Phillip Hughes, 2014)

Toegegeven, we weten zo goed als niks van cricket, maar toch durfden we altijd met droge ogen te beweren dat het geen levensgevaarlijke sport was. Komen we even op terug na de dood van Phillip Hughes, uitkomend voor het nationale team van Australië. Tijdens een competitiewedstrijd in het immense cricketstadion van Sydney krijgt hij op zeer ongelukkige wijze een nogal vreemd stuiterende bal in zijn nek, en hard ook. Zo’n cricketbal is van zichzelf al hard genoeg om iemands schedel mee in te gooien, maar daar zijn juist die helmen en gezichtsbeschermers voor uitgevonden waar cricketspelers al jaren mee spelen. Maar uitgerekend deze bal stuit zo raar tegen de grond dat hij met een nog vreemdere curve richting het hoofd van Phillip gaat en hem vol in de nek raakt, precies op zijn wervelslagader. Die scheurt vrijwel meteen, met een – pakt u de medische encyclopedie er maar alvast bij – subarachnoïdale bloeding tot gevolg. Of in normale mensentaal: een bloeding in of rond de hersenen als gevolg van bijvoorbeeld zo’n klap in de nek. Artsen in het ziekenhuis denken in eerste instantie dat ze er op tijd bij zijn, maar twee dagen later is het alsnog klaar voor Phillip, twee dagen vóór zijn 26ste verjaardag.

Een fatale sleetocht

(Nodar Koemaritasjvili, 2010)

Wie? Koemaritasjvili, een Georgische rodelaar van 21 die tijdens de Olympische Winterspelen van 2010 in Vancouver om het leven komt tijdens een training, nota bene een paar uur vóór de openingsceremonie. De beelden van het fatale ongeluk staan op YouTube en zijn, we zeggen het er toch maar even bij, niet geschikt voor jeugdige kijkers of voor mensen met een zwakke maag. Rodelen, op zo’n plat sleetje in een bobsleebaan (op je rug, met je hoofd naar achteren, want op je buik en met je hoofd naar voren is skeleton), gaat harder dan goed is voor een mens. Zeker voor de onfortuinlijke Nodar die als een komeet over de baan schiet, maar vlak voor de finish uit de bocht vliegt, als een raket wordt gelanceerd en met 140 kilometer per uur tegen een stalen paal botst. Voor wie de beelden ziet, zal het geen verrassing zijn: Nodar overleeft het ongeluk niet, wat koren op de molen is van critici die de olympische bobslee- en rodelbaan al voor de Spelen veel te gevaarlijk vinden.

Vanuit Nederlands oogpunt krijgt de dood van Nodar nog een staartje, want door dit tragische voorval durft bobsleeër Edwin van Calker niet meer aan de start van de viermanswedstrijd te verschijnen, een onderdeel waarop Nederland vooraf medaillekansen wordt toegedicht, voor het eerst eigenlijk in de geschiedenis van het bobsleeën. Edwin stapt wel nog met tegenzin in een tweemansbob, waarin hij samen met Sybren Jansma een dramatische tijd neerzet.

Vechten voor een verblijfsvergunning

(Maxim Dadashev, 2019)

Maxim Dadashev, 28 jaar uit het Russische Sint-Petersburg, zal niet de annalen ingaan als beste bokser aller tijden, maar misschien wel als een van de meest koppige. Als hij tijdens het gevecht in de weltergewichtsklasse tegen Subriel Matías uit Puerto Rico eerder naar zijn trainer had geluisterd, dan had hij nu misschien nog wel geleefd. En veel belangrijker nog: dan hadden hij, zijn vrouw en zijn zoontje misschien wel een green card gekregen waarmee ze een toekomst in Amerika konden opbouwen.

Dat is het enige doel van Maxim: die green card. Als hij die op een andere manier dan boksen kan bemachtigen, dan zal hij het niet laten. Boksen is niet heilig voor hem, die green card wel, maar omdat hij nu eenmaal een talentvolle bokser is en vechten de kortste weg naar die american dream is, kiest hij daarvoor, niet wetende dat hij dit met de dood zal bekopen.

Je las zonet een gratis preview. Het hele artikel lees je in de Panorama van deze week of via Blendle.

Sport Getty Micha Jacobs